Vyras pranešė, kad jo žmona gali bet kurią dieną gimdyti, o kad galėtų dalyvauti gimdyme, jam irgi reikia pasidaryti COVID-19 testą, kuris galioja 48 valandas.

„Jeigu mums atvykus į gimdymo namus per tą laiką nepagimdo, man padaro dar kartą šį testą, bet Klaipėdoje kažkodėl sugalvojo už tai paimti 52.50 eurų mokestį, nors Kaune ir Vilniuje jį daro nemokamai“, – tvirtino vyras.

Jis savo žodžius pagrindė prisegęs š. m. gegužės 29 d. dokumentą pavadinimu „Gimdyvės artimojo dalyvavimo gimdyme tvarka karantino metu“. Jame nurodoma, kad „gimdyvės artimajam, norinčiam dalyvauti gimdyme, turi būti atliktas SARS-CoV-2 PGR tyrimas dėl COVID-19 ligos ne vėliau nei prieš 48 valandas. Gimdyvės artimasis privalo pateikti atspausdintą atsakymą priėmimo skyriaus akušerei.“

Taip pat, jei „tyrimas atliktas vėliau nei prieš 48 valandas, bet ne vėliau nei prieš 14 dienų, gimdyvės artimajam priėmimo skyriaus akušerė paima mėginį, už kurį jis sumoka 52, 50 eurų. Gimdyvės artimajam išduodamas paslaugos kvitas. Mėginio paėmimas ir tyrimo atlikimas įtrauktas į VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės mokamų paslaugų sąrašą, paslaugos kodas 17748“.

KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Eugenijus Zalagėnas „Delfi“ komentavo, kad mokamas ėminys Covid-19 ligos nustatymo laboratoriniams tyrimams atlikti taikomas sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka ne pacientams ir nesant indikacijų nemokamam tyrimui atlikti.

„Klaipėdos universitetinėje ligoninėje kaina nustatyta šiam tyrimui yra ženkliai mažesnė nei kitose laboratorijose, atliekančiose šiuos mokamus tyrimus“.

Kadangi netrukus gimdysiančios moters vyras „Delfi“ minėjo, kad galimai Vilniuje ir Kaune toks testas daromas nemokamai, pasidomėjome, kokia iš tikrųjų tvarka šių miestų didžiausiose ligoninėse.

Vilniuje – negali dalyvauti didžiausioje ligoninėje

Vilniaus universitetinės ligoninės Santaros klinikų Komunikacijos tarnybos vadovė Jolanta Normantienė informavo, kad jų Akušerijos ir ginekologijos centre gimdančios moterys dėl karantino laikotarpiu priimtų apribojimų gimdo atidžiai prižiūrimos centro specialistų ir lydinčiajam asmeniui dalyvauti moteriai gimdant kol kas neleidžiama.

Vis dėlto artimieji jau gali dalyvauti gimdymuose Vilniaus gimdymo namuose ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje.

Vilniaus gimdymo namų vadovė Kornelija Mačiulienė komentavo, kad jų įstaigoje yra kitokia tvarka nei KUL.

„Pas mus, jeigu vyksta gimdymas, kartu atvyksta ir vyras. Jie abu, tiek žmona, tiek vyras, turi atvažiuoti su apsaugos priemonėmis. Mes guldome gimdyvę su vyru į atskirą gimdyklą ir jiems abiems ten yra atliekami testai dėl koronaviruso. Jie iš tos gimdyklos niekur neišeina viso gimdymo metu. Jeigu, pavyzdžiui, gimdykla yra be tualeto, vyras gali pasinaudoti visiškai šalia esančiu, bet turi ten eiti su apsaugos priemonėmis“, – apie galiojančią tvarką pasakojo ji.

Po to, kai žmona pagimdo, tęsė vadovė, visi yra pervežami į atskirą palatą ir tas pervežimo kelias yra labai trumpas, dalyvauja mažai žmonių, kol nėra gautas testo atsakymas.

„Kai mes jį gauname, vyras jau gali pats nueiti atsiimti kokį nors siuntinį iš namų arba užsisakyti maisto. Žodžiu, jau yra laisvesnis judėjimas, bet jis vis tiek neturi kontaktuoti su kitais asmenimis po gimdymo. Dažniausiai po gimdymo yra suteikiama atskira palata su tualetu ir dušu. Tačiau mes galime priimti su lydinčiuoju asmeniu tik tiek, kiek turime atskitų gimdyklų. Tiesiog atskirai izoliuojame, naudodamiesi visomis apsaugos priemonėmis, taip esame pasiruošę, jei pasitvirtintų kam nors koronavirusas“.

Pasak jos, buvo vienas vyras, kuris pasitikrino privačiai ir jam baigėsi testo terminas, bet to daryti jis tikrai neprivalėjo. „Ministro įsakyme parašyta, kad tiems, kurie gulasi į stacionarą, atliekamas testas, taip pat ir palydimajam asmeniui, o valstybė irgi jį kompensuoja“.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės internetiniame puslapyje jau irgi paviešinti reikalavimai artimiesiems, pageidaujantiems dalyvauti gimdyme. Juose taip pat nurodoma, kad vyrui turi būti atliktas testas dėl COVID-19, tačiau apie jokį įstaigos mokestį už ėminį neužsimenama.

Įleidžia prasidėjus gimdymui

Kauno klinikų Gimdymo skyriaus vadovas prof. Mindaugą Kliučinską komentavo, kad šalia moters, gimdančios natūraliais gimdymo takais, viso gimdymo metu gali dalyvauti jos pasirinktas artimasis.

„Prasidėjus gimdymui ir moteriai kartu su artimu asmeniu atvykus į Kauno klinikų Nėščiųjų priėmimą iš namų, abiems atliekamas tyrimas dėl COVID-19 infekcijos. Gimdyvė kartu su lydinčiu asmeniu stacionarizuojami į gimdymo palatą, kurioje privalo dėvėti apsaugines kaukes iki tol, kol sužinomi tyrimo rezultatai. Atitinkamas asmens apsaugos priemones dėvi ir skyriaus personalas“, – sakė jis.

Kauno klinikose, teigė M. Kliučinskas, visiems stacionarizuojamiems pacientams atliekamas tyrimas dėl COVID-19 ir jei gimdymas prasideda moteriai, esančiai stacionare, gimdyvė perkeliama į Gimdymo skyrių, o jos artimajam, norinčiam dalyvauti gimdyme, atvykus į Nėščiųjų priimamąjį atliekamas COVID-19 tyrimas.

„Pasibaigus gimdymui ir moterį perkėlus į pogimdyminę palatą, kol kas artimasis likti kartu palatoje negali. Gimdymo trukmę sunku įvertinti iš anksto, o tyrimo dėl COVID-19 atsakymas galioja tik 48 val. ir jei asmuo laikosi saviizoliacijos principų, todėl gimdyvės artimajam tyrimas dėl COVID-19 atliekamas atvykus į Kauno klinikų Nėščiųjų priėmimą“.

Taip pat buvo nurodyta, kad testas kompensuojamas tiek gimdyvei, tiek lydinčiajam asmeniui, o iki šiol Kauno klinikose COVID-19 infekcija nebuvo nustatyta nei vienai nėščiajai, gimdyvei ar gimdyme dalyvaujančiam artimajam.

SAM: priklauso nuo pačių gydymo įstaigų požiūrio

Sveikatos apsaugos ir ministro patarėja Lina Bušinskaitė nurodė, kad tai priklauso nuo pačių gydymo įstaigų požiūrio.

„Absoliuti dauguma gydymo įstaigų būsimus tėčius traktuoja kaip lydinčius pacientus asmenis ir pinigų už testą neima, atlieka šį testą nemokamai. Labai gaila, kad tokia praktika susiklostė Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Tikimės, kad gydymo įstaigos išspręs susidariusią situaciją“.