Kaip savo kreipimesi pažymi eksministrai, A. Verygos pasirašytuose teisės aktuose formuluojami draudimai sveikiems asmenims virš 60 metų amžiaus dirbti su vaikais, pacientais, mokiniais.

J. Olekas ir G. Černiauskas pažymi, kad „vyresnio amžiaus COVID-19 nesergančių žmonių darbinės veiklos ribojimas neatitinka nė vieno iš pateiktų teisinių pagrindų“. Jų teigimu, izoliuoti nesergančius senjorus ar drausti jiems dirbti yra neteisėta.

„Jums, kaip Vyriausybės ir Seimo nariui, be abejo, žinoma, kad konstitucinės asmenų laisvės ir teisės gali būti ribojamos tik įstatymu, kuris galimybės pandemijos metu neleisti dirbti amžiaus pagrindu nenumato. Dažnai kalbate, kad ribojimai, Jūsų sprendimais nustatomi asmenims, kurių amžius yra 60+, yra sąlygoti rūpesčio jų sveikata. Gal ir norite padėti, bet diskriminuoti darbuotojus, net ir norint padėti, yra draudžiama“, – pažymima buvusių sveikatos apsaugos ministrų laiške A. Verygai.

Eksministrai taip pat atkreipia dėmesį, kad A. Verygos įpareigojimą pakeitus rekomendacija įstatymams prieštaraujantis turinys, anot jų, išlieka.

„Ar Jūs, ministre, suprantate, kad nesilaikyti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo rekomendacijų, net jei jų kokybė abejotina, yra rizikinga: nesilaikantys rekomendacijų prisiima atsakomybę nesėkmės atveju. Jei nesėkmė nutinka, laikantis rekomendacijų, – kaltų nėra.

Valstybės operacijų vadovas nekaltas, nes jis tik rekomendavo.

Prastos kokybės rekomendaciją įdiegusi institucija nekalta, nes ji nežinojo, kad rekomendacija ne visai korektiška“, – skeptiškumo A. Verygos pateiktoms rekomendacijos neslepia J. Olekas ir G. Černiauskas, pabrėždami, kad „Vyriausybės nariui nedera agituoti už įstatymais draudžiamą senjorų diskriminaciją“.

Buvusių ministrų laiške A. Verygai taip pat atkreipiamas dėmesys, kad, ribojant darbinę veiklą visiems, kurių tikimybė mirti nuo COVID-19 yra aukštesnė nei vidutinė, be darbo liktų ne tik senjorai, tačiau ir sergantys sunkiomis ligomis, neįgalieji, nėščiosios, atokių kaimų gyventojai.

„Neabejojame, kad Lietuvos senjorai pandemijos akivaizdoje nusipelno papildomo rūpesčio. Koncentruokitės į savo pareigą užtikrinti, kad senjorai būtų aprūpinti apsaugos priemonėmis, kad jiems būtų garantuotos gydytojų konsultacijos, kad vaistai būtų įperkami.

Padėkite Lietuvos įmonėms, įskaitant ir Jums pavaldžias gydymo įstaigas, „sudaryti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais“. Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymas reikalauja saugoti darbuotojus, o ne 60+ amžiaus dirbančiuosius nuo darbo nušalinti“, – ministrą ragina J. Olekas ir G. Černiauskas.