„Lietuva kažkaip įsivaizduoja, kad pasaulį turi valdyti Aurelijus Veryga Lietuvoje, o Europos Komisija – visą Europą. Tai ne, normaliose šalyse taip nėra. Normaliose šalyse orientuojamasi, kad žmonės turi proto“, – „Žinių radijo“ laidoje „Europiečiai COVID-19“ kalbėjo A. Maldeikienė.

Europarlamentarė nepuolė kritikuoti Italijos dėl sprendimo jau nuo birželio 3 dienos atverti šalies sienas.

„Turbūt Italija žino, ką ji daro. Aš tikrai neketinu Italijos mokyti, kaip elgtis. Net neketinu lietuviams patarinėti, ar jiems važiuoti į Italiją. Aš tikrai nevažiuosiu šią vasarą į Italiją, todėl, kad nuskristi kur nors yra labai sudėtinga. Man į darbo vietą nuskristi , kad galėčiau normaliai dirbti, (…) yra sudėtinga. Bet, jei žmonės nori, nemanau, kad jie turi būti ten neišleisti“, – sakė A. Maldeikienė.

Didesnį rūpestį europarlamentarei kelia situacija Baltarusijoje.

Nepritaria Seimo sprendimams

Europarlamentarė sukritikavo Seimo sprendimus, kurie, pasak jos, „panaikino vartotojų teises“.

„Kai praradau kelionę, iš karto (dar iki sprendimų), kai tik supratau, kad neskrisiu į Šri Lanką, paskambinau agentūrai, ir pasakiau: „žinai, Gabriele, tau tie pinigai dabar pravers, o kada nors tu man juos atiduosi, kai pamatysi, kad yra gera kelionė“, – pasakojo A. Maldeikienė.

Tokiu būdu politikė sakė norėjusi palaikyti žmogų, kurį pažįsta nuo vaikystės ir jos darbą. Tačiau ji pabrėžė, kad tai buvo jos asmeninis sprendimas, ir tokio tipo sprendimus gali priimti tik pats vartotojas, o ne Seimas už jį nuspręsti.

Svarsto apie „kelionių burbulus

Laidoje dalyvavęs Lietuvos turizmo skatinimo agentūros „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas kalbėjo, kad turizmo sektorius iki krizės augo.

„Dabar , kada augimas atsistatys, negaliu pasakyti. Turime 55 tūkst darbuotojų šitame sektoriuje – tiek mano, tiek visos organizacijos, tiek dabartinės Vyriausybės noras yra, kad jie kuo greičiau turėtų darbo“, – sakė D. Morkvėnas.

Pasak jo, vienas dalykų, kuris numatytas bendrame turizmo pakete – rinkodaros paketas.

„Turime 2 mln. eurų šalies rinkodarai – dirbti su šalimis, iš kurių jau galima atvykti. Kita dalis – vadinamieji „travel bubles“ (kelionių burbulai – liet k.), tai yra dvišaliai susitarimai su atskiromis rinkomis, kad turėtume atvykstančių turistų“, – sakė D. Morkvėnas.

Pasak jo, tai jau padaryta su Latvija ir Estija.

„Rytoj – teikimas Vyriausybėje, kad bus priimtas universalus algoritmas, kaip turėtume vertinti atskiras šalis, ir priimti arba nepriimti iš jų turistus. Mano ir mano kolegų užduotis yra paskatinti turistų sugrįžimą ir jų atnešamus pinigus“, – sakė D. Morkvėnas.

Jis pabrėžė, kad svarstomi sprendimai su šalimis, kuriose epidemiologinė situacija yra panaši kaip Baltijos šalyse.

„Baltarusija ir Rusija yra nesvarstymo zonoje“, – ramino jis.