Viešųjų ryšių ekspertas Kęstutis Gečas laidoje „Dienos klausimas“ teigė šią progą paminėti būtina, kad žmonės jaustųsi geriau.

„Mes dar kovo mėnesio pabaigoje svarstėme, kas bus paskui. (…) Kada valstybė padeda žmonėms yra labai gerai, bet pagrindinis dalykas – yra ne tik tai, svarbu, kokia ateitimi jis gyvens. Pergalės prieš karantiną, pirmąjį pandemijos etapą, ar panašiai (paminėjimas, aut. p.) tai sukelia tikėjimą, kad viskas bus gerai. Ir tai būtų tokia save išpildanti pranašystė. Kuo geriau visuomenė jaučiuosi, tuo daugiau ji leidžia pinigus“, – laidoje sakė ekspertas.

Jis teigė, kad jei žmonės atsipalaiduoja, tai gali pajusti ir verslas.

„Čia psichologiniai mechanizmai kiekvieno iš mūsų galvose. Yra taip vadinamas kognityvinis disonansas – kuo žmogus tiki, taip jis ir elgiasi, palaipsniui pradeda tuo tikėti. Jeigu jis nuolat mato šventę, jis po truputį atsipalaiduoja ir atitinkamai pradeda elgtis“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė viešųjų ryšių ekspertas K. Gečas.

Artiomas radijo eteryje sakė, kad reikalo švęsti visai nemato.

„Mano asmeninė nuomonė tokia – dar pirmoji banga iki galo nesibaigė. O tuos pinigus, kuriuos planuojama šventėms panaudoti reikia medikams atiduoti. Nėra čia ko švęsti, reikia toliau dirbti, kad nebūtų antros bangos“, – sakė klausytojas Artiomas.

O klausytojas Justinas teigė, kad šventino koncerto reikia – pats metas grįžti į senas vėžes.

„Aš manau, kad reikia šventės, čia bus parama kultūrai, tai bus pirmas žingsnis link darbų, čia geras žingsnis. O dėl šventės, tai jei jau ji yra, tai reikia švęsti, ką čia jau. Aš manau, kad tai jau pabaiga, Lietuvoje daugiau 20 atvejų per parą ir neviršijo, Nemenčinė buvo, bet buvo greitai sustabdyta. Valdžia išmoko kontroliuoti šį virusą. Manau, kad pats laikas grįžti į senas vėžes ir keliauti toliau. O kad krizė bus, tai žmonės prie visko prisitaikys ir išgyvens“, – kalbėjo laidos klausytojas.

Laidos vedėjas Aurimas Perednis stebėjosi, ar tikrai žmonės užteks vieno koncerto ir visos baimės stebuklingai dings?

„Manau, kad neverta tikėtis turint omenyje mūsų visuomenės atsargumą, natūralu, kad bus abejojančių. Bet iš kitos pusės, jei kažkas gero yra, tai reikia tuo ir pasidžiaugti“, – laidoje teigė viešųjų ryšių ekspertas.

„Kai bus blogai, spėsime pagedėti ir paliūdėti. Čia nebus puota maro metu, kaip mėgstama sakyti. Tai labai gera investicija, nes visa ekonomika, liūdesys ir pinigų neleidimas yra susijęs. Viskas rodo, kad žmonės pinigų turi, bet tiesiog jų neleidžia, nes bijo“, – laidoje kalbėjo K. Gečas.

„Dienos klausimo“ klausytojas Andrius radijo eteryje teigė, kad dainuoti ekonominės krizės akivaizdoje netinkama.

„Aš galvoju, kad prieš žinias kalbėjęs ekonomistas kalbėjo, kad gali būti atlyginimų mažinimai, jie jau yra. Pasirašyti jie gali, ką nori, atlyginimai jau sumažinti, žmonių atleista. O švęsti gal nelabai yra ką“, – sakė jis.

Ar yra ką švęsti?

Premjero Sauliaus Skvernelio patarėjas Giedrius Surplys, kuris pirmadienį ir pristatė šią mintį, tikino, kad tai nėra šventė, tai padėka visiems, kurie prisidėjo prie pirmosios koronaviruso bangos įveikimo.

„Norėčiau pasakyti, kad ta akcija ir nėra apie šventimą. Mes galbūt laimėjome pirmąjį mūšį prieš pirmąją bangą. Lietuva pagal rodiklius yra tarp valstybių, kurios susitvarkė su šia pandemija sėkmingiausiai. Ir tai pavyko padaryti mūsų visų dėka – ir verslininkų, kurie stojo į pagalbą, atgabenant apsaugos priemones, mūsų šalies gyventojus iš užsienio. Taip pat medikai, epidemiologai, laboratorijos darbuotojai ir kiekvienas Lietuvos pilietis, kuris sąžiningai laikėsi karantino.

Mes tiesiog norime padėkoti – tai tikrai nėra šventė tikrąją prasme, nes kol kas švęsti nėra ką. Bet niekada nėra vėlu padėkoti. Ir ta simbolinė vasaros pradžia, kai karantinas dar bus sušvelnintas ir yra laikas tai padaryti“, – Žinių radijo laidoje sakė Visuomenės informavimo grupės vadovas G. Surplys.

Politikas teigė, kad birželio 1–osios dienos organizuojamais koncertais lietuviams duos „kuro“ išgyventi ir ekonominę krizę.

„Ta akcija turi du tikslus – padėkoti ir sutelkti tolesnei kovai“, – teigė jis.

„Tai bus vieno etapo simbolinė linija, kurią peržengiame padėkodami“, – laidoje tikino G. Surplys.

Klausytojas Rolandas nesuprato, kam koncertu reikia dėkoti? Jis kėlė klausimą – gal tik premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui?

„Man labai liūdna, primena man sovietiniais laikais sakytas partines frazes – švęskime, kai aplinkui maras. Pasižiūrėkime, ką mes čia švenčiame, už ką mes turime dėkoti? Verygai ir Skverneliui, kurie ir yra atsakingi už sukeltą krizę Lietuvoje. Jei būtų ši Vyriausybė iš pat pradžių būtų pasirinkusi tinkamus veiksmus, tie patys muzikantai būtų dirbę be jokių pertraukų. Šita Vyriausybė per savo nemokšiškumą ir žioplumą sudarė sąlygas išplisti įvežtiniam virusui Lietuvoje“, – sakė klausytojas Rolandas.

Tokias klausytojo kalbas G. Surplys neigė.

„Čia nėra tarybinis padėkos valdžiai koncertas. (…) Lietuva tikrai nėra dugne pagal tai, kokia yra mūsų ekonominė padėtis. Tikrai nesakau švęskime, bet sakau, kad turime ir kuo pasidžiaugti“, – sakė premjero S. Skvernelio patarėjas G. Surplys.

Delfi primena, kad karantinas yra pratęstas iki gegužės 31–osios dienos. Sveikatos apsaugos ministras A. Veryga pirmadienį sakė, kad jį bus siūloma pratęsti ir vasarą.