„Mums nepavyksta vis dar susitarti ir turbūt geriausias pavyzdys nacionalinio švietimo susitarimo, kuris gimė Vyriausybėje, po to buvo perimta iniciatyva tam tikrų partijų Seime ir, ko gero, būtent tas pradinis momentas, kuomet tam tikra politinė jėga imasi iniciatyvos, atbaidė kitas politines partijas nuo noro bendradarbiauti ir pasirašyti“, – antradienį „Info komentarams“ sakė šalies vadovas.

„Mes mielai būtume tapę tuo tarpininku nacionaliniam švietimo susitarimui, tačiau aš manau, kad prieš rinkimus to daryti visgi nereikėjo, nes atskiros partijos turi gana skirtingas vizijas tam tikrais švietimo politikos klausimais ir veikiausiai būtų kur kas efektyviau ir geriau siekti susitarimo po Seimo rinkimų, kuomet bus suformuota nauja valdančioji dauguma“, – pridūrė jis.

Šių metų sausio pradžioje premjeras Saulius Skvernelis pateikė būsimo švietimo susitarimo projektą partijoms.

Pagal projektą, buvo siūloma apsispręsti, ar siekiant sutvarkyti mokyklų tinklą, visas jas, išskyrus pradines, ribotam laikui perduoti valstybės pavaldumui, ar savivaldybėms atiduoti tikslinių dotacijų administravimą ir skirstymą.

Susitarime taip pat buvo siūloma įtvirtinti, kad iki 2022 metų pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas vykdančiose mokyklose būtų atsisakyta jungtinių klasių, didinti vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas kaimo vietovėse, skaičių, didinti švietimo sistemos finansavimą iki 6 proc. bendrojo vidaus produkto 2030 metais.

Vyriausybės pateiktą švietimo susitarimo projektą derinti perėmė Seimas. Jame buvo sudaryta laikinoji grupė „Dėl Lietuvos švietimo ateities“, jos vadovu paskirtas „valstiečių“ frakcijos narys Eugenijus Jovaiša, bet jis netrukus patvirtino pasitraukęs iš pareigų.

Švietimo grupės pirmininko pavaduotoja liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen yra sakiusi, kad grupė, kad ir be „valstiečių“ atstovų, dirbs toliau ir sieks parengti partijoms priimtiną susitarimo projektą, tačiau kol kas sprendimai dėl švietimo susitarimo nėra priimti.

Šalies vadovas G. Nausėda anksčiau yra teigęs, kad susitarimą dėl švietimo būtina rasti nedelsiant, kad tai – neatidėliotinas valstybės prioritetas.

Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 11 dieną.