Laidos vedėjo Aurimo Perednio kalbintų pašnekovų nuomonės išsiskyrė jau diskusijos pradžioje, įvertinus prezidento A. Lukašenkos ilgaamžiškumą poste.

Beje, pats A. Lukašenka, stebėdamas bruzdėjimą šalyje, pasakė, kad Maidano nebus, bet A. Januška, kalbėdamas apie kitokios Baltarusijos ateitį, teigė, kad kažką pakeisti galėtų nebent Maidanas.

„Prezidentas Lukašenka buvo išrinktas demokratiniuose rinkimuose, niekas tuo neabejoja, tai įvyko 1994 metais. Nuo to laiko, verta pripažinti, kad jis evoliucionavo kaip politinis lyderis, kaip šalies vadovas, – laidoje kalbėjo M. Milta. – Represijų pobūdis, kuris buvo labai būdingas ankstyvajam ir pirmajam prezidento Lukašenkos terminui, šiuo metu įgauna visiškai kitokias formas. Prezidento Lukašenkos retorika, prezidento Lukašenkos gebėjimas vaizduoti savo politinę orientaciją, prieš pastatyti Vakarus Rusijai. Visa tai nebuvo jo pirminėje platformoje.“

Maksimas Milta

M. Milta pabrėžė, kad prezidentas A. Lukašenka geba įtikinti ne tik Vakarus, bet ir Rusiją. „Aišku, ne visada tai pasiseka iki galo“, – pridūrė M. Milta. Beje, jo teigimu, A. Lukašenka geba mokytis iš savo klaidų ir patirties.

Laidos vedėjui Aurimui Peredniui paprašius politinį A. Lukašenkos portretą nupiešė ir A. Januška. „Man tai jis neįdomus visiškai ir visiškai nesutinku su ta charakteristika, kuri buvo prieš tai pasakyta, – M. Miltos pozicijai prieštaravo A. Januška. – Putinas irgi ilgaamžis.“

A. Januškos teigimu, diktatoriai daugiau mažiau visi vienodi, visi mokosi iš savo klaidų, bet jis tame nemato nieko ypatingo.

Aurimas Perednis, Maksimas Milta

„Šiuo metu realiai nemanau, kad jis turi realesnį reitingą nei dešimt procentų, – teigė A. Januška, tačiau pridūrė, kad prezidentas A. Lukašenka yra pasiruošęs kovai, aplink subūręs savo žmones. – Jis žino, kad jų (rinkimų – Delfi) normaliai laimėti negali, tai laimės su generolais.“

A. Januška pridūrė, kad A. Lukašenka yra tiesiog „primityvus diktatorius“.

Vis dėlto, A. Januškos teigimu, Lietuva turi palaikyti ryšius su Baltarusija, bet ne tiesiogiai, o per Europos Sąjungą (ES).

Ar gali būti, kad A. Lukašenka nebebus išrinktas prezidentu? A. Januška svarstė, kad greičiausiai „vėl laimės generolai“. „O tauta, kuri prieštarauja tam, stovi eilėse, balsuoti už kitus neturės teisės, – teigė A. Januška bei pridūrė, kad yra ir kitokia viltis. – Yra maža viltis, bet baltarusiai turbūt patys jau negali išsivaduoti nuo jo.“

Albinas Januška

M. Milta į tą patį klausimą atsakė teigdamas, kad vienareikšmiško atsakymo nėra.

A. Januška taip pat teigė, kad A. Lukašenka praloštų bet kuriam kandidatui. „Visi žmonės balsuotų už bet ką, kad tik ne už jį. Problema, kad jie neturės tos galimybės, akivaizdu, nebent tai Maidanas, bet Lukašenka pasakė, kad pasielgs kaip Uzbekistane, todėl Maidano nebus“, – kalbėjo A. Januška.

O ar gali būti, kad prezidentas V. Putinas nori pakeisti A. Lukašenką? „Gali būti. Be abejo, gali“, – kalbėjo A. Januška ir įvardijo, kad, jo nuomone, šių šalių režimus reiktų vadinti „asmenine autoritarine generolų valdžia“.

Visas pokalbis su ekspertais – laidoje „Delfi diena“.