Karantiną nutraukia dėl gerėjančių ligos rodiklių

Kaip rašoma ministro A. Verygos pasirašytame dokumente, karantiną siūloma nutraukti dėl vis gerėjančios epidemiologinės situacijos šalyje.

„Atsižvelgdamas į palaipsniui gerėjančią koronaviruso infekcijos epideminę situaciją tiek Lietuvoje, tiek Europos valstybėse, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras kreipėsi į SAM su siūlymu nuo 2020 m. birželio 17 d., 00 val. 00 min., atšaukti karantiną visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje“, – rašoma A. Verygos teikiamame nutarimo projekte.

Atsižvelgiama ir į gana žemus naujus koronaviruso atvejus.

„Lietuvoje jau nuo 17 šių metų kalendorinės savaitės pastebima sergamumo koronaviruso infekcijos mažėjimo tendencija, o sergamumo rodiklis ypač sumažėjo 22 savaitę. Nuo 2020 m. birželio 1 d. užregistruota tik 18 naujų koronaviruso infekcijos atvejų. Taip pat pažymėtina, kad jau 41 savivaldybėje trečia savaitė nėra užregistruojama naujų koronaviruso infekcijos atvejų, o nuo 2020 m. birželio 1 d. nauji atvejai nustatyti tik 8 administracinėse šalies teritorijose“, – rašoma dokumente.

Atsižvelgiama ir į įvežtinius viruso atvejus.

„Be to, dauguma atvejų susiję su registruotais vietiniais infekcijos židiniais. Pastarosiomis savaitėmis vidutiniškai užregistruojama apie 5 įvežtinius atvejus, o vidutiniškai per savaitę teigiamų naujų nustatytų koronaviruso infekcijos atvejų dalis neviršija 0,5 proc., palyginti su visais atliktais laboratoriniais tyrimais“, – argumentuoja ministras.

Ministrų kabinetui apsisprendus, ką pasakyti turėjo ir premjeras Saulius Skvernelis.

„Čia tiems, kurie kūrė sąmokslo teorijas, kad sveikatos apsaugos ministras niekada neatšauks karantino.(…) Nėra taip, kad mes grįžtame į normalų gyvenimą“, – po ministrų kabineto sprendimo replikavo premjeras S. Skvernelis.

Nuo penktadienio atveria sienas su Lenkija

Karantino pakeitimo projektu taip pat nurodoma, kad nuo birželio 12 dienos bus atsisakoma laikinos vidaus sienos kontrolės vykdant į Lietuvos Respubliką atvykstančių ir iš jos išvykstančių asmenų patikrinimus pasienio kontrolės punktuose su Lenkijos Respublika, t. y. Kalvarijos, Lazdijų, Šeštokų pasienio kontrolės punktuose.

Siūloma nustatyti, kad nuo 2020 m. birželio 12 d. valstybės siena automobilių keliais galės būti kertama per visus valstybės sienos su Lenkijos Respublika perėjimo punktus.

Karantinas baigsis, įprastas gyvenimas neprasidės

Atšaukus karantiną, šalyje liks galioti ekstremali situacija šalies mastu. Tam iš karto po karantino nutraukimo pritarė ministrų kabinetas.

Šį pasiūlymą Vyriausybės posėdyje pristatė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

„Valstybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdyje pirmadienį buvo konstatuota, kad koronaviruso (COVID-19) plitimo grėsmės rizika vis dar išlieka, be to, nėra atmestina ir antros sergamumo bangos pasireiškimo galimybė“, – rašoma dokumente, kuriuo siūloma ir toliau palikti valstybės lygio ekstremalią situaciją.

Nuo 2020 m. birželio 17 d., 00:00 val., iki 2020 m. liepos 16 d., 24:00 val., bus pratęsta laikina vidaus sienos kontrolė vykdant į Lietuvos Respubliką atvykstančių asmenų patikrinimus prie vidaus Europos Sąjungos sienos.

Pasibaigus karantinui, leidžiama teikti visas paslaugas, leidžiama prekyba viešose prekybos vietose, veikla laisvalaikio ir pramogų vietose, viešojo maitinimo įstaigų, restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų ir kitų pasilinksminimo vietų, lošimo namų (kazino) ir lošimo automatų, bingo salonų darbo veikla, kultūros, pramogų, sporto ar kiti renginiai.

Jie turi būti organizuojami ir vykdomi užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Pakeistame nutarimo projekte apibrėžta ir renginių organizavimo bei vykdymo tvarka.

Nuo 2020 m. birželio 17 d. iki 2020 m. birželio 30 dienos bus leidžiami renginiai atvirose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 700 žiūrovų ir (ar) dalyvių, o uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 150 žiūrovų ir (ar) dalyvių.

Nuo liepos 1 iki 16 dienos šie skaičiai keistųsi.

Atvirose erdvėse renginiai būtų leidžiami, kai dalyvauja ne daugiau nei 1 000 žiūrovų ir (ar) dalyvių, o uždarose erdvėse, kai renginyje dalyvauja ne daugiau nei 200 žiūrovų ir (ar) dalyvių.

Teikiant ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas, bus leidžiama pačioms įstaigoms pasirinkti, kokia forma bus tęsiamos konsultacijos, – nuotoliniu ar kontaktiniu būdu.

Kas keičiasi?

Po sprendimo priėmimo premjeras S. Skvernelis feisbuke pranešė, kad, nors karantinas baigsis, kai kurie ribojimai liks.

„Pagrindiniai iš jų – šie: lieka dalinė judėjimo kontrolė, draudimas atvykti iš tų šalių, kur ligos plitimas didelis. Lieka masinių renginių atvirose ir uždarose erdvėse reguliavimas, tam tikri saugumo reikalavimai, kurių reikės laikytis sveikatos bei socialinės priežiūros įstaigose, privalomumas izoliuotis žmonėms, jei pasireiškia ligos požymių. Esant būtinybei lieka galimybė karantiną skelbti ne visoje šalyje, o atskiroje teritorijoje. Tam, kad prireikus galėtume efektyviai suvaldyti galimą ligos plitimą“, – socialinėje erdvėje rašė jis.

Ministras pirmininkas dar kartą priminė, kad tolesni veiksmai priklauso nuo visų.

„Galiausiai labai daug kas – kaip ir iki šiol – priklauso nuo mūsų visų sąmoningumo ir atsakingumo. Didžioji dalis žmonių tai demonstravo nuo pat karantino pradžios. Manau, tai yra vienas iš pagrindinių Lietuvos sėkmės kovojant su virusu veiksnių. Todėl prireikus visgi dar rekomenduojame dėvėti kaukes bent tose vietose, kur daug žmonių, kur didesnė rizika ir tikimybė užsikrėsti. Žinoma, reiktų ir toliau kruopščiai laikytis higienos reikalavimų, vengti nebūtinų kontaktų, susibūrimų ir taip toliau“, – rašė premjeras.

Delfi primena, kad karantinas visoje šalyje buvo paskelbtas prieš beveik 3 mėnesius – kovo 16 dieną.