Už teisės akto pakeitimus balsavo 103 Seimo nariai, susilaikė 17 parlamentarų.

Siekiant efektyvesnio individualius vaikų poreikius atitinkančio ir vienodo visose savivaldybėse išmokų teikimo asmenims, patiriantiems socialinę riziką, naujomis nuostatomis nustatyta, kad šiems asmenims išmokos bus teikiamos ne savivaldybės tarybos, o socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka.

Pagal šiuo metu galiojantį Išmokų vaikams įstatymą, išmokos asmenims, patiriantiems socialinę riziką, teikiamos savivaldybės tarybos nustatyta tvarka šiais būdais: maisto produktais, drabužiais, avalyne, higienos reikmenimis ar kitais vaikams būtinais daiktais, socialinėmis kortelėmis, piniginėmis lėšomis vaiką prižiūrintiems motinai ar tėvui, apmokant vaikų maitinimo išlaidas mokyklose ar dienos centruose, apmokant vaikų išlaikymo išlaidas ikimokyklinėse įstaigose, apmokant neformaliojo vaikų švietimo paslaugų išlaidas, socialinėmis paslaugomis, maitinimo talonais ir kitais savivaldybių tarybų nustatytais būdais.

Tačiau, kaip pažymi pasiūlymo iniciatoriai Seimo nariai Rimantė Šalaševičiūtė ir Ramūnas Karbauskis, savivaldybėse, vadovaujantis savivaldybių tarybų nustatytomis tvarkomis, taikoma skirtinga išmokų asmenims, patiriantiems socialinę riziką, teikimo praktika ir dažniausiai parenkami tik du išmokų teikimo būdai – socialinės kortelės, skirtos pirkti maisto parduotuvėse, ir piniginės lėšos vaiką prižiūrintiems motinai ar tėvui, kurie ne visada užtikrina individualius vaikų poreikius.

2019 m. universalią išmoką vaikui (vaiko pinigus) gavo 516,5 tūkst. vaikų, iš jų nepinigine forma – 10,1 tūkst. vaikų, augančių socialinės rizikos šeimose.