Pasak politiko, trečiadienį paskelbtos EK rekomendacijos Lietuvai rodo, kad prasčiausiai valdantieji tvarkosi švietimo ir sveikatos apsaugos srityse.

„Valstiečiai“ turėtų sunerimti, nes ir iš rekomendacijų labai aiškiai matosi, kur valdžia nesusitvarko. EK baksnoja į Aurelijaus Verygos daržą – ragina sveikatos apsaugos sistemą stiprinti, investuoti, nes prieinamumas išlieka prastas, o gydytojai apkrauti popierizmu, nėra kada paciento realiai gydyti, ilgos eilės ir t. t. O kita apleista sritis – švietimas: raginama kelti mokytojų kvalifikaciją, gerinti jų įgūdžius“, – sako G. Paluckas.

LSDP pirmininkas teigia, kad, nepaisant trečiadienį paskelbtų rekomendacijų, „valstiečiai“ elgiasi priešingai.

„Kol kas matau priešingus veiksmus – rajonų ligoninių tinklą visokiais būdais bandoma mažinti, nors kaip tik sveikatos priežiūras paslaugas ten reikėtų plėsti. Juk visi žmonės Lietuvoje yra lygūs ir nusipelno vienodai geros sveikatos priežiūros, kur begyventų“, – vertina G. Paluckas.

LSDP Seimo frakcijos seniūnė, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narė Rasa Budbergytė primena, kad tokios EK rekomendacijos teikiamos jau ne pirmą kartą.

„EK rekomenduoja spręsti pajamų nelygybės ir skurdo skaudulius per socialinės paramos aprėpties didinimą, didesnį mokesčių progresyvumą ir taiklesnes investicijas į žmonių perkvalifikavimą. Nieko nauja, bet tai ypač aktualu pandemijos fone”, – pastebi R. Budbergytė.

EK tarnybų parengtoje ir šią savaitę pristatytoje Lietuvai skirtoje metinėje ataskaitoje atkreiptas dėmesys į esmines ilgalaikes ekonominės ir socialinės padėties problemas: prastą Lietuvos švietimo padėtį, didelę socialinę nelygybę ir skurdo riziką, iššūkius surenkant mokesčius ir plėtojant inovacijų politiką bei žemą aplinkosauginį tvarumą.

Europos Komisija numato, kad Lietuvos ekonomika 2020 m. smuks 7,4 proc., todėl šiemet pirmiausia rekomenduoja Lietuvai imtis visų reikalingų priemonių pandemijai suvaldyti, ekonomikai palaikyti ir jos atsigavimui skatinti.

Kaip pažymi EK atstovybė Lietuvoje, EK ragina Lietuvą įgyvendinti numatytąsias darbo vietų ir įmonių apsaugos priemones, o ekonominei padėčiai pagerėjus – vykdyti atsakingą biudžeto politiką ir užtikrinti tvarų valstybės skolos dydį.

Pasak EK, pandemija išryškino struktūrines Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos problemas: žemą efektyvumą ir menką pažangą gerinant paslaugų kokybę, mažą finansavimą ir nepakankamą dėmesį ligų prevencijai.