Už balsavo 80, prieš 4, susilaikė 9 parlamentarai.

G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas S. Krėpšta Seimo salėje teigė, kad būtent šeimos ypač jautriai priima pajamų svyravimą.

„Šios tikslinės grupės padėtis ir gerovė yra ypač jautri pajamų svyravimui“, – teigė prezidento patarėjas.

Vienkartinę išmoką siūloma išmokėti ne vėliau kaip liepos 31 dieną.

„Gyventojams nereikės nieko daryti, parama bus pervesta be atskiro prašymo. Siūlymas pareikalaus 72 milijonų eurų lėšų“, – teigė prezidento patarėjas.

Klausė, kodėl pradėjo lenktynes su valstiečiais

Konservatorius Mykolas Majauskas prezidento patarėjo klausė, ar Prezidentūra taip pat palaiko Vyriausybės poziciją, kad šių metų biudžeto peržiūrėti nereikia. S. Krėpšta teigė, kad biudžetas turėtų būti peržiūrimas.

„Šis pasiūlymas yra sudėtine paketo dalis, Vyriausybė taip pat turi investicijų projektą. Apsvarsčius šias naujas priemones ateityje turėtų būti atnaujintas ir biudžetas ir suvesti visi galai atnaujintame biudžeto projekte“, – sakė jis.

Pasisakydamas prieš šį pasiūlymą jis teigė pastebintis valdžios norą dalinti pinigus.

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Aušrinė Armonaitė kėlė klausimą, kodėl Prezidentūra pasidavė valdančiųjų žaidimų „pabarstyti“ pinigų.

„Kodėl jūs įsivėlėte į tą žaidimą, kurį pasiūlė valstiečiai. Jie pabarstė vienkartinių išmokų, o dabar su prezidento iniciatyva padarys paslaugą ir tarsi vaikams, irgi prieš rinkimus. Kodėl pradėjote lenktyniauti“, – klausimą kėlė parlamentarė.

Valdančiųjų atstovai klausimų prezidento patarėjui S. Krėpštai neturėjo.

Gaus bene 400 tūkst. šeimų

Registruotame įstatymo projekte tiksliai įvardyta, kiek šalies šeimų gaus didesnius vaiko pinigus.

Šalies vadovas pasiūlė Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Kaip rašoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte – 120 eurų dydžio vienkartinę išmoką, skirtą visiems Lietuvos vaikams, gautų daugiau nei 507 tūkst. vaikų, apie 330 tūkst. šeimų.

O 200 eurų (skiriant papildomai 80 eurų) vienkartinę išmoką gautų apie 134 tūkst. vaikų: vaikai su negalia bei vaikai, augantys nepasiturinčiose ir daugiavaikėse šeimose, apie 60 tūkst. šeimų.

Dokumente teigiama, kad ši vienkartinė išmoka tiesiogiai paskatins vaikus auginančių šeimų vartojimą. Ši išmoka taip pat turės teigiamą poveikį gyventojų lūkesčiams, kurie dėl COVID–19 krizės žymiai pablogėjo.

Kartu su didesniais vaiko pinigais šalies vadovas G. Nausėda praėjusį penktadienį pristatė ir pasiūlymą iki metų pabaigos sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio. Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat pasiūlė anksčiau padidinti neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD), kaip buvo numatyta, ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais. Tačiau šis pateikimas įvyks tik kitą savaitę.