Šventė visame mieste

Nors planuota tradicinė trijų dienų šventė dėl šalyje susidariusios padėties neįvyko, karantinas nesukliudė kauniečiams deramai atšvęsti miesto gimtadienį. Dėl karantino ribojimų šiemet miesto diena švenčiama tik vieną dieną – gegužės 23-iąją. Data pasirinkta apjungus dvi šventes į vieną – miesto gimtadienį ir Kaimynų dieną, kuri tradiciškai Europoje švenčiama gegužės 29-ąją. „Kiemai atsidaro, miestas švenčia!" Su tokiu šūkiu šventinė diena aprėpė ne tik centrines pėsčiųjų gatves, bet ir daugybę Kauno kiemų.

Šiemet šventinės iniciatyvos kėlėsi į daugiabučių kiemus, gyvenamųjų namų gatveles bei virtualią erdvę.Gimtadienio staigmenos buvo išsibarsčiusios po visą Kauną. Nuo ryto iki pat vėlaus vakaro skirtingose miesto erdvėse skambėjo dainos, vyko šokio, teatro pasirodymai bei kiti išskirtinio formato renginiai.

Siekiant išvengti vis dar ribojamo žmonių būriavimosi, pasirodymų laikai ir adresai nebuvo skelbiami. Išskirtinio formato gimtadienis vyko ne tik miesto centre, bet aplankė ir Kauno gyvenamuosius kvartalus, daugiabučių kiemus ir kai kurias nuosavų namų gatveles.

Akrobatinių lėktuvų šou

Vienu įsimintiniausių šventinės dienos akcentų tapo Lietuvos akrobatinio skraidymo grupės ANBO aukštojo pilotažo pasirodymas, kuris privertė kauniečius pakelti į dangų akis ir pasigrožėti virtuoziškais pasirodymais. Skrosdami padangę virš Kauno lėktuvai „piešė" karūnos fragmentus ties skirtingais mikrorajonais. Šitaip jie karūnavo 612-ąjį gimtadienį švenčiantį miestą.

Šventinė vakarienė Kauno širdyje

Šis akrobatinis lėktuvų skrydis paskelbė ir šventinės vakarienės pradžią. Kauno gimtadienio programą miesto centre papildė ir „Kiemų šventės“ idėja. Į kvietimą jungtis prie tokios iniciatyvos atsiliepė per tris dešimtis Kauno kavinių ir restoranų.

Viešojo maitinimo įstaigos kauniečius kvietė prie baltomis staltiesėmis bei gėlėmis puoštų stalų. Saugiais atstumais išrikiuoti stalai nusidriekė kelis kilometrus ne tik atsinaujinusia Laisvės alėja, bet ir Vilniaus gatve – iki pat Rotušės aikštės bei aplink ją. Kauniečiai ir miesto svečiai buvo laukiami prie saugiais atstumais išrikiuotų šventinės vakarienės išstatytų stalų. Tą patį miesto gyventojai buvo raginami atkartoti ir prie nuosavų namų, statant stalelius arčiau kiemų vartų.

Netradicinė iniciatyva

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, iki šiol buvo tapę tradicija, kad stalus rikiuoja ir dengia patys gyventojai, tačiau šįkart tuo kviečiamos pasirūpinti Laisvės alėjos ir Vilniaus gatvės bei Rotušės aikštės kavinės, barai ir restoranai.

„Miesto gimtadienio iniciatyvos suburia kauniečius. Į šių metų šventės organizavimą aktyviai įsijungia ne tik kultūros atstovai, bet ir viešojo maitinimo įstaigos visoje centrinėje miesto dalyje. Panašu, jog nusidrieks rekordinio ilgio šventinių stalų virtinė. Šiųmetis šventės modelis galėtų tapti gražia tradicija, kai šventė pasiekia visus miesto kiemus“, – sakė Kauno vicemeras Mantas Jurgutis.

Įsitraukia kultūros įstaigos ir bendruomenės

Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad miesto gimtadienio programa ypatinga, kadangi šiemet ją kuria visa gausybė Kauno kultūros įstaigų. Tarp jų – šokio bei muzikos kolektyvai, Kauno simfoninis orkestras, V. Kudirkos viešoji biblioteka, kino centras „Romuva“, miesto teatrai, muziejai bei viską koordinuojanti „Kaunas 2022“ komanda.

Spektakliai, koncertai, edukacinės programos ir kitos interaktyvios veiklos tapo bendra kultūros ir meno įstaigų dovana miestiečiams. Ruošiant šventines staigmenas aktyviai įsijungė ir Kauno bendruomenės.

Vilniečių dovana Kaunui

Kauniečiams 612-ojo gimtadienio proga Vilnius padovanojo tiek pat gražiausių pavasario gėlių – baltų bijūnų. Gėlių žiedai buvo dalinami Laisvės alėjoje, kur jie papuošė kauniečių staliukus.

„Karantinas apribojo visuotinę galimybę švęsti. Tad galvodami, kaip nustebinti laikinąją sostinę, nusprendėme juos pradžiuginti padovanodami jiems 612 gėlių žiedų, kurie papuoš kauniečių lauko staliukus ar kitas erdves, kuriose vyks šventimas. Į šventę, tikiuosi, įsijungs ir vilniečiai visame sostinės Senamiestyje. Sveikiname Kauną!“, – sveikino Vilniaus meras Remigijus Šimašius.