Ketvirtadienį valdančiųjų partijų Koalicijos taryba nutarė kreiptis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) dėl galimos priešiškų valstybių įtakos diskredituojant Vyriausybę. Tai buvo padaryta įvertinus pateiktus duomenis dėl A. Ribnikovo biografijos.

Šalies vadovo teigimu, reikia sulaukti teisėsaugos institucijų vertinimu.

„Tiesą sakant, nežinau, ką čia komentuoti. Kaip ir bet koks kitas Lietuvos Respublikos pilietis minėtasis pilietis A. Ribnikovas kreipėsi į mano patarėją D. Kuliešių ir pateikė informaciją, kurią matome viešojoje erdvėje. Jo atsakymas buvo kreiptis į teisėsaugos institucijas, kas ir buvo padaryta. Dabar vyksta STT tyrimas, jau nuo kovo mėnesio.

Deja, negaliu pasakyti, kada jis baigsis, jis dar nėra priartėjęs prie pabaigos, bet tuo keliu mes ir turėtume eiti – leisti atsakingoms institucijoms sprendimus padaryti, įvertinti, tada kalbėti ar nusikaltimo sudėtis yra. Jei ji bus įrodyta, kalbėsime ne apie politinę J. Narkevičiaus atsakomybę“, – situaciją dėl susisiekimo ministro J. Narkevičiaus įvertino G. Nausėda.

Jam teko atsakyti ir į klausimus dėl Delfi ketvirtadienį paviešintos istorijos apie jo patarėją. G. Nausėdos teigimu, jo patarėjas padarė viską tinkamai.

Jaroslavas Narkevičius

„Tiesą sakant, patarėjas padarė tai, ką ir kiti patarėjai, ir jis pats daro daug kartų – kai įvairūs asmenys, piliečiai, fiziškai kreipiasi į Prezidentūros darbuotojus. Nes jie tiki, kad gali rasti teisybę, dėl to ir kreipiasi. (…) Tik džiaugiuosi, kad mes turime pilietiškus žmones. O šitos situacijos aš nesiimu vertinti, nes tokiu būdu kiščiausi į tyrimo eigą“, – ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Šalies vadovas sakė nesuprantantis, kodėl valdančioji koalicija kreipėsi į Valstybės saugumo departamentą (VSD).

„Ar čia patarėjas yra kažkaip šiame kontekste (įdomus, aut. p.), ar pono A. Ribnikovo asmenybė turėtų dominti VSD? (…) Pasitikiu savo patarėju, iš to, kas šiandien buvo pasakyta suprantu tiek – kad patarėjas padarė savo darbą. Nukreipė žmogų ten, kur turėjo nukreipti“, – sakė šalies vadovas.

Delfi žiniomis, A. Ribnikovas savo veiksmus dėl tariamos ministro J. Narkevičiaus korupcijos viešinimo konsultavosi su prezidento Gitano Nausėdos nacionalinio saugumo grupės patarėju Dariumi Kuliešiumi. Prezidentūra patvirtino, kad A. Ribnikovas iš tiesų prieš kurį laiką kreipėsi į juos.

LRT praėjusią savaitę pranešė, kad 2007–2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J. Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką A. Ribnikovo statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai.

Priminė pasiūlymą trauktis

Praėjusią savaitę, tik paviešinus LRT tryimą, šalies vadovas Seime priminė, kad jau ne kartą ministrui siūlė pasitraukti.

„Aš jau seniai esu pasiūlęs jam trauktis, kaip jūs žinote, jis nepageidaujamas Prezidentūroje. Valdančioji koalicija turėtų įvertinti, ar tokio ministro buvimas palankumo prideda valdančiajai koalicijai žmonių akyse, bet tai dar pusę bėdos, dar didesnė bėda yra tai, kad tokiu būdu mes apskritai devalvuojame politiką ir žmonės į ją žiūri kaip į veiklos rūšį, kuriai taikomi patys mažiausi kokybės ir skaidrumo standartai“, – tada pažymėjo G. Nausėda.

Jis teigė jau pernai išsakęs nepasitikėjimą ministru ir pozicijos nepakeitęs: „Ministras su savimi nešasi didžiulę naštą visokiausių problemų, jo veikla taip pat leidžia manyti, kad ministras neatlieka tinkamai savo pareigų“.


LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008–2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

Buvęs dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininkas A. Ribnikovas žurnalistams liudijo, kad jis rekonstravo ministro namą mainais už laimėtus darželių ir mokyklų renovacijos viešuosius konkursus. Dukros krikštatėvis J. Narkevičius esą liko skolingas apie 400 tūkst. litų (116 tūkst. eurų) už namo renovavimą.

Pats ministras tvirtina, kad namo rekonstrukcija kainavo daug pigiau, jis sakė galįs pagrįsti mažiausiai darbų už 166 tūkst. litų (48 tūkst. eurų).

J. Narkevičių į susisiekimo ministrus delegavo Lietuvos lenkų rinkimų akcija–Krikščioniškų šeimų sąjunga.