Ragina nekalbėti kaip politologui

Buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas, Seimo narys Eugenijus Gentvilas Delfi sakė, kad buvo kiek nustebęs dėl G. Nausėdos politologinių pasisakymų.

„Prezidentas kalba kaip koks politologas. Paprastai yra patariama prezidentas neišreikšti savo nuomonės, nedemonstruoti simpatijų, vienų ar kitų atžvilgiu. Bet mes vis girdime nuo kadencijos pradžios, kad bus vertinamos partijų programas, tada išsakysime savo nuomonę, taip, berods, sakė G. Nausėdos patarėjai. Dabar jau pats prezidentas pasako, paskui lyg teisintis reikia, kad gal čia iš konteksto yra paimta. (…) Čia dar tiek daug dalykų bus, o prezidentui, mano manymu, reikia susilaikyti nuo tokių komentarų“, – kalbėjo politikas.

Jis stebėjosi, kad besitęsiant valdančiųjų ir šalies vadovo nesutarimui dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus, prezidentas reiškia tokius pastebėjimus.

„Jam turbūt labai gerai su valstiečiais, kuriems tinka J. Narkevičius. Aš čia galų neatseku. Ką pasakė prezidentas ir ką jis turėjo omenyje, komentuoti aš nesiimu. Jis pasakė, kad jam gerai su valstiečiais, bet pastariesiems yra gerai su J. Narkevičiumi. Prezidentas ministro net į Prezidentūrą neleidžia, tai loginis trikampis nebesueina“, – Delfi sakė liberalų atstovas.

„Siūlau prezidentui nesireikšti politologinių prognozių sferose, tai pradeda atrodyti ir kaip tam tikrų simpatijų reiškimas“, – kalbėjo Seimo narys.

E. Gentvilo teigimu, liberalai nori centro dešinės koalicijos. Bet kad ji nebūtų formuojama kaip 2016 metais.

„Pirmiausia turėtų įvykti rinkimai. Norėtųsi centro dešinės koalicijos, kaip jau esu sakęs, liberalai ne su bet kuo, ne bet kokiomis sąlygomis eitų į ją. Negali kartu būti aklas su kurčiu, kai vienas girdėti nenori, o kitas nenori matyti. Tai mes matom tokių dalykų šiandien, esame matę. Liberalai vertintų galimybę dirbti ir tartis, o ne tai, kad atsiranda kažkas didesnis, prispaudžia ir liepia visiems taip elgtis“, – sakė parlamentaras.

„Tada buvo pasakyta, kad konservatoriai be liberalų niekur neis. Gal ir graži pozicija, išskyrus vieną dalyką – su mumis nebuvo tartasi, kad už mus taip bus šnekama“, – pageidavimą išreiškė liberalas.

Politikas teigė, kad pokalbiai tarp politinių partijų jei ir vyksta, tai gana nežymiai.

„Partija neaptarinėja tų dalykų, masyviai tai nevyksta“, – Delfi sakė liberalas E. Gentvilas.

Dėl lenkų prezidento nuomonė bus ignoruojama

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis sakė nematantis problemų prezidento pasisakyme. Jo teigimu, ir artėjančių rinkimų rezultatų itin dramatiškai paveikti neturėtų.

„Tai nėra nulemtas rezultatas, šalies vadovas gali išsakyti savo nuomonę, tą jis ir padarė. Jis išsakė tą poziciją, arba išvadą, jeigu galima taip sakyti, kuri jam susiformavo, žvelgiant į esančią politinių jėgų lygsvarą. Praktiškai visi, pati opozicija, matyt, suvokia, kad taip, ko gero, ir gali įvykti. Jei rimtų pokyčių politiniame lauke neįvyks. Valstiečiai, ko gero, vėl bus valdantieji“, – Delfi savo įžvalgas vardijo politologas.

Paklaustas, ar šalia šitų teiginių neatrodo keistai situacija dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus, L. Bielinis siūlė nesivelti į personalinius klausimus.

„G. Nausėdos pretenzijos valdantiesiems dėl atskirų ministrų, kai kurių sprendimų, jos yra neišvengiamos, jos bus. Prezidentas čia išsako savo poziciją, kurie kartais kardinaliai skiriasi nuo to, ką apie save mano valdantieji. (…) Vienas dalykas yra prezidento nuomonė konkrečių asmenų atžvilgiu, o kitas – bendras prezidentinis vertinimas apie politinį lauką“, – prezidento G. Nausėdos pasisakymus vertino politologas.

Jis taip pat įvardijo realiausią galimą būsimos valdančiosios koalicijos sudėtį.

„Kol kas nėra tų aiškių signalų iš dešinės, sakykime, kad ten formuojasi didžiulis juos palaikantis rinkėjų kiekis. Mes matome gana stabilią konservatorių padėtį, augančią liberalų padėtį. Bet tai viskas, sumoje liberalai su konservatoriais negali sudaryti daugumos. O samprotavimas apie socialdemokratų ir konservatorių bendradarbiavimą yra labai abstraktus, greičiausiai bus socialdemokratų ir centro kairės darbas“, – prognozavo L. Bielinis.

Paklaustas, ar valdančiojoje koalicijoje galima būtų įžvelgti ir šalies vadovo smarkiai kritikuoją Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą (LLRA–KŠS), politologas tvirtino, kad šis sprendimas jau ne prezidento rankose.

„Prezidentas labai kritiškai žvelgia į Lenkų rinkimų akcijos daugelį veiksmų ir sprendimų. Bet paveikti koalicijos formavimą, ko gero, jam nepasiseks. Jeigu į koaliciją bus pakviesti ir LLRA–KŠS atstovai, jie bus priimti. Ir čia prezidento nuomonė bus ignoruojama“, – Delfi sakė L. Bielinis.

Prisiminė Pakso paramą Prunskienei

„Baltijos tyrimų“ vadovė Rasa Ališauskienė Delfi sakė, kad prezidento išreikšta parama vienai ar kitai politinei jėgai gali tapti nuoroda neapsisprendusiems rinkėjams.

„Tiems, kuriems jis yra autoritetas šiokią tokią įtaką padaryti gali. Nes žmonės žiūri, ką sako ekspertai, nuomonių lyderiai, jų autoritetai. Jis į tokius patenka, ypač neapsisprendusiems. Tie, kurie abejoja, tiems tikrai gali padaryti įtakos“, – Delfi sakė sociologė R. Ališauskienė.

Sociologė priminė ir 2004 metų pavyzdį, kai politiko raginimas lėmė rinkimų rezultatus.

„Buvo vienas iš pavyzdžių, kai suveikia tokie raginimai. 2004 metais, kai Rolandas Paksas buvo nušalintas ir nebegalėjo antrą kartą dalyvauti prezidento rinkimuose, jis parėmė Kazimirą Prunskienę. Valdas Adamkus tada pirmavo, o K. Prunskienė smarkiai atsiliko, antroje vietoje buvo Petras Auštrevičius.

Trečiadienio vakarą, prieš rinkimus R. Paksas savo šalininkus pakvietė balsuoti už ją. Kadangi buvo išankstinis balsavimas namuose, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys rodė, kad per išankstinį balsavimą jį smarkiai atsiliko, o po parėmimo prisidėjo balsų ir ji pateko į antrą turą“, – 2004 metų įvykius prisiminė R. Ališauskienė.

„Rinkimai bus nenuspėjami“

Delfi primena, kad šalies vadovas G. Nausėda interviu TV3 žinioms metu prakalbo apie tai, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) po rudenį vyksiančių Seimo rinkimų turi galimybę formuoti centro kairės koaliciją.

„Yra nemaža tikimybė, kad jei per artimiausius mėnesius neįvyks kažkokių nemalonumų šiai partijai, jie turi galimybę formuoti centro kairės koaliciją“, – interviu TV3 žinioms pirmadienį sakė šalies vadovas. Jo teigimu, artėjantys parlamento rinkimai – sunkiai nuspėjami, o įtakos jų rezultatams turės ir pasekmės ekonomikai.

„Manau kad šiandien rinkimai nenuspėjami, tam tikros įtakos, pasekmės ekonomikai turės tam tikros reikšmės rinkimų rezultatui, manau, kad tikrai bus pakankamai konkurencingi rinkimai, kuriuose lyderį gali tekti aiškintis fotofiniše, arba koalicijos gali būti formuojamos“, – teigė G. Nausėda.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.