Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Teisės skyriaus patarėjos Aušrinės Storpirštienės teigimu, pagal įstatymą, žala paciento sveikatai atlyginama, jeigu ji padaryta teikiant asmens sveikatos priežiūros paslaugas ir jos buvo galima išvengti.

„Taigi, jei būtų nustatyta, kad pacientas COVID-19 liga užsikrėtė sveikatos priežiūros įstaigoje teikiant jam sveikatos priežiūros paslaugas ir to buvo galima išvengti, dėl to patirta turtinė ir neturtinė žala turėtų būti atlyginama iš Valstybinės ligonių kasos (VLK) administruojamos sąskaitos“, – BNS perduotame komentare nurodė A. Storpirštienė.

Anot jos, jeigu būtų kreiptasi dėl žalos mirus pacientui, pirmiausia būtų nustatoma, ar mirties priežastis buvo būtent COVID-19 liga, kuria jis užsikrėtė sveikatos priežiūros įstaigoje, taip pat ar mirties buvo galima išvengti.

„Jei atsakymai į šiuos abu klausimus yra teigiami, dėl paciento mirties patirta turtinė ir neturtinė žala turėtų būti atlyginama iš VLK administruojamos sąskaitos“, – teigė SAM teisininkė.

Ji atkreipė dėmesį, kad jeigu būtų nustatyta, jog pacientas tyčia ar dėl didelio neatsargumo prisidėjo prie žalos atsiradimo – pavyzdžiui, nesilaikė taisyklių, gydytojo paskirto gydymo režimo ar pan., – žala nebūtų atlyginama arba išmokos dydis būtų mažinamas.

Kiekvienu atveju dėl žalos atlyginimo spendžia Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija.

SAM teigimu, kol kas komisija negavo nė vieno prašymo atlyginti žalą, padarytą užsikrėtus koronaviruso infekcija.

Penktadienio duomenimis, COVID-19 Lietuvoje nustatytas 1604 žmonėms, 61 asmuo mirė.