G. Landsbergis kviečia įsiskaityti į generalinio prokuroro Evaldo Pašilio antradienį paskelbtą naujieną, kad kyla abejonių̨, jog teisėkūros procesas galėjo būti paveiktas taip, kad priimti įstatymai tarnavo siaurai interesų grupei.

„Kyla pagrįstų klausimų, kad žala galėjo būti padaryta visai valstybei, valstybės biudžetui ir padidėti mokestine prievole visiems Lietuvos piliečiams“, – antradienį sakė E.Pašilis”.

G. Landsbergio teigimu, žinutė yra aptaki, tačiau, pasak jo, gan apgalvota.

„Joje keletas svarbių niuansų. Pirmasis - „priimti įstatymai”. Tai reiškia, kad teisės aktas (ar pataisa) JAU yra priimta ir galioja. Kadangi teisės aktai priimami tik už juos balsuojant, reiškia ir už šio yra konkretūs asmenys, kurie registravo, teikė pataisas ar pasiūlymus ir, galų gale, balsavo. Reiktų juos žinoti. Nenustebčiau, kad pono Ąžuolo apklausa yra žingsnis gera kryptimi. Tačiau klausimai čia nesibaigia. Nepaisant pono Ąžuolo svarbių pareigų - jis BFK pirmininkas, valstiečių frakcijoje sprendimus retai priima net ir komitetų pirmininkai, nepasitarę su tikraisiais valdančiaisiais. Ar buvo kalbėtasi su p remjeru, Ramūnu Karbauskiu prieš teikiant pataisas? Atsakymai į šiuos klausimus padėtų geriau matyti bendrą vaizdą ir išvengti spekuliacijų“, – feisbuko paskyroje teigia G. Landsbergis.

„Antrasis - „padidėti mokestinė prievolė VISIEMS Lietuvos piliečiams”. Žala valstybei ir netgi biudžetui yra subjektyvaus vertinimo dalykas. Vieni turi teisę manyti, kad tai žala, kiti gali abejoti. Tol, kol neįrodė teismas, tol tai diskusija. Tačiau mokestinės prievolės padidėjimas yra konkretus paskaičiuojamas dydis. Mokesčiai arba padidėjo, arba ne. Praeitais metais mokesčių didėjimas visiems Lietuvos piliečiams buvo svarstomas tik du kartus - įvedant nekilnojamojo turto ir automobilių registravimo mokesčius. Todėl svarbu būtų sužinoti, ar prokuratūra turi būtent šiuos mokesčius galvoje, nes tai reikštų, kad šie mokesčiai galėjo atsirasti ieškant kompromiso kaip sumažinti mokestį bankams, kurį pirmasis buvo pasiūlęs Seimo narys Jedinskis. Kitaip tariant - vietoj to, kad bankai būtų apmokestinti daug, juos apmokestino mažiau ir papildomai apmokestino visus Lietuvos žmones“, – teigia G. Landsbergis.

G. Landsbergis viliasi, kad teisėsauga nedels „viešai sudėlioti visus taškus ant I“.

Antradienį Generalinė prokuratūra pranešė, kad Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus ir Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius buvo sulaikyti, gavus duomenų apie galimai vykdomas neteisėtas veikas: stambaus masto kyšininkavimą, papirkimą, prekybą poveikiu, turto iššvaistymą ir dokumentų klastojimą.

Pasak generalinio prokuroro E. Pašilio, turimi duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad V. Sutkus, pasinaudodamas savo einamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus.

Antradienį LVŽS frakcijos atstovas BFK pirmininkas V. Ąžuolas buvo teisėsaugos apklaustas kaip paprastasis liudytojas.