Vilniaus kino biuras pranešė, kad pirmieji filmavimo darbai sostinėje vyksta jau šį savaitgalį, pirmiausia filmuojami trumpametražiai filmai.

Daugelis BNS kalbintų prodiuserių tikisi į filmavimo aikšteles grįžti vasaros viduryje, karantino metu daugiausia dėmesio skiriama scenarijų kūrimui.

Jų teigimu, po filmavimų montažas pareikalaus dar daugiau darbo, kad žiūrovams nesimatytų dėl koronaviruso taikomų papildomų apsaugos priemonių.

„Darbus mes planuojame atnaujinti kito mėnesio antroje pusėje. Kaukės, pirštinės, dezinfekcija prieš ir po, filmavimas per tam tikrą nuotolį. Daugiau darbo montažui tik po tokių filmavimų, kad padaryt, jog viso to nesimatytų“, – BNS sakė televizijos laidų ir lietuviško serialo „Rimti reikalai“ prodiuseris Andrius Urbanavičius.

„Dabar konkrečiai mūsų darbai yra scenarijų kūrimo fazėje. Privalome turėti kuo didesnį medžiagos kiekį, kad vasaros viduryje pradėtume filmavimo darbus, o jau rudenį pasiūlytume šį turinį žiūrovams“, – BNS teigė televizijos serialų ir kino filmų scenarijų autorius Erikas Kundreckas.

Vasaros antroje pusėje į Lietuvą gali grįžti ir tarptautiniai kino projektai.

Prodiuserinės įmonės „Ahil“ atstovė Monika Dapkutė, dirbusi su JAV interneto televizija „Netflix“ kuriant serialą „Jaunasis Volanderis“, tikisi filmavimus atnaujinti rugpjūčio mėnesį.

„Priklausomai nuo situacijos, planuojame filmavimo darbus Lietuvoje atnaujinti rugpjūčio mėnesį. Tuo metu į Lietuvą sugrįžti ir filmavimo darbus Lietuvoje atnaujinti tikisi bent trys užsienio kino projektai“, – BNS teigė M. Dapkutė.

Anot prodiuserės Linetos Mišeikytės, su „Baltijos kino paslaugos“ kūrusios HBO televizijos serialus „Černobylis“, jų komandai pasisekė – prieš karantiną dar spėtas nufilmuoti „Netflix“ serialas „Stranger things“. Vėliau organizuoti kūrėjų komandą iš užsienio nebūtų pavykę.

„Mūsų įmonė bendrauja su prancūzais, kurie nori pradėti filmavimą rugsėjo, spalio mėnesį, jeigu nebus antros bangos, jeigu galės atskristi“, – BNS sakė L. Mišeikytė.

Jos teigimu, vasaros ir rudens sandūroje kino kūrėjams gali pritrūkto specialistų, nes jų poreikis rinkoje bus labai didelis.

„Aš matau kitą didelį iššūkį, visi prodiuseriai ir kino kūrėjai planuoja filmuoti vasaros gale ir rudens pradžioje. Bus perkrova rinkoje. Jei ir galėsime filmuoti, bus per daug norinčių kurti filmus“, – teigė ji.

Sveikatos apsaugos ministerija šį mėnesį pateikė rekomendacijas veiklai filmavimo aikštelėse. Dalyvauti filmavimuose gali tik sveiki žmonės, siūloma kuo labiau riboti fizinį kontaktą, palaikyti atstumus ir naudoti asmens apsaugos priemones.

Filmavime grimuojant ar tvarkant šukuosenas, specialistai turi dėvėti vienkartinę medicininę kaukę, o jei grimuojamas žmogus negali dengtis veido – grimeriams siūloma dar užsidėti apsauginį veido skydelį arba respiratorių FFP2 ir apsauginius akinius.

„Mūsų darbo specifika neleidžia dirbti be fizinio kontakto ir dažniausiai vieno asmens grimavimas užtrunka apie valandą.Todėl visa saugumo atsakomybė priklauso nuo grimuotojo“, – BNS sakė grimerė ir plaukų stilistė Vilma Garliauskienė.