Pirmadienio vakarą su visomis šaknimis išrovęs didžiulį medį vėjas užvertė jį ant Naujamiestyje esančio namo, kuriame gyvena seniausia, 106-erių, rajono gyventoja Ona Krivickienė.

Ši moteris ir jos dukra Janina Grybienė dar prieš kelis mėnesius net per spaudą prašė Naujamiesčio seniūno Jono Sankaičio kelerius metus žadėtų malkų. Tačiau, kaip pačios dabar bando juokauti po įvykusios nelaimės – jas išgirdo ne seniūnas, o pats dangus.

Tik toji netikėta dovana senjorėms atnešė daugiau išgąsčio ir rūpesčių nei džiaugsmo. Pirmadienį apie 19 val. kilus audrai namo viduje buvusios šimtametė mama su dukra staiga liko tamsoje – jų langus uždengė medžio šakos.

„Paskambino mama ir pranešė, kad ant jos su močiute užgriuvo medis. Labai išsigandau, bet paaiškėjo, kad jų pačių stichija nepalietė. Gal kambaryje močiutės pašlakstytas šv. Agotos vandenėlis padėjo, kad virtęs medis tiesiai virš močiutės lubų pakibo ant kito medžio, tik įlaužė stogą. Tuoj pat atvykę ugniagesiai išlaisvino namą“, – „Sekundei“ pasakojo Vilniuje gyvenanti O. Krivickienės anūkė Rūta Rusovič.

Tai, anot jos, ne pirmas atvejis, kai į jos mamos namus kėsinasi gamta. Tačiau prie to, anūkės nuomone, prisideda ir kaimynai.

„Jau kokius 30 metų prašome kaimyno pašalinti pavojų keliančius medžius, bet jis nesutinka. Prieš kurį laiką mamos namo skliautą nulaužė griuvusi šaka, dabar vėl nuostoliai. Bet mūsų prašymų kaimynas nenori girdėti ir dar kaltina, kad jam specialiai nudžiovinome tujas“, – guodėsi R. Rusovič.

Drebino Naujamiestį

Antradienio rytą Naujamiestyje, J. Grybienės kieme, dar tebevyko nugriuvusio medžio tvarkymo darbai. Juos organizavęs seniūnas J. Senkaitis teigė, kad pjauti teko ir su šaknimis išrautą medį atrėmusią guobą. Būtent šioji ir apsaugojo seniausią rajono gyventoją nuo didesnės nelaimės.

„Medžiai virto šalia namo ir pastatams didelės žalos nepadarė. Dabar viską tvarkom. Kaimynas nuvirtusį medį pats pasiims, o guobą mes supjausim O. Krivickienei – neėmė mano siūlytų malkų, tai Dievas dabar jų atsiuntė. Nuvirtusi guoba joms tiko, o ką aš siūlydavau, vis negerai buvo: tai ne toks medis, tai nesupjautos malkos. Mums juk irgi tokie darbai kainuoja. Nors dabar jau turės“, – sako ramybės sulaukęs seniūnas.

Pirmadienio audra pridarė ir daugiau nemalonių išdaigų Naujamiestyje. Vėjo nulaužti medžiai viename kieme sulaužė naują šiltnamį, kitame apgadino ūkinį pastatą, kapuose išvartė antkapius. Iki pat vidurnakčio naujamiestiečiai neturėjo elektros.
Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus specialistės Vilmos Vaiginytės duomenimis, audros padarinių ugniagesiai gelbėtojai vyko šalinti ir į Krekenavą, kur vėjas irgi vartė medžius.