Kalėti liko nedaug, tačiau išeiti į laisvę siekia jau dabar

Kadaise Kaune siautėjusios nusikalstamos „Daktarų“ grupuotės narys R. Zaveckas pravarde „Džempis“ kartu su kitais gaujos nariais už grotų ilgiems metams pateko dėl dalyvavimo nužudant verslininką Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną. Jam taip pat buvo pareikšti kaltinimai priklausius visą eilę nusikaltimų įvykdžiusiam organizuotam nusikalstamam susivienijimui.

Kalėti 14 metų ir 6 mėnesių nuteistas kaunietis jau atliko didžiąją bausmės dalį, į laisvę jis turėtų išeiti 2021 m. rugsėjo 18 d. Tačiau gaujos smogikas mėgautis laisve siekia jau dabar. Kaip ir kiti kaliniai, „Daktarų“ gaujos narys naudojasi įstatymo suteikta teise prašytis išleidžiamam į laisvę anksčiau laiko.

Jis reguliariai kreipiasi į Pravieniškių pataisos namų – atvirosios kolonijos administraciją, o ši surinkusi duomenis kalinio paleidimo klausimą perduota spręsti teismui. Paskutinį kartą R. Zavecko likimas buvo sprendžiamas praėjusių metų gegužės 7 d., tačiau Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmai gaujos smogiko anksčiau laiko į laisvę neišleido.

Tapo siuvėju, dabar nori būti staliumi

Šį sprendimą R. Zaveckas tradiciškai apskundė Kauno apygardos teismui. Šiame bei ankstesniuose jo skunduose pateikiama visa eilė argumentų, turėjusių įrodyti, jog už grotų atsidūręs gangsteris galiausiai tapo visai kitu žmogumi, kurį tiesiog privalu išleisti į laisvę.

„Nuteistasis R. Zaveckas skunde atkreipia dėmesį į tai, kad yra atlikęs 13 metų iš paskirtos 14 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmės, dirba, jokių nuobaudų neturi, nusikaltimų nedaro, per bausmės laiką suprato padarytas klaidas. Prašo priimti teisingą sprendimą ir suteikti galimybę išeiti į laisvę anksčiau laiko“, – nurodoma teismo sprendime.

Ankstesniuose jo skunduose pabrėžiama, kad bausmės atlikimo laikotarpiu „Džempis“ nustatytą tvarką yra pažeidęs tik du kartus, už padarytus pažeidimus skirta tik viena nuobauda, be to jis net 18 kartų skatintas.

Taip pat minima, jog šiuo metu nuteistasis bausmę atlieka lengvosios grupės sąlygomis atviroje kolonijoje, o jo elgesys vertinamas kaip nepriekaištingas. Šiuo metu galiojančių nuobaudų neturi. Tikinama, kad „Džempis“ savo elgesiu įrodė ir įgijo pataisos namų administracijos pasitikėjimą, todėl nėra prasmės ir tikslo toliau laikyti izoliuotą nuo visuomenės.

Nurodoma ir tai, jog už grotų „Daktarų“ gaujos smogikas dirba, yra įgijęs siuvėjo specialybę. Be to jis įstojo į Kaišiadorių technikos ir verslo mokyklą, siekia įgyti staliaus specialybę.

Savaitgaliais kalinys važiuoja namo

Iš Kauno apygardos teismui pateiktų skundų matyti, jog ilgiems metams nelaisvės nuteistas Kauno šešėlinio pasaulio atstovas šiuo metu džiaugiasi išskirtinėmis sąlygomis.

Jis ne tik bausmę atlieka labiau bendrabutį, nei kalėjimą primenančioje Pravieniškių pataisos namų atvirojoje kolonijoje, kurioje kali daugiausia už netyčinius nusikaltimus, tragiškai pasibaigusias avarijas ir kitas nelaimes nuteisti žmonės.

R. Zaveckas taip mėgaujasi privilegijomis grįžti į namus bei vykti atostogų, kartais išleidžiamas atostogų,

„Būdamas laisvėje nepadarė jokių administracinių nusižengimų ar nusikaltimų. Po išvykų namo nuteistasis laiku grįždavo į pataisos namus ir toliau atlieka nepriekaištingai laisvės atėmimo bausmę“, – nurodoma kalinio skunduose.

Į laisvę – dar ne laikas

Ilgiems metams kalėti nuteisto „Daktarų“ gaujos nario skundą išnagrinėjęs Kauno apygardos teismas teismas akcentavo, jog šiuo metu dar nesama pagrindo jį išleisti į laisvę anksčiau laiko.

„Nuteistasis kartoja tas pačias klaidas nepasimokydamas iš patyrimo, yra praradęs savikontrolę ir naudojęs agresiją siekdamas paklusimo. Esant šioms aplinkybėms, kai asmuo atsakomybę dėl savo nusikalstamo elgesio perkelia aplinkiniams ir aplinkai, būdamas nuteistas už nusikaltimų žmogaus gyvybei, žmogaus sveikatai ir visuomenės saugumui (dalyvavo nusikalstamame, ginkluotame šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis susivienijime)“, – rašoma teismo nutartyje.

Paminėta ir tai, kad R. Zaveckui priteista suma siekia 80 tūkst. 886 Eur, per 13 metų atlyginta vos 687 eurai, kas laikytina formaliu, simboliniu ieškinio dengimu.

„Aukštesniojo teismo vertinimu, neįvykdyti labai dideli finansiniai įsipareigojimai laisvėje gali lemti nuteistojo finansinį nestabilumą ir padidinti pakartotinio nusikalstamumo riziką“, – galutinėje ir neskundžiamoje nutartyje konstatavo R. Zavecko skundą atmetęs Kauno apygardos teismas.