Gyvūnų globos įstaiga „Vyšnių sodas“ savo feisbuko paskyroje nušvietė įvykį bei pasidalijo nuotraukomis, vaizdo įrašu. „Gyvūnas žuvo, pradėjo būriuotis žmonės. Mums pranešusi moteris pasakė, kad policija nevažiuoja, Grindai prisiskambinti neįmanoma. Instruktavome, kaip galėjome, kad padarytų nuotraukas (gyvūno ir namo), parašytų pareiškimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu, pasibaigusiu mirtimi. Pareiškimo kopiją atsiųstų mums, tikrai to taip nepaliksime“, – skelbiama įraše.

Galimai šunį išmetė per langą

Kone po pusės valandos pranešė, jog atėjo neblaivi šeimininkė, atvažiavo pareigūnai. Tačiau kėlė klausimą – kas bus toliau, kas surinks šuns gaišeną.

„Vyšnių sodas“ pabrėžė, jog visuomet su „Grindos“ darbuotojais komunikuoja gražiai, bet šįsyk „prireikė spyrio“. „Grindos“ pagalbos trumpasis numeris nėra nurodomas nei Bendrajame pagalbos centre (BPC), nei įmonės tinklalpyje, todėl žmonėms nepavyko susisiekti.

„Grinda“ tuoj sureagavo ir paskelbė, jog Vilniaus mieste apie kritusius gyvūnus galima pranešti trumpuoju tel. 1355 (visą parą, „Grindos“ avarinė tarnyba) arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Galiausiai „Grindos“ darbuotojai gavo pranešimą, išvyko į įvykio vietą – pareigą atliko.

Po įrašu užvirė diskusija: vieni komentatoriai stojo į šeimininkės pusę – galbūt ši pati patyrė smurtą, o gyvūnas pats iškrito. Kiti svarstė, kad visa ši situacija tik parodo, kokie žmonės gali būti žiaurūs.

Panašių atvejų pasitaiko retai

„Delfi“ pasiteiravo Vilniaus apskrities VPK atstovų, kas yra žinoma apie šį įvykį. Komunikacijos poskyrio vedėja Julija Samorokovskaja sakė, jog ši istorija nesibaigė – dėl vakarykščio įvykio Vilniaus apskr. VPK penktajame policijos komisariate renkama medžiaga pradėti ikiteisminį tyrimą dėl žiauraus elgesio su gyvūnais, pagal LR BK 310 str. 1 d.

Taikant šį straipsnį asmuo baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. „Kadangi įvykis buvo vakar vakare, tai šiuo metu tikslinamos aplinkybės, vertinama turima informacija ir atliekami kiti procesiniai veiksmai. Per dešimt dienų bus priimtas sprendimas“, – paaiškino J. Samorokovskaja.

Panašių atvejų, anot jos, pasitaiko itin retai.

Policija primena, kad už žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą taikoma tiek administracinė, tiek ir baudžiamoji atsakomybė. Baudžiamoji atsakomybė taikoma tada, kai gyvūnas žūsta ar būna suluošintas, o administracinė – kai gyvūnui gresia žūtis ar suluošinimas.