„Buvo išvykusi, kaip teigė, pas pažįstamą, su kuriuo susipažino per socialinius tinklus“, – žurnalistams komentavo Kupiškio policijos vadovas Gintautas Misiūnas.

Kad užrakintas vaikas, kažkas pranešė iš kaimynų, nors tolėliau muzika nesigirdėjo, bet buvo kitų ženklų.

„Aš tik pamačiau, kad užuolaidos nudraskytos, kada gyvenime, kiek čia ji gyvena, antrus metus, nemačiau niekad, kad kažkas panašiai būtų. Ji taip užsidarius, kad net užuolaidos, jeigu vaikas prieina, tai atidaro užuolaidą ir vėl uždaro“, – sakė kaimynas.

Kaip pasakojama reportaže, būstas yra socialinis, tad vienišą motiną lankanti socialinė darbuotoja turėjo jo raktus. Durų su pareigūnais laužti nereikėjo.

„Vaikas klykė, jam iš karto davė atsigerti vandens, jis buvo išsigandęs“, – teigė Socialinių paslaugų centro direktorė Lina Buitvydaitė.

Policijos teigimu, butas su dviejų metų berniuku buvo apverstas ir šiukšlinas, vaikas ne tik išalkęs, ištroškęs, užsiverkęs, bet ir sužalotu veidu. Pareigūnai stebisi, kaip išvis tokiam mažyliui dvi paros nesibaigė tragiškai.

„Buvo užkirstas kelias, kad tas berniukas, pagal medikų parodymus, yra gyvas ir sveikas. Aišku, galėjo būti ir kitaip, kadangi moteris rasta netoli esančio kaimo seniūnijoje, motina buvo neblaivi ir pagal jos nusiteikimą, kaip ji buvo nusiteikusi suradus ją, planų grįžti kaip ir nebebuvo“, – tikino G. Misiūnas.

28-erių vieniša motina sugrąžinta iš draugo atgal ir po medikų apžiūros su mažyliu ir vyresne dukra išvežti į pagalbos šeimai centrą.

„Aš negaliu pasakyti, ar ji gailisi ir verkia, kad paliktas vaikas buvo, ar tiesiog situacija tokia galbūt tapo vieša“, – komentavo socialinė darbuotoja Kristina Špiegienė.

Pasak įstaigos vadovo, klientė viena niekur nevaikšto – tokios taisyklės, kaip ir visoms.

„Aš vakar su ja pasikalbėjau ir sakiau, jeigu yra naktis, yra langai, ir visa kita, mes, aišku, iškart apie tai turime informuoti policiją. Jeigu ji išeina, palieka vaikus, mes jau čia vietoje organizuojame vaiko tolesnę priežiūrą, o mama užsiima policija“, – paaiškino globos namų vadovas Vytautas Koženiauskas.

Dėl palikto vaiko vienišai motinai pradėtas tyrimas, o ji pati tapo įtariamąja. Beje, moteris su policija susiduria ne pirmąkart.

„Istorija, buvusi anksčiau, susijusi su kitu įvykiu. Ji, atrodo, jau keturis ar penkis kartus yra bausta administracine tvarka būtent už vaikų nepriežiūrą“, – informavo policijos vadovas.

Vaiko teisių tarnybai žinoma tik viena sumokėta bauda, buvo viltasi, kad moteris stengiasi, taisosi, be to, kasdien užsukdavo socialinė darbuotoja, nes jos pagalbos reikėjo visur – pradedant namų ruoša ir valgio gaminimu, baigiant vizitais pas gydytojus.

„Su socialiniais partneriais atvejo vadybos posėdyje išdiskutuosime visus variantus. Aš negaliu teigti, kad čia šimtu procentu mes paliksime mamai ir grąžinsime jai“, – sakė Vaiko teisių apsaugos skyriaus vadovė Žaneta Ginaitė.