„Tiesiog niekas nepagalvoja, kad gali būti ir moksleivių tokių. Išvažiavusiems studentams valstybė dar, nežinau, kodėl, nematau logikos, dengia draudimą, o moksleiviams ne. Tai kodėl jiems nepadengti? – BNS teigė vienas Sveikatos draudimo įstatymo pataisos autorių Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys Tomas Tomilinas.

Lengvata galiotų moksleiviams, kurie gyvena Lietuvoje, bet mokosi kurios nors Europos Sąjungos (ES) šalies mokykloje.

Pataisos numato, kad iki 2023 metų rugsėjo 1-osios lengvata būtų taikoma ir moksleiviams, kurie mokosi Jungtinės Karalystės mokyklose, jeigu mokslai pradėti iki šios valstybės išstojimo iš ES dienos.

Dabar tokią galimybę turi Lietuvos bendrojo ugdymo ir aukštųjų mokyklų studentai, studijuojantys pagal nuolatinės studijų formos studijų programas, bei Lietuvos ir kitų valstybių piliečiai, asmenys be pilietybės, kurie nuolat gyvena Lietuvoje, bet studijuoja ES valstybėse.

Pataisą parengė trys „valstiečiai“ T. Tomilinas, Aušra Papirtienė ir Antanas Baura.

Projekto aiškinamajame rašte nurodoma, kad jis parengtas pagal Anykščiuose gyvenančios moksleivės, studijuojančios Londono meno mokykloje, motinos kreipimąsi.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) BNS informavo, kad šiemet biudžeto įmoka, mokama už vieną valstybės lėšomis PSD draudžiamą asmenį, yra 438 eurai.

Kasmet valstybė apdraudžia apie 1,5 mln. gyventojų.

VLK duomenimis, šiais metais valstybės biudžeto įmokos, mokamos už draudžiamuosius valstybės lėšomis, sieks apie 650 mln. eurų.

Šiuo metu minimali PSD įmoka dirbantiems asmenims siekia 42,37 euro.