Iš lėto, atsargiai ir toli gražu ne naujausiu automobiliu, taip į naujos partijos steigimą atvyksta trys buvusių politinių partijų lyderiai: A. Zuokas, R. Žemaitaitis ir A. Paulauskas. Politikai bandė įsikūnyti į Aleksandro Diuma personažus – Tris muškietininkus.

„Vienas už visus, visi už Lietuvą“, – skambų šūkį suvažiavime tarė politikai, laikydami sukryžiuotas špagas.

Į suvažiavimą politikai atvažiavo autobusiuku. A. Zuokas LNK žinioms paaiškino tokį pasirinkimą.

„Pirmiausia, tai šis automobilis yra legendinis. Jis turi labai gerą nuotaiką ir prisiminimus daugeliui, tai yra gėlių vaikų, romantika“, – aiškino politikas.

Naujos partijos „Laisvė ir Teisingumas“ vicepirmininkas A. Paulauskas tikino, kad turi patirties, todėl savo laiką skiria politinei veiklai.

„Turiu patirties, turiu galimybę dalyvauti, gal negaliu visą dieną ir visą laiką skirti, bet dalį laiko galiu skirti politinei veiklai“, – kalbėjo jis.

Kovos dėl partijos pirmininko vietos nebuvo, A. Paulauskas iš karto pasakė, kad atsisako kandidatuoti.

Partijos lyderis turėjo būti renkamas iš trijų kandidatų, tačiau savo kandidatūrą atsiėmė ir A. Zuokas.

„Na, aš jau pakankamai ilgai buvau partijos pirmininku, norėtųsi savo gebėjimus panaudoti . Taip pat reikia atsinaujinti, pavaduotojų gerą korpusą turėsime“, – kalbėjo politikas.

Naujos partijos pirmininku po balsavimo automobilio signalais tapo tik šeštadienį likviduotos partijos „Tvarka ir teisingumas“ buvęs vadovas R. Žemaitaitis.

Paklaustas ar laimės rinkimus, politikas nedvejojo.

„Manau, kad taip. Mes nekalbame, kad laimėsime 100 vietų, tai bus pirmas mūsų krikštas, tikiuosi, kad mes rinkimuose pakankamai gerai pasirodysime“, – prognozavo R. Žemaitaitis. Jis teigė, kad Seimo rinkimuose tikisi laimėti 15 mandatų.

Sėkmingų rinkimų „Laisvė ir teisingumas“ tikisi į partiją prisikvietę būrėjų ir raganų. Partijos narė, vyriausia Lietuvos ragana Vilija Lobačiuvienė partijos suvažiavime teigė, kad jai priimtinesnė konservatyvi kryptis.

„Čia dabar labai sunku atskirti, kas yra deklaruojama. Aš esu konservatyvių pažiūrų, jei šiaip“, – sakė V. Lobačiuvienė.

Politikos apžvalgininkai teigia, kad rinkėjų šis naujas politinis darinys nesužavės. Politologė Jūratė Novagrockienė pastebi pramoginius elementus.

„Kažkuo primena Tautos prisikėlimo partiją savo šou elementais. (…) (Partijoje, aut. p.) matyti daug senbuvių, liberalų buvusių, kitų darinių. Tai kitaip tariant, tikėtina, kad ir naujų veidų atsiras, bet toks įspūdis, kad susijungė tie, kurie yra politikos paraštėse ir neranda savo vietos“, – LNK žinioms sakė politologė.

Anot R. Žemaitaičio partijoje šiuo metu yra apie 5 tūkst. narių.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.