Delfi primena, kad eitynės Vilniaus centre praėjusį penktadienį buvo surengtos dėl įvykių Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV), kai policininkas, buvo pradėtas kaltinti neginkluoto afroamerikiečio George'o Floydo nužudymu Mineapolio mieste.

Gali tekti mokėti baudas

Laidoje policijos atstovas R. Matonis išvardijo už ką pradėtas ikiteisminis tyrimas, o už ką – tik administracinės teisenos.

„Yra tik vienas ikiteisminis tyrimas pradėtas – muštynės, gal tiksliau – susistumdymas buvo. Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas. O dėl visų kitų įvykių yra pradėtas administracinės teisenos. Kad suprastumėte, dėl muštynių asmenims gresia baudžiamoji atsakomybė, o dėl pareigūnų įžeidimo ir susirinkimų įstatymo pažeidimo – gresia administracinė atsakomybė – baudos“, – laidoje „Delfi Diena“ sakė R. Matonis.

Jis teigė, kad administracinės teisenos pradėtos ir asmenims, kurie eitynėse laikė plakatą su užrašu „Fu*k the police“, kitaip sakant, „velniop policiją“.

„Yra du žmonės, kurie galima gresia atsakomybė už susirinkimo įstatymo pažeidimus, kurie organizavo, nesilaikė tam tikrų taisyklių. O kiti – 7 atvejai, atskiri žmonės, kurie laikė vieną plakatą, kiti – kitus. Kadangi atsakomybė turi būti konkrečiam žmogui, o ne visiems vienu metu, visiems tiems asmenims yra pradėta administracinės teisenos. Už ką jiems ir gresia bauda“, – sakė jis.

R. Matonis teigė, kad ar šie asmenys gaus baudas paaiškės po tyrimo.

„Yra aiškinamos aplinkybės, bus išklausyti ir kiti asmenys, ar jie šūkavo pareigūnus įžeidžiančios skanduotės. Jie turės paaiškinti savo motyvus, tikslus. Ir tuomet bus priimtas sprendimas, ar surašyti protokolą ir perduoti jį teismui, arba administracinę teiseną nutraukti. Jei bus priimtas pirmas sprendimas, tai jiems gresia nuo 90 iki 140 eurų“, – vardijo jis.

Užgožė visą renginį

Praėjusį penktadienį proteste dalyvavo ir Seimo narė, Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė. Ji laidoje „Delfi Diena“ sakė, kad policijos pareigūnai eitynių metu dirbo tikrai profesionaliai.

„Nenoriu, kad atrodytų, jog šios eitynės buvo kažkoks chaosas. Kita vertus, bet kuri žmonių sambūrio dalis pritraukia visokių žmonių. Ten buvo ir kontrprotestas, konfliktas“, – sakė A. Armonaitė.

Ji teigė, kad eidama eitynėse nežinojo, kokį plakatą nešasi kiti jo dalyviai. Tačiau tiki, kad tai nebuvo bandymas įžeisti Lietuvos policijos pareigūnus.

„Dėl plakato, aš asmeniškai jo nemačiau. Pamačiau tik vėliau socialiniuose tinkluose. Mano požiūriu, tai nebuvo intencija įžeisti mūsų tarnybas, tai buvo bendra protesto išraiška“, – laidoje kalbėjo parlamentarė.

Kartu primindama, kad būtent policijos pareigūnų veiksmai ir išprovokavo pirmas eitynes JAV.

„Aš tikrai nesiečiau. Bet jei bendriau pasižiūrėtume, mes apie įvairias valstybės institucijas daug prisiklausome. Mums žmonės įvairiais žodžiais papasakoja, kas mes esame. Tai ar tikrai reikia dabar prieš kiekvieną pradėti tyrimus, nesu tikra“, – tikino Seimo narė.

Ji laidoje apgailestavo, kad keli incidentai eitynių metu užgožė visą renginį.

Teismas nustatys

Policijos atstovas R. Matonis, paprašytas įvertinti pačią eiseną teigė, kad

„Pajėgų buvo pakankamai nemažai, buvo ir rezervai skirti, pareigūnai buvo pasiruošę įvairiems scenarijams. Tikrai galime pasidžiaugti, kad organizatoriai, gavę leidimą, tikrai bendradarbiavo su policija. Pasak pareigūnų, kurie užtikrino viešąją tvarką, (dalyviai, aut. p.) elgėsi tikrai tvarkingai, profesionaliai, ypatingų problemų nebuvo. (…) Bet kai kurie asmenys, kurie dalyvavo kitame proteste, nebūtinai juos reikia sieti su organizatoriais, gal jie šiaip atėjo savo nuomonę išreikšti.

Bet mes matėme tos kitos nuomonės patvirtinimą ir socialiniuose tinkluose, kad tikrai jie turėjo „tai“ omenyje – išreikšti ir įžeisti policijos pareigūnus. O tai, kad organizatoriai atsiribojo nuo jų, viskas tvarkoje, jie ir neturi atsakyti už jų veiksmus“, – teigė policijos atstovas.

„Jeigu teismas nustatys, kad tokie plakatai nėra pažeidimas, tai policijos pareigūnais ir vadovausis tokiais sprendimais ateityje“, – žadėjo R. Matonis.

„Nesinešiočiau tokio plakato“

Laisvės partijos pirmininkė A. Armonaitė sutiko, kad su laisve ateina ir didžiulė atsakomybė.

„Man atrodo, kad yra labai aiškios susirinkimų taisyklės, niekas dėl to nesiginčija. Iš tiesų, teismas pasakys, kokia praktika bus formuojama. Bet kiek man teko su teisininkais kalbėtis, konkrečiai dėl šito plakato, jų preliminaria nuomone, teismas tikriausiai turėtų pasakyti, kad čia nebuvo pažeidimas. Man nepatiko tas plakatas, nesinešiočiau jokiu būdu, nestovėčiau po juo ir neskanduočiau tokių dalykų. Bet vis dėl to, reguliavimas kokį plakatą atsinešti yra artimesnis mūsų kaimynei Baltarusijai, ne šiai vakarietiškai valstybei“, – kalbėjo politikė.

A. Armonaitė tikino, kad didžioji dalis eitynėse dalyvavusio jaunimo suprato prieš ką protestuoja.

„Dešimtokai, vienuoliktokai, jaunimas, kuris yra vakarietiškoje informacinėje erdvėje, jie sužino naujienas iš socialinių tinklų. Ir manau, kad jiems tie įvykiai JAV, jiems jie vyko visai šalia. Man susidarė įspūdis, kodėl jie ten ateina. Nes labai dažnas turėjo savo pasigamintą plakatą, man atrodė, kad jie labai gerai žinojo, jog atėjo pasisakyti prieš rasizmą“, – savo požiūrį dėstė A. Armonaitė.

Policijos atstovas R. Matonis savo ruožtu paprašė minėtą plakatą turėjusių asmenų kreiptis į policiją ir pateikti savo paaiškinimus.

„Sunku prognozuoti, kiek tai užtruks, bet tai gali būti ir labai greitai padaryti. Tai noriu pakviesti visus asmenis, kurie tuos plakatus turėjo, tai kreiptis į Vilniaus policiją ir duoti paaiškinimus“, – laidoje „Delfi Diena“ sakė R. Matonis.