Jeigu būtų priimtas toks sprendimas, tuomet kiekviena valstybinė ligoninė galėtų įsisteigti vaistinę. Liberalių pažiūrų politikai baiminasi, kad tai varžys konkurenciją.

Idėjai dėl valstybinių vaistinių Seime po pateikimo buvo pritarta dar 2018 m. gegužę. Paskui šita mintis ilgam nutilo, ir trečiadienį ji vėl ištraukta Seimo Sveikatos reikalų komitete. Opoziciniams komiteto nariams nepritariant ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos narei Irinai Rozovai ir socialdarbiečiui Antanui Vinkui susilaikius, komitetas nepritarė įstatymo projektui.

Valdantieji neslepia, kad komitetą bus bandoma pakeisti. Klausimas dėl valstybinių vaistinių iškilo ir ketvirtadienį per Vyriausybės valandą Seime.

„Noriu paklausti dėl ligoninių vaistinių, kitaip žinomų kaip valstybinių vaistinių. Jūsų kolegos Seime Ramūnas Karbauskis, Agnė Širinskienė grįžo prie šitos idėjos, ir ministras A. Veryga atrodo, kad ją remia. Sveikatos komitete vakar berods pora balsų nebuvo pritarta tam projektui. Jūsų Ekonomikos ministerija berods irgi jam nepritaria, tačiau patys įtakingiausi valdančiųjų atstovai jį stumia. Gal galėtumėte pasakyti savo nuomonę, ar imsis valstybė šito bereikalingo verslo ir ardys konkurenciją, ar vis dėlto to nedarys?“, – klausimą premjerui dedikavo Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Premjeras Saulius Skvernelis išsakė palaikymą valstybinių vaistinių idėjai.

„Tai yra priemonė, kuri buvo numatyta tiek rinkimų, tiek Vyriausybės programoje. Mes kalbame ne apie verslą, bet apie galimybę gydymo įstaigose, kurios šiandien kažkodėl turėdamos visas sąlygas sudaryti kuo palankesnes sąlygas ir galimybę savo patalpose įsigyti pacientams būtinus vaistus, tą perleido išoriniams rinkos subjektams.

Aš manau, kad tai yra labai svarbu. Tai tikrai skatintų ir konkurenciją. (…) Gydymo įstaigos kažkada turėjo tokią galimybę. Jei atsirastų galimybė prekiauti vaistais, tai tikrai laisvosios rinkos nesugriautų“, – sakė S. Skvernelis.

Tikisi, kad suspės priimti sprendimą

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vylėsi, kad valdantieji iki kadencijos pabaigos priims sprendimą, kuris leistų tokioms vaistinėms steigtis.

„Tai yra mūsų rinkiminis, programinis pažadas. Norėtųsi, kad jis būtų įgyvendintas. Komitete buvo pateikta ekspertinė vertinimo išvada. Man kilo tie patys klausimai kaip ir kolegei Agnei – kai atlieka organizacija, kurios rėmėjai yra vaistinių tinklai, tai koks čia nepriklausomas vertinimas?“, – kalbėjo A. Veryga.

Kartu ministras pažymėjo, kad komercinės vaistinės nenori teikti nepatrauklių paslaugų – pavyzdžiui, dirbti budėjimo režimo naktimis, įsigyti retų ligų vaistų arba priemonių, nes nedaug yra perkančių.

„Tiek metų visi sako, kad naktį nėra kur vaistų nusipirkti, bet niekas nepadaro, nes yra nedaug lankytojų, neapsimoka laikyti darbuotoją. O, jeigu ligoninės vaistinė imtųsi tą daryti, tai sakoma, kad čia neva mes suteikiame jiems labai didelį prioritetą. Turbūt – ne čia klausimas. Tiesiog ligoninė yra traukos vieta, kur daug pacientų ateina, ir nenori tinklai tiesiog prarasti tų pelningų vietų“, – sakė A. Veryga.

Į pastabą, kad yra budinčių vaistinių, ministras atsakė, kad jų yra labai nedaug.

„Teko matyti pranešimą, kad Klaipėdoje ant vaistinės kabo lapelis, kad artimiausia budinti vaistinė yra Kaune, Savanorių prospekte“, – pasakojo A. Veryga.

Ministras teigė, kad dabar greičiausiai bus siūloma keisti įstatymą svarstantį komitetą.

„Čia yra apsisprendimo reikalas. Kai sakoma, kad valstybė kišasi – pati organizuoja, pati reguliuoja, tai – visur kitur tas nekliūva. Valstybė organizuoja ir gydymo įstaigų veiklą, odontologijas paslaugas teikia, jas reguliuoja, nustato tvarkas, ir tai nėra kliuvinys. Kodėl farmacija turi būti vienintelė sritis, kuri yra išskirtinė?“, – retoriškai klausė A. Veryga.

Armonaitė: mitas – kad kainos sumažėtų

Laisvės partijos pirmininkės įsitikinusi, kad tokios sąlygos pažeistų konkurenciją.

„Beje, tai dar yra ir Privalomojo sveikatos draudimo lėšų švaistymas, nes šitos lėšos, kurios skirtos sveikatai, jos ir turi būti skirtos sveikatai, o ne valstybinio verslo vystymui“, – sakė A. Armonaitė.

Politikės neįtikino mintis, kad tokių vaistinių buvimas galbūt sumažintų vaistų kainas.

„Valstybė šiuo metu reguliuoja vaistų kainas – kompensuojamų vaistų kainas, antkainius. Taip išeina, kad jie pripažįsta, kad jų mechanizmas ir politika yra neveiksni, jeigu jie dar nori dalyvauti vaistinių versle? Tai yra mitas, kad kainos sumažėtų. Kada valstybė pradės kištis – ir reguliuoti sektorių, ir dar dalyvauti jame, tai tik rinka išsikraipys, ir išstumsime ypač mažesnes privačias vaistines“, – sakė A. Armonaitė.