Dėl panaudotos seksualinės prievartos baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vilnietis Petras Miliauskas teigė, kad prieš merginą nesmurtavo, o intymius santykius su ja turėjo šiai sutikus.

Bet tokie P. Miliausko teiginiai neįtikino nei ikiteisminį tyrimą atlikusių prokurorų, bet baudžiamąją bylą išnagrinėjusių teisėjų – Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad palieka galioti apylinkės teismo priimtą nuosprendį, kuriuo P. Miliauskas buvo pripažintas kaltu dėl seksualinio prievartavimo ir išžaginimo. Už šiuos nusikaltimus nuteistajam buvo skirta dvejų metų laisvės atėmimo bausmė. Ją teismas nurodė atlikti pataisos namuose.

Be to, iš P. Miliausko teismas nukentėjusiajai priteisė 3 tūkstančius eurų neturtinei žalai atlyginti.

Bylos duomenimis buvo nustatyta, kad nuteistasis, pasinaudodamas nukentėjusiosios bejėgiška būkle dėl apsvaigimo nuo alkoholio, prieš merginą panaudojo fizinę jėgą ir su ja santykiavo analiniu būdu. Kai ši bandė pasipriešinti, vyras merginai du kartus sudavė per veidą, dėl to ši prarado sąmonę.

O vėliau, kai mergina po kelių valandų atsigavo, ji buvo išžaginta – teismas konstatavo, kad P. Miliauskas šįkart pasinaudojo merginos bejėgiška būkle, nes ji miegojo.

Baimė dėl atsitiktinių santykių

Visa ši istorija įvyko, kai P. Miliauskas su mergina susipažino populiariame Vilniaus naktiniame klube, – čia jie svaiginosi alkoholiu, kol galop vyras nepažįstamajai pasiūlė linksmybes pratęsti jo namuose.

„Iki atvykstant iki namų aš su mergina bučiavausi, mes glamonėjomės, ir tai vyko net ne mano, o nukentėjusiosios iniciatyva“, – tikino baudžiamojon atsakomybėn patrauktas vyras.

Jo teigimu, mergina net sutiko su juo kitą dieną eiti į pasimatymą, be to, nurodė savo mobiliojo ryšio telefono numerį.

„Toks merginos elgesys man suteikė pagrindo manyti, kad ji neprieštarauja dėl lytinių santykių ir jų norėtų“, – vyro teigimu, namuose prieš atsiguldama į lovą mergina esą pati nusirengė drabužius, jis prieš ją neva nenaudojo prievartos, o ši susižaloti galėjo griuvinėdama, nes buvo apsvaigusi nuo alkoholio.

„Nukentėjusioji galėjo išsigalvoti prievartinius santykius, nes tuo metu ji turėjo vaikiną ir suvokė, kad šis netoleruos atsitiktinių lytinių santykių, – sakė P. Miliauskas. – Ryte atsibudusi mergina labai nerimavo, kas bus, jeigu apie tai sužinos jos vaikinas. Manau, kad išsiblaiviusi ji ėmė kritiškai vertinti savo elgesį ir įvykusius atsitiktinius lytinius santykius.“

Vyro teigimu, mergina į policiją kreipėsi ne tą pačią dieną, o vėliau, kai atsirado būtinybė pateisinti atsitiktinius lytinius santykius.

„Arba ji buvo išsigandusi, kad galėjo pastoti ar užsikrėsti lytiškai plintančiomis ligomis“, – aiškino P. Miliauskas. Ir čia pat pridūrė, kad jo teiginiai, jog nukentėjusiąją kamavo tokios baimės, nėra laužti iš piršto – mergina iš tikrųjų kreipėsi į gydymo įstaigą pasitikrinti dėl lytiškai plintančių ligų.

Nieko neprisiminė

Prievartą patyrusi mergina sakė, kad į Vilniaus centre esantį naktinį klubą atėjo apie 3 val. nakties jau gerokai išgėrusi ir esą nuo to momento beveik nieko neprisimena, net kaip su nepažįstamuoju išėjo iš baro.

„Atsipeikėjau tik apie 6 val. ryte lytinių santykių metu, mano rankos buvo prispaustos prie šonų, o ant manęs buvo atsisėdęs nepažįstamas vyras“, – pareigūnams per apklausą nurodė nukentėjusioji.

Ji pabrėžė, kad bandė priešintis nepažįstamajam, net apsiverkė, tačiau šis jėga jos neišleido iš namų, užrakino duris.

„Kai pradėjau rėkti, jis man du kartus sudavė per veidą, o kai vėliau po kelių valandų atsibudau antrą kartą, su manimi vėl buvo lytiškai santykiaujama, bet aktas nutrūko tik dėl to, jog tą vyrą nustūmiau nuo savęs“, – tvirtino mergina.

Greitai susirinkusi savo daiktus mergina išėjo iš namų, tačiau, pasak P. Miliausko, pamiršo savo apatines kelnaites. O kai netrukus sulaukė vaikino skambučio, šiam nurodė, kad su juo nenori bendrauti, ir paprašė iš telefono ištrinti jos numerį.

„Tu esi iškrypėlis!“ – prievartą naudojusiam vyrui rėžė mergina.

Kad patyrė seksualinę prievartą, nukentėjusioji dar tą pačią dieną papasakojo savo bendradarbei. Ji prisiminė, kad kolegė atėjo į darbą apsiverkusi, papasakojo, jog buvo ne tik prievartaujama, bet ir sumušta.

„Iš nukentėjusiosios eisenos buvo matyti, kad jai net sunku vaikščioti“, – sakė liudytoja.

Negalėjo nei sutikti, nei prieštarauti

Kad draugė patyrė prievartą, iš karto sužinojo ir jos vaikinas. „Ji atrodė klaikiai – veidas raudonas, buvo matyti, kad daug verkė“, – pareigūnams nurodė liudytojas.

Nors P. Miliauskas teigė, kad prieš nukentėjusiąją nenaudojo smurto, o lytiniai santykiai esą vyko abipusiu susitarimu, tačiau teismas konstatavo, kad tai tėra kaltinamojo gynybinė pozicija.

„Iš byloje esančios specialisto išvados matyti, kad ant viso nukentėjusiosios kūno buvo nustatytos kraujosruvos ir nubrozdinimai, padaryti ne mažiau kaip 35 trauminiais poveikiais, – pabrėžė teismas. – Iš šių nustatytų sužalojimų, teisėjų kolegijos vertinimu, akivaizdu, kad nukentėjusioji buvo itin apsvaigusi ir negalėjo nei sutikti lytiškai santykiauti su P. Miliausku, nei išreikšti pasipriešinimą jo atliekamiems veiksmams, todėl tokia nukentėjusiosios būsena laikytina bejėgiška.“

Pasak teismo, lytinis santykiavimas su apsvaigusiu nuo alkoholio, narkotinių arba psichotropinių ar kitų psichiką veikiančių medžiagų asmeniu gali būti vertinamas kaip pasinaudojimas bejėgiška nukentėjusiojo būkle ir užtraukti baudžiamąją atsakomybę, jei teismas nustato, jog apsvaigimas taip paveikė nukentėjusįjį, kad atėmė galimybę suprasti su juo daromų veiksmų esmę ar priešintis kaltininkui, ir lytinis santykiavimas ar lytinės aistros tenkinimas įvyko prieš nukentėjusiojo valią.

„Nuteistojo teigimu, tam tikri nukentėjusiosios veiksmai prieš įvykį suteikė pagrindo matyti, kad ji siekia su juo turėti lytinius santykius, tačiau tokią įvykių versiją paneigia bylos duomenys, – pabrėžė teismas. – Nors byloje užfiksuota, kad nukentėjusioji iš tiesų laiką leido su nuteistuoju, šoko, kartu vartojo alkoholinius gėrimus, tokie jos veiksmai savaime nereiškia, kad ji sutiko lytiškai santykiauti su P. Miliausku.“

Pasak teisėjų, byloje nėra jokių duomenų, jog nukentėjusioji iki įvykio būtų pažinojusi P. Miliauską ar būtų turėjusi bent kokį pagrindą jį apkalbėti.