„R. Karbauskis, gindamas J. Narkevičių, muša į silpną grandinį – į tą poną patarėją Kuliešių, kuris jau anksčiau yra iššovęs tuščią šovinį su sąrašais dvidešimt lenkų, kuriuos įdarbino J. Narkevičius. Kare – kaip kare, R. Karbauskis muša į silpną vietą“, – pirmadienį „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė V. Valentinavičius.

Politologas ar priminė, kad tas pats D. Kuliešius pristatinėjo „labai kritikuotas pataisas“, kurioms VSD įgytų daugiau galių.

„Per jį prezidentas, mano nuomone, per daug šiltai bendrauja su VSD, ir demonstruoja priklausomybę nuo VSD ir tam tikrą paklusnumą, kai pademijos įkarštyje, kai atrodo, kad tai tikrai buvo antraeilis klausimas, būtinai reikėjo patvirtinti Darių Jauniškį antrai kadencijai.

Tuo pačiu metu valdantieji „atplovė“ Prezidentūrą, kai buvo kilęs skandalas dėl kandidatų aplinkos sekimo. Faktiškai ponas Gaižauskas Nacionaliniame saugumo ir gynybos komitete tą skandalą užgniaužė, tai buvo naudinga prezidentui. Tarp Karbauskio ir prezidento yra labai keisti santykiai. Iš vienos pusės jis padėjo per tą kandidatų aplinkų tyrimo skandalą, iš kitos pusės dabar stato į vietą – „kokie pas tave patarėjai, jie visiškai neteisingai puola Narkevičių“, – kalbėjo V. Valentinavičius.

Kartu politologas priminė, kad R. Karbauskis prieš kurį laiką skelbė dideles schemas, kaip esą Rokas Masiulis buvo užvaldęs valstybę.

„ Gavosi šnipštas, dabar pažiūrėsime, kaip bus“, – sakė V. Valentinavičius.

Valdantieji kreipėsi į VSD

Kaip jau skelbta, po „Delfi“ publikacijų apie nutylėtąją susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus istorijos dalį trys valdančiajai daugumai priklausančios frakcijos kreipiasi į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimo.

„Dėl faktų, kurie išdėstyti publikacijoje „Delfi“ apie tai, kad galimai svetimų valstybių interesams atstovaujantys žmonės plius vienas prezidento patarėjas, plius opozicijai atstovaujantys žmonės vykdė veiklą, siekdami diskredituoti Vyriausybę, vieną iš ministrų, tai darė sąmoningai – meluodami, teikdami neteisingus faktus; visa tai verta patikrinti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Paklaustas, kas kelia įtarimų, kad buvo veikiama svetimos valstybės interesams, politikas paminėjo, kad tas asmuo, apie kurį šnekama publikacijose, užėmė tokias pareigas, kurioms užimti „praktiškai be KGB tiesioginės įtakos nebūtų apsieita“.

Kreipimesi į VSD minimi gegužės 20 ir 21 d. portale delfi.lt publikuoti žurnalistiniai tyrimai „Krikštatėvis: nutylėtoji ministro Jaroslavo Narkevičiaus istorijos dalis“ ir „Krikštatėvis (II): kovai su
Narkevičiumi Ribnikovas pasirinko buvusį studentą prezidentūroje“.

Valdantieji mini, kad „tyrimuose atskleista informacija, jog Aleksandras Ribnikovas, kuris pastarąją savaitę platina šmeižikišką informaciją apie susisiekimo ministro J. Narkevičiaus praeitį, SSRS laikais yra dirbęs kariniame objekte Tolimuosiuose Rytuose bei baigęs ir dirbęs karo vadų mokyklose, kurias paprastai kuruodavo KGB“.

„Prašytume Jūsų įvertinti, ar šmeižikiškos informacijos platinimo kampanija, į kurią yra įpainiojamas ir vienas iš Lietuvos Respublikos Prezidento patarėjų nacionalinio saugumo klausimais ir kuria siekiama diskredituoti vieną iš ministrų bei taip destabilizuoti Vyriausybės darbą, nėra inspiruota užsienio valstybių ir nekelia grėsmės nacionaliniam saugumui“, – rašoma kreipimesi VSD.

Dokumentą pasirašė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, Lietuvos socialdemokratų darbo partijos seniūnas Rimantas Sinkevičius ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnė Vanda Kravčionok.

Nausėda pasitiki savo patarėju

Šalies vadovas G. Nausėda ketvirtadienį teigė, kad pasitiki nacionalinio saugumo grupės patarėju D. Kuliešiumi.

G. Nausėdos teigimu, jo patarėjas padarė viską tinkamai.

„Tiesą sakant, patarėjas padarė tai, ką ir kiti patarėjai, ir jis pats daro daug kartų – kai įvairūs asmenys, piliečiai, fiziškai kreipiasi į Prezidentūros darbuotojus. Nes jie tiki, kad gali rasti teisybę, dėl to ir kreipiasi. (…) Tik džiaugiuosi, kad mes turime pilietiškus žmones. O šitos situacijos aš nesiimu vertinti, nes tokiu būdu kiščiausi į tyrimo eigą“, – ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sakė nesuprantantis, kodėl valdančioji koalicija kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD). „

Ar čia patarėjas yra kažkaip šiame kontekste (įdomus, aut. p.), ar pono A. Ribnikovo asmenybė turėtų dominti VSD? (…) Pasitikiu savo patarėju, iš to, kas šiandien buvo pasakyta suprantu tiek – kad patarėjas padarė savo darbą. Nukreipė žmogų ten, kur turėjo nukreipti“, – sakė šalies vadovas.