Delfi žiniomis, A. Ribnikovas apie savo veiksmus dėl tariamos ministro J. Narkevičiaus korupcijos viešinimo konsultavosi su prezidento Gitano Nausėdos Nacionalinio saugumo grupės patarėju Dariumi Kuliešiumi.

Prezidentūra trečiadienį Delfi patvirtino, kad A. Ribnikovas iš tiesų prieš kurį laiką kreipėsi.

Siūlė sandėrį žurnalistei

Apie tai, kad prieš kreipdamasis į teisėsaugininkus ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), jis ieškojo ir politinio užtarimo, verslininkas A. Ribnikovas Delfi žurnalistei išsitarė pats.

Su sąlyga, kad šitas faktas nebus parašytas. Mainais į tai pažadėjęs, kad, jeigu žurnalistė sutiks su primetamomis sąlygomis, „medžiagos bus ir daugiau, bet dabar laikas netinkamas“.

Delfi turi tokio siūlyto sandėrio įrodymus.

„Prieš atiduodamas visą šitą reikalą, aš susitikau su savo buvusiu studentu. Jis mokėsi Policijos akademijoje. Dabar dirba prezidento patarėju. Čia tas, kuris už visas struktūras atsakingas, kuruoja, taip sakant, visas jėgos struktūras. Ir jis mane palaikė, sakė – daryk, nes, nu, kiek galima. Ir tada suderinom ten, kad į STT (Specialiųjų tyrimų tarnybą – aut. past.)“, – į Delfi žurnalistės klausimą, ar prieš apkaltindamas ministrą korupcija su kuo nors tarėsi, atsakė A. Ribnikovas.

Nepasitikėdamas, kad žurnalistė pokalbį gali įrašyti, A. Ribnikovas pokalbio metu prezidento patarėjo pavardės garsiai neįvardijo.

„Atsirinksite“, – suokalbiškai šyptelėjo. Ir pakartotinai paprašė „nesugadinti viso reikalo“, jei tai būtų paviešinta.

Iš visų prezidento patarėjų labiausiai A. Ribnikovo įvardijamą asmenį atitiko vienas – buvusio kariuomenės vado Jono Vytauto Žuko vadovaujamos Nacionalinio saugumo grupės patarėjas Darius Kuliešius.

Nepasitikėdamas, kad gali būti žurnalistės įrašinėjamas, A. Ribnikovas pokalbio metu Prezidento patarėjo pavardės garsiai neįvardijo. „Atsirinksite“, – suokalbiškai šyptelėjo. Ir pakartotinai paprašė „nesugadinti viso reikalo“, jei tai būtų paviešinta.

Kai apie tai kitą rytą po pokalbio pasiteiravau paties A. Ribnikovo, vyras į tai atsakė pikta žinute.

„Nedrįskit apie jį rašyt. Kategoriškai draudžiu. Ir iš tikrųjų, būkit garbinga, nerašykit to, ko aš nenorėsiu. Aš esu privatus žmogus ir nenoriu to, ko nenoriu. Juk informacijos savininkas esu aš. Būkit supratinga ir nesužlugdykit viso rimto reikalo“, – teigė A. Ribnikovas.

Prezidentūra: A. Ribnikovas kreipėsi metų pradžioje

Delfi oficialiai kreipėsi į D. Kuliešių – paprašė pateikti atsakymus į klausimus dėl A. Ribnikovo.

„A. Ribnikovas šių metų pradžioje kreipėsi į prezidentūrą ir pateikė, jo vertinimu, svarbią informaciją. Prezidentūra yra aukštą pasitikėjimą visuomenėje turinti institucija, todėl labai natūralu, kad kasdien sulaukiame kelių dešimčių laiškų ir kreipimųsi iš įvairių organizacijų bei privačių asmenų. Organizacijos bei privatūs asmenys jiems aktualius klausimus ar informaciją įprastai siunčia Asmenų aptarnavimo skyriui ar tiesiogiai konkrečias sritis kuruojantiems patarėjams. Prezidentūros darbuotojai atsako į šiuos laiškus arba informuoja apie tai, kokios institucijos pagal savo kompetenciją nagrinėja dominančius klausimus. Dėl A. Ribnikovo pateiktos jam svarbios informacijos prezidentūros atstovai paaiškino įstatymais reglamentuotą tvarką, kad pranešėjas turėtų kreiptis į kompetentingas teisėsaugos institucijas“, – rašoma prezidento atstovo spaudai A. Bubnelio atsiųstame laiške Delfi.

Studentas prisiminė buvusį dėstytoją

Prezidento G. Nausėdos patarėju Nacionalinio saugumo grupėje dirbantis Darius Kuliešius 1996–2001 metais studijavo buvusioje Policijos akademijoje.

Tuomet ši aukštoji mokykla jau buvo pavadinta Mykolo Romerio universitetu.

Atsakydamas į Delfi klausimus, kuriuos D. Kuliešiui išsiuntėme raštu, prezidento G. Nausėdos atstovas spaudai Antanas Bubnelis teigė, kad D. Kuliešius minėtoje aukštojoje mokykloje yra baigęs Teisės ir valdymo magistrantūros programą.

„Vienas iš kelių daugelio 1996 metais jam paskaitas skaičiusių dėstytojų buvo A. Ribnikovas“, – teigiama prezidento atstovo A. Bubnelio atsiųstame atsakyme Delfi.

Darius Kuliešius

A. Ribnikovas sovietų okupacijos metais Lietuvoje yra baigęs tuometinę Vilniaus aukštąją priešlėktuvinės gynybos vadų radioelektronikos mokyklą prie TSRS Vidaus reikalų ministerijos.

Ją baigęs aukso medaliu daugiau nei dešimt metų dirbo kariuomenės dalinio vadu slaptame tuometinės SSRS kariniame objekte Tolimuosiuose Rytuose, Amūro srityje, netoli nuo SSRS–Kinijos sienos.

Čia Vilniaus aukštosios karo vadų mokyklos leitenantas užsitarnavo majoro laipsnį.

Į Lietuvą A. Ribnikovas su šeima grįžo 1991-ųjų pabaigoje.

Nors pats A. Ribnikovas teigia, kad „labai pasiilgo tėvynės“, Delfi žiniomis, karinio dalinio Tolimuosiuose Rytuose vadas iš sovietinės armijos antraisiais atkurtos Lietuvos nepriklausomybės metais bėgo ne į nežinią, o užimti vienų iš vadovaujamų pareigų toje pačioje Vilniaus aukštojoje karo vadų mokykloje, kurią pats yra baigęs.

Karjera joje sustojo, kai mokykla buvo perkelta į Sankt Peterburgą ir Sovietų armija išvesta iš Lietuvos.

1994–1999 metais A. Ribnikovas dirbo Lietuvos policijos akademijoje bakalauro kurso studentų grupės vadovu.

Apie tai Delfi vyras papasakojo pats.

„Kai 1991-ųjų pabaigoje grįžau iš tarnybos Rusijos kariuomenėje, man iki rusiškos pensijos trūko ketverių metų. Aš neturėjau nei paso, nei kur prisiregistruoti, pradėjau dirbti eiliniu gaisrininku Lentvaryje, paskui mane pasikvietė į Priešgaisrinės gelbėjimo apsaugos departamentą, užėmiau aukštas pareigas (Delfi žiniomis, A. Ribnikovas dirbo Kazio Zulono vadovaujamos įstaigos vieno iš skyrių viršininko pavaduotoju – aut. past.). Aš paraleliai buvau padavęs ir į Lietuvos kariuomenę, buvau susitikęs su tuometiniu vadovu Valdu Tutkumi. Jis tada buvo majoras, ir aš buvau majoras. Bet jam mano pavardė netiko, ir man teko sustoti toj vietoj. Ir aš tada nuėjau į priešgaisrinį. O paskui mane pasikvietė į Policijos akademiją, pas Pumputį, kur aš ėjau administracines pareigas, – buvau kurso vadovas, Policijos fakulteto prodekanas ir rektoriaus padėjėjas tarnybai“, – apie karjerą iki verslo Delfi yra pasakojęs A. Ribnikovas.

Teisininko išsilavinimą turintis D. Kuliešius yra dirbęs teisėsaugoje, o prieš įsidarbindamas pernai vasarą prezidentūroje pustrečių metų Susisiekimo ministerijoje ėjo vyriausiojo patarėjo pareigas, kur buvo atsakingas už antikorupcinę sistemą ir nacionalinio saugumo klausimus.

D. Kuliešius taip pat yra buvęs Registrų centro, „Kelių priežiūros“, Lietuvos pašto ir Lietuvos transporto saugos administracijos valdybų narys.

D. Kuliešius buvo Registrų centro, „Kelių priežiūros“, Lietuvos pašto ir Lietuvos transporto saugos administracijos valdybų nariu. Būtent šias bendroves, vos tapęs susisiekimo ministru, 2019-ųjų rudenį ėmėsi tikrinti J. Narkevičius.

Užkabino buvusias darbovietes

Būtent šias bendroves, vos tapęs susisiekimo ministru, 2019-ųjų rudenį ėmėsi tikrinti J. Narkevičius.

Jis atleido „Lietuvos pašto“ valdybą, ėmėsi audito „Lietuvos geležinkeliuose“, Lietuvos automobilių kelių direkcijoje, pertvarkų Klaipėdos jūrų uoste.

Po patikrinimo „Lietuvos geležinkeliuose“ Susisiekimo ministerijos audito medžiaga perduota Generalinei prokuratūrai ir Specialiųjų tyrimų tarnybai dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo, įžvelgiant korupcijos ir piktnaudžiavimo požymių.

Apie tai Delfi rašė pernai čia.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ pernai metų balandžio mėnesį paviešino D. Kuliešiaus laišką tuometiniam Civilinės aviacijos administracijos direktoriui Joriui Gintilui su prašymu apsvarstyti priimti į darbą tuometinio susisiekimo ministro Roko Masiulio viešųjų ryšių patarėjos Vytautės Šmaižytės brolį Evaldą Šmaižį.

Jaroslavas Narkevičius

Laikraštis šią situaciją vadino savų statytinių protegavimu. D. Kuliešius savo ruožtu „Lietuvos rytui“ teigė, kad neprašė įdarbinti E. Šmaižio, o tiesiog pateikė rekomendaciją ir nedarė jokios įtakos priimant sprendimą.

V. Šmaižytė, iš pareigų atleidus J. Narkevičiaus pirmtaką R. Masiulį, įdarbinta Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos referente Seime.

Šiemet, artėjant Valstybės saugumo departamento (VSD) direktoriaus Dariaus Jauniškio pirmosios kadencijos pabaigai, D. Kuliešiaus pavardė politikos kuluaruose buvo minima kaip realaus kandidato užimti šias pareigas.

Praėjusią savaitę LRT Tyrimų skyrius paskelbė medžiagą apie tai, kad 2008–2010 metais tuometinis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, o vėliau – Seimo narys ir dabartinis susisiekimo ministras J. Narkevičius sugalvojo schemą, pagal kurią nuo jo kuruojamų valdiškų viešųjų konkursų, kuriuos Vilniaus švietimo įstaigose laimėdavo A. Ribnikovo bendrovė „Sodžiaus būstas“, dešimt procentų sumos būdavo skiriama politiko nuosavo namo Trakuose renovacijai atlikti.

Anot LRT Tyrimų skyriaus, tokia renovacija galėjo kainuoti daugiau nei 100 000 eurų, kurių J. Narkevičius A. Ribnikovo bendrovei nesumokėjo iki šiol.

2013 metais „Sodžiaus būstas“ bankrutavo ir 2015-aisiais buvo išregistruota iš Registrų centro.

Tariamą skolą už namo remonto darbus ir kaltinimus otkatų schemomis Vilniaus miesto savivaldybės švietimo įstaigų konkursuose susisiekimo ministras J. Narkevičius vadina A. Ribnikovo bandymu gauti naudos sau ir savo verslui.