Per praėjusią parą koronavirusas patvirtintas trims Santaros klinikų darbuotojams, vienam pacientui ir dviem užsikrėtusių darbuotojų artimiems asmenims.

Sveikatos specialistams nerimą kelia tai, kad vienas iš susirgusių Santaros klinikų darbuotojų lankėsi sporto

„Būtų viskas nieko, bet vienas iš užsikrėtusių Santaros klinikų darbuotojų lankėsi sporto klube, kur nustatyti 94 sąlytį turėję lankytojai ir vienas darbuotojas. Sąlyčio pobūdis tikslinamas“, – BNS teigė NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Pasak jos, tiriant atvejį Lietuvos pašto laiškininkui, nustatyti sąlytį turėję žmonės.

„Lietuvos pašte nustatyti du didelės rizikos sąlytį turėję asmenys, 25 mažos rizikos“, – sakė NVSC atstovė.

Anot R. Lingienės, koronavirusas patvirtintas ir trims šventėje Kernavėje dalyvavusių žmonių vaikams. Iš viso susirgo šeši šventės dalyviai ir devyni sąlytį turėję asmenys.

Jos teigimu, sąlytį su užsikrėtusiais šventės dalyviais ar jų artimais asmenimis turėjo 61 asmuo, iš jų izoliuoti – 47.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės, koronavirusas per praėjusią parą taip pat patvirtintas bendrovės „Affidea“ darbuotojui. Įmonė veikia Vilniaus miesto klinikinės ligoninės patalpose.

„Šis atvejis galimai susijęs su židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, nes gegužės viduryje jo kolegai taip pat buvo nustatytas užsikrėtimas. Tuomet jis buvo izoliuotas. (...) Per visą izoliacijos laiką skundėsi sveikata, jautėsi negerai, tačiau tyrimai nerodė užsikrėtimo“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Birželio pradžioje grįžo į darbą, ten atliko tam tikrus tyrimus, kurie parodė tam tikrus pakitimus organizme, tada kreipėsi į Santaros klinikas, ten patvirtino koronavirusą. (...) Apklausos metu, sakė, kad tris kartus darėsi tyrimą dėl koronaviruso“, – sakė NVSC atstovė.

„Vertinama rizika, bet, ko gero, nebus didelės rizikos sąlytį turėjusių asmenų, nes naudojamos asmens apsaugos priemonės“, – pridūrė ji.

R. Lingienė teigia, kad užsikrėtimas COVID-19 taip pat nustatytas keturiems su židiniais nesusijusiems asmenims. Du iš jų – sveikatos priežiūros sistemos darbuotojai.

„Vienas asmuo dirba Juodšilių ambulatorijoje, atvejis – besimptomis. Sąlytį turėjo 77 asmenys, nes jis dalyvavo gimtadienyje garbingo amžiaus žmogaus. Iš jų didelės rizikos sąlytį turėjo keturi bendradarbiai ir keturi pacientai. Dėl kitų sąlyčio lygio dar aiškinamasi“, – teigė NVSC atstovė.

„Kitas asmuo yra Vilniaus greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties vairuotojas. Bendras sąlytį turėjusių žmonių skaičius yra 13, iš jų 10 – darbe. Pirminiais duomenimis, didelės rizikos sąlyčio nebuvo“, – pridūrė ji.

Kiti du su židiniais nesusiję asmenys – privačių įmonių darbuotojai.

„Koronavirusas nustatytas įmonės Vilniuje sandėlyje dirbančiam žmogui. Tyrimas atliktas prieš hospitalizuojant. Bendras sąlytį turėjusių skaičius yra trys. Kitas žmogus, kuriam nustatytas susirgimas, važinėjo po objektus – šaldymo įrangą montuoja. Individuali rizika nustatoma kiekviename objekte, kuriame lankėsi. Kol kas sąlytį turėjusių asmenų nustatyti du“, – kalbėjo R. Lingienė.

Jos teigimu, per praėjusią parą patvirtinti du įvežtiniai atvejai iš Lenkijos ir du su jais susijusių artimųjų atvejai.

„Paskutinis praėjusios paros atvejis – koronavirusas nustatytas buvusiai Kartenos ligoninės pacientei, tačiau apie šį atvejį taip pat informavome dar vakar“, – teigė NVSC atstovė.

Antroji banga gali prasidėti anksčiau

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 19 naujų koronaviruso atvejų – tai didžiausias patvirtintų dienos užsikrėtimų skaičius per pastarąjį mėnesį.

R. Lingienės teigimu, dar sunku pasakyti, ar matoma antrosios viruso bangos rizika.

„Reikia įdėmiai išanalizuoti epidemiologinę situaciją. Vienas iš indikatorių yra epideminė kreivė, tačiau dabar negaliu pasakyti, kaip ji atrodo. Kadangi atvejų registruojama ne taip mažai, kaip buvo praėjusią savaitę, tai tą dalyką tikrai pažiūrėsim“, – sakė NVSC atstovė.

„Tačiau tikrai negalim paneigti, kad antroji banga gali kilti nesulaukus rudens. Labai priklauso nuo žmonių, kaip jie laikysis rekomendacijų, kaip prisiims atsakomybę“, – kalbėjo ji.

Lietuvoje koronavirusu iš viso užsikrėtė 1752 žmonės. Infekcine liga šiuo metu vis dar serga 296 žmonės, pasveiko – 1372.

Nuo COVID-19 mirė 74 žmonės, dar dešimt susirgusiųjų mirė dėl kitų priežasčių.