Tokios pavardės yra minimas Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) prezidiumo siūlomų kandidatų į Seimo rinkimus sąrašo projekte.

Pagal jį, R. Lazutkai sąraše siūloma penkta vieta LSDP kandidatų sąraše, S. Čaplinskui – devyniolikta, S. Krupeckaitei – 25, A. Kaluginui – keturiasdešimta.

Sąraše matomos ir kitos žymios pavardės, kurios jau buvo ir tarp partijos vienmandatininkų. Seimo narui Linui Balsiui siūloma vienuolikta vieta sąraše, ekonomistui Vaidui Navickui – penkiolikta, rašytojui, žurnalistui Giedriui Drukteiniui – dvidešimta, buvusiam Klaipėdos respublikinės ligoninės vadovui, chirurgui Romualdui Sakalauskui – 35 vieta.

Kiekvienam kandidatui numato skirtingą užduotį

LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas „Delfi“ patikino, kad su šiais asmenimis yra kalbėta, visi jie yra sutikę su jų partija kandidatuoti rinkimuose. Taip pat yra sutarta dėl jų vietos sąraše, ji nebesikeis. Galutinį LSDP kandidatų sąrašą dar tvirtins partijos Taryba, ir galbūt – dar partijos Konferencija.

„Kiekvienas kviestinis žmogus pas mus turi savo užduotis – tiek rengiant programą, tiek po to – priklausomai nuo to, kur dirbsime, ar pozicijoje, ar opozicijoje. (…) Su ponu Lazutka mūsų nuomonės dažnai sutampa socialinės politikos klausimais, kalbant apie socialinės draudimo sistemą, socialinį modelį. Jo užduotis yra darbai ir reformos šitoje srityje. Jis yra garsiai ir pelnytai kritikavęs pensijų antros pakopos sistemą, (….) bet tai yra tik viena iš dalių.

S. Čaplinsko kompetencija ir profesinė patirtis visuomenės sveikatos, užkrečiamųjų ligų srityse yra didžiulė vertybė. Ilgą laiką užkrečiamos ligos Lietuvoje buvo podukros vietoje. (…) Dabar tikriausiai tai vėl taps visiems įdomu. Tam reikės ir struktūrinių pakeitimų, ir politikos iniciatyvų. Mes būtent apie tai ir kalbame programoje, į kurią surašome nuostatas, dėl kurių sutariame.

Šita pandemija turės nemažai žalos visuomenės psichikos, emocinei sveikatai. Vienišumas, nereikalingumo jausmas plėsis. A. Kaluginas yra apie šituos dalykus nemažai kalbėjęs ir rašęs.

S. Krupeckaitei – vaikų, jaunimo užimtumas per sportą, įtraukimas, profesionalaus sporto plėtra ir vystymas. Labai stipriai smunkame pagal savo sportinius pasiekimus. Reikia žmogaus, kuris iš vidaus viską puikiai supranta ir žino“, – kalbėjo G. Paluckas.

Lazutka: reikia palaikyti tradicines partijas

Ekonomistas, sociologas prof. R. Lazutka patvirtino sutikęs kandidatuoti rinkimuose su LSDP.

„Reikia, kad stiprėtų didžiosios partijos. Anksčiau pagalvodavau, kad galbūt atsiras kažkokios naujos jėgos, kurios bus pranašesnės už vadinamąsias tradicines, bet akivaizdu, kad – ne“, – sakė R. Lazutka.

Profesoriui politinio kelio pasirinkimas atrodo visiškai natūralus.

„Daug kas anksčiau laikydavo mane socialdemokratu, nors nesu partijos narys, bet turbūt pagal mano pasisakymus priskirdavo jiems. Socialdemokratai keičiasi, yra naujas pirmininkas, atsiranda naujų žmonių“, – kalbėjo R. Lazutka.

Čaplinskas: ekspertinės nuomonės trūksta priimant sprendimus

Užkrečiamųjų ligų specialistas prof. S. Čaplinskas sakė einąs į politiką, nes mato, kad „ekspertinės nuomonės kartais labai trūksta priimant sprendimus“.

„Tai yra didelė bėda, kai nelabai įsiklausoma. Manau, kad turiu žinių, kurios gali praversti, ir būtų daugiau naudos būtent teikiant ekspertinę nuomonę“, – kalbėjo S. Čaplinskas.

Nors S. Čaplinskas eis į rinkimus su socialdemokratais, savo darbe jis labiausiai ketina vadovautis savo galva.

„Aš su visais bendradarbiauju ir bendrauju, ir nesiruošiu sieti savęs su jokia partija, arba stoti į partiją. (…) Socialdemokratai aiškiausiai pakvietė, pasiūlė su mano ekspertine nuomone prisijungti. Jeigu žmonės palaikys, nesiruošiu grynai sietis (su partija). (…) Manau, kad reikia remtis pirmiausia savo žiniomis, nuojauta, nuostatomis“, – sakė S. Čaplinskas.

Siūlo visuomenei reitinguoti kandidatus

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pirmą kartą sudarė galimybę visuomenei reitinguoti savo būsimų kandidatų į Seimą sąrašą, rašo BNS.

Šią savaitę – nuo pirmadienio iki pirmadienio – bet kas gali pažymėti ne mažiau kaip dešimt ir ne daugiau nei 15 kandidatų LSDP paskelbtame sąraše. Eiliškumo tvarka nėra svarbi, kiekvienas pažymėtas kandidatas gauna vieną reitingo balą.

„Galima balsuoti po vieną kartą iš skirtingo įrenginio. Tai orientacinis reitingavimas, bendroms tendencijoms įžvelgti, kas kyla, kas leidžiasi. Nėra svarbus vienas ar du balsai“, – trečiadienį BNS sakė LSDP pirmininkas Gintautas Paluckas.

Jis pats, kaip partijos lyderis, nėra reitinguojamas. Taryba jį atskirai tvirtins kandidatų sąrašo lyderiu.

Trečiadienio duomenimis, daugiausia visuomenės palaikymo sulaukė Seimo narė Rasa Budbergytė (1528 balsai), Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius (1452), parlamentaras Julius Sabatauskas (1438), Olekas Juozas jaunesnysis (1405), Seimo narys Algirdas Sysas (1236).

G. Paluckas tvirtino raginsiąs M. Sinkevičių atsisakyti Jonavos mero pareigų, jeigu jis būtų išrinktas į Seimą.

„Aš primygtinai siūlysiu jam nerti į nacionalinę politiką, nes jau laikas. Manau, kad Jonava nesupyks, nes užaugino gerą politiką, kuris savo ruožtu davė daug gero Jonavai. Nenoriu, kad mūsų stipriai ir greitai augantys lyderiai – jų yra ne vienas – užstrigtų. Kiek esu kalbėjęs, tikiuosi, neatsisakys“, – BNS sakė socialdemokratų pirmininkas.

Reitinguojamame sąraše yra ir eksparlamentaras, pramogų pasaulio atstovas Antanas Nedzinskas (583 balsai), buvęs užsienio reikalų ministras Antanas Valionis (417), buvęs Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovas Žimantas Pacevičius (322), buvęs ugniagesių vadas Remigijus Baniulis (262), buvęs Kauno miesto meras Arvydas Garbaravičius (212), buvęs kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas Algis Vaičeliūnas (169), vienas iš švietimo profsąjungos lyderių Audrius Jurgelevičius (129), buvęs Kalėjimų departamento vadovas Robertas Krikštaponis (125).

„Norime organizacijos atvirumo. Ilgą laiką, kaip suprasdavome, patys darydavome tuos reitingavimus, kartais neišvengdavome nelabai gražių pokiliminių intrigų, srovių, vertinimų pagal lojalumą, baudimą už nuomonės turėjimą, tad nusprendėme truputį atverti tą procesą visuomenei, kad ji pasakytų, kaip mato iš šalies“, – BNS sakė G. Paluckas.

Anot jo, į visuomenės reitingavimo rezultatus jis atsižvelgs, kai koreguos partijos narių reitinguotą tą patį sąrašą.

„Matau pagal dabartinį reitingavimą, kad kai kuriuos asmenis, kuriuos partija lyg ir reitingavo aukštai, visuomenė jų visai nemato aukštai. Tas korekcijas aš darysiu, bet man tam reikia moralinio pagrindo“, – tvirtino socialdemokratų vadovas.

Pasak G. Palucko, reitinguojami tik partijai priklausantys kandidatai, į sąrašą pakviestiems nepartiniams vieta užtikrinta iš anksto.