Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias patvirtintų dienos užsikrėtimų skaičius pastarąjį mėnesį. Šeši iš jų susiję su židiniu Santaros klinikose, trys – su švente Kernavėje, du atvejai – įvežtiniai iš Lenkijos, vienas siejamas su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Sveikatos specialistams nerimą kelia tai, kad vienas iš užsikrėtusių Santaros klinikų darbuotojų lankėsi sporto klube.

Kaimynystėje. Lenkija paskelbė, kad sienas lietuviams atvers nuo šeštadienio, o Baltarusija išbraukė Lietuvą iš šalių sąrašo, kurių piliečiams atvykus privaloma dviejų savaičių izoliacija. Latvijoje patvirtinti du nauji COVID-19 atvejai, Estijoje – septyni, Baltarusijoje – 801, Rusijoje – 8 779. Viruso plitimas įsibėgėja ir Ukrainoje – čia per parą nustatyti 689 atvejai, daugiau nei bet kada anksčiau.

Visuomenės tyrimas. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga paskelbė , kad liepos mėnesį numatoma pradėti tyrimą, kurio metus bus aiškinamasi, kokia visuomenės dalis jau įgijo imunitetą persirgusi koronavirusu.

Pagalba armėnams. Lietuvos vyriausybė nusprendė šį mėnesį nusiųsti medikų komandą į Armėniją padėti jai kovoti su koronavirusu. Aštuoni medikai, logistikos specialistas ir operacijų vadovas į Armėniją dviem savaitėm gali išvykti jau kitą savaitę.

Pinigai reabilitacijai. Sveikatos apsaugos ministerija pažadėjo apmokėti už medicininės reabilitacijos, sanatorinio gydymo bei psichosocialinės reabilitacijos paslaugas ir tais atvejais, kai įstaigos šių paslaugų nesuteikė dėl karantino.

Užsienyje:

* Europos Komisija paragino Šengeno valstybes iki birželio 15 dienos panaikinti vidaus sienų kontrolę.

* Virusas sparčiai plinta Lotynų Amerikoje. Čia jau užfiksuota jau daugiau kaip 70 tūkst. mirčių. Daugiau kaip pusė jų – Brazilijoje, kur ligoninėms vis sunkiau susidoroti su pacientų antplūdžiu. Pandemija įsibėgėja ir Afrikoje. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, 100 tūkst. užsikrėtimų skaičius Afrikoje buvo pasiektas per 98 dienas, o padvigubėjo vos per 18 dienų.

* Vokietijos oro linijų bendrovė „Lufthansa“ pranešė planuojanti atleisti 22 tūkst. etatinių darbuotojų, kadangi koronaviruso pandemija nusmukdė kelionių paklausą.