Teisėsauga taip pat pranešė, kad buvo sulaikyti ir dar keturi neįvardinti verslo atstovai, privatūs asmenys, ikiteisminiame tyrime dėl įtariamo stambaus masto kyšininkavimo, papirkimo, prekybos poveikiu, turto iššvaistymo ir dokumentų klastojimo. Kokie įtarimai pareikšti sulaikytiesiems teisėsauga konkrečiai nenurodo.

Naudos galėjo gauti Sutkaus įmonė

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žydrūnas Bartkus antradienio vakarą laidoje „Delfi Dėmesio centre“ neatmetė galimybės, kad naudos galėjo gauti V. Sutkaus įmonė „Bonum Partners“.

Antradienio rytą surengtos spaudos konferencijos Generalinėje prokuratūroje metu, teisėsaugos atstovai užsiminė, kad aiškinasi ir 400 tūkst. eurų pinigų kilmę, kuri „vienaip ar kitaip“ priklauso V. Sutkui.

Aušra Maldeikienė

„Jūs minėjote 400 tūkst. eurų. Suprantu, kad tai nėra suma, susijusi su vieno konkretaus įstatymo priėmimu – čia kalbate apie sistemingą veiką, kurios rezultatas – atsiradę pinigai tam tikroje bendrovėje – įtariu, kad tai gali būti „Bonum Partners“, priklausanti ponui Sutkui“, – laidoje STT vadovo klausė žurnalistas Edmundas Jakilaitis.

Į šį klausimą STT vadovas Ž. Bartkus atsakė taip.

„Šiandien negalime taip kategoriškai konstatuoti, kad visi šie pinigai yra gauti iš neteisėtos veiklos, bet tyrimo metu turime pareigą ir tikslą ištirti šių pinigų kilmę. Duomenų yra, kad dalis pinigų galėjo būti gaunami neteisėtu būdu“, – antradienio vakarą sakė jis.

„Sutkus valdžios duris koja atsidarinėja“

Verslo elitą krečiantį skandalą feisbuke įvertino ir buvusi Seimo narė, dabar Europos parlamente (EP) dirbanti Aušra Maldeikienė. Savo įrašą feisbuke politikė pradeda žodžiais „Sutkaus amorali politika“.

„Nesiimu spręsti dabartinės Sutkaus&Co situacijos. Tai prokurorų ir teisėjų darbas. Vis dėlto ilgus metus stebint šio veikėjo darbus, galiu aiškiai formuluoti – jei nebus Sutkaus, Lietuvos politika bus truputį (o gal ir gerokai) švaresnė“, – socialinėje erdvėje rašė politikė.

A. Maldeikienė rašė, kad „viena šlykščiausių“ jos matytų istorijų Seime siejasi būtent su „šiuo veikėju“.

Žydrūnas Bartkus

„2018 metų pabaigoje Seime ne be mano iniciatyvos buvo organizuotas teletiltas su JAV pareigūnais, kurie vertino augančios Kinijos įtakos grėsmę. Visų ten kalbėjusiųjų nuomone, Lietuva privalo labai atsargiai ir įtariai vertinti Kinijos investicijas, ypač į infrastruktūrą. Pasibaigus renginiui, mačiau vaizdą, kurio nepamiršiu niekada“, – rašė ji.

„Laiptų aikštelėje prie restorano nuolankaus vaiko poza styrojo ekonomikos viceministras, o Sutkus isteriškai pakeltu tonu aiškino: „Kas čia per renginiai? Aš jau 300 mln. suorganizavau ryšiams su Kinija, o jūs čia ką išdarinėjate?“ – prisiminimais su sekėjais dalijosi politikė.

„Nesiimu spręsti, kokie ir kam tie šimtai mln. buvo suorganizuoti, bet aišku viena – Sutkus valdźios duris koja atsidarinėja. Glitus, intelektualiai menkas, savanaudiškas žmogus. Matyt protingas, kad visokių nausėdų reikaliukus tvarko, bet niekad iš jo lūpų nesu girdėjusi jokios minties, kuri rodytų jį esant garbingu piliečiu“, – feisbuke rašė EP narė A. Maldeikienė.

Tyrimas baigsis niekuo

Apie antradienį teisėsaugos padarytus veiksmus ir Lietuvos verslo konfederaciją feisbuke pasisakė ir Lietuvos verslo konfederacijos viceprezidentas Andrius Romanovskis. Jis pabrėžė, kad visi turi savo interesus ir juos gina.

„Kiekvienos asociacijos tikslas yra viešo ir savo narių intereso atstovavimas. Verslo konfederacijos atstovauja verslo sektorius – bankus, draudikus, prekybininkus, gamybininkus ir visus kitus, kurie kuria vertę ir suneša mokesčius. Esu įsitikinę, visų šių sektorių gyvavimas yra viešas interesas.
Lietuvos verslo konfederacija ar Bankų asociacija nėra kažkokios mistinės „priedangos“ asociacijos, kurios sako vieną, o atstovauja kitą.

Visi žino, kad Mantas Zalatorius gina bankininkus, o Valdas Sutkus gina verslininkus. Vieniems tai patinka, oponentams – ne, bet toks gyvenimas – visi turime savo interesus ir juos giname. Ir tai niekada nebuvo nusikaltimas“, – feisbuke rašė jis.

„Visi Lietuvos bankininkai yra Lietuvos verslo konfederacijos nariai, jie yra ir Lietuvos pramoninkų konfederacijos nariai, todėl šių organizacijų prievolė juos ginti. Visos Lietuvos verslo organizacijos, jų tarpe ir Lietuvos verslo konfederacija, savo interesus gina viešai ir skaidriai – raštas institucijai, vieša pozicija žiniasklaidoje, viešas pasisakymas oficialiuose posėdžiuose ar susitikimuose. Viskas yra įkalta „popieriuje“ arba „įrašyta“ posėdyje“, – tvirtino jis.

Jis prognozavo, kad šis teisėsaugos tyrimas „baigsis niekuo“.

„Taip veikia profsąjungos, taip veikia nevyriausybinės organizacijos, taip veikia pilietinė visuomenė.
Esu tikras, kad visas šitas „poveikio“ skandalas, kuriame net nebuvo poveikio, nes tie kuriuos „veikė“ net nežinojo, kad „juos“ veikė, o jeigu „paveikė“, tai viskas yra Youtube, baigsis niekuo. Deja, eilinį kartą be pagrindo suteršta verslo reputaciją“, – apgailestavo jis.

„Kita vertus, tikiu, kad dabar jau ne tie laikai kuriuose aš buvau prieš aštuonis metus – su antrankiais ir kaukėmis. Tikiuosi, kad teisėsaugos institucijoms užteks išminties ir padorumo neprisidengti skambiomis frazėmis, kad įkalintų žmonės, o užteks drąsos tiesiai šviesiai pasakyti kas vyksta ir per maksimaliai trumpą laiką pabaigti pradėtą tyrimą. Verslo asociacijų atsakymas lieka tas pats – nuolankus darbas ir kantrybė“, – feisbuke rašė A. Romanovskis.

Zalatorius įtariamas dalyvavęs epizoduose

Kaip rašo BNS, prokuratūros teigimu, turimi duomenys leidžia įtarti, kad V. Sutkus, vykdydamas savo pareigas LVK ir atstovaudamas jos narių bei kitų verslo subjektų interesams, pasinaudodamas savo užimamomis pareigomis, visuomenine padėtimi, pažintimis, ryšiais ar kita įtaka, galimai gaudavo neteisėtą piniginį atlygį už jo darytą poveikį priimant įvairius verslo subjektams svarbius teisės aktus.

M. Zalatorius įtariamas dalyvavęs keliuose nusikalstamos schemos epizoduose.