Šis ambicingas Romos vyriausybės sprendimas atverti valstybę užsienio turizmui sukėlė įvairių reakcijų tiek šalies viduje, tiek užsienyje: vienus nudžiugino, kitus nustebino. Kas tai – Italijos vyriausybės dovana kelionių ištroškusiems turistams ir vietinėms turizmo industrijos įmonėms? Ar paskutinieji karantino režimo spąstai?

Iki birželio 2-osios vidurnakčio judėjimas šalies viduje ribojamas atskirų regionų ribose. Pavyzdžiui, ketinantys keliauti automobiliu ar traukiniu iš Milano į Romą privalo užpildyti vidaus reikalų ministerijos formą – judėjimo deklaraciją – ir nurodyti svarbią kelionės priežastį. Nuo birželio 3 d. ryto Apeninų pusiasalis nuo Komo ežero šiaurėje iki Etnos ugnikalnio pietuose vėl taps bendra erdve, kurioje kelionės niekaip nebus ribojamos arba kontroliuojamos.

Italija pratinasi gyventi įprastu ritmu

Karantino nebus, bet teks atsakyti į klausimus

Gerokai mažiau aiškios informacijos sulauks tie, kurie nuo birželio 3 dienos bandys keliauti iš Italijos į užsienį arba iš užsienio į Italiją. Paryžius diplomatiniais kanalais jau pareiškė nepasitenkinimą dėl skuboto, su kaimynais nesuderinto sienų atidarymo. Kitos Italijos kaimynės iki šiol nesureagavo niekaip.

Nervinga užsienio kelionių situacija aptarinėjama televizijos laidose, žiniasklaidoje. „Austrija mums neatidaro sienų, jūs esate ministerijos sekretorius, varykite į Vieną ir paklauskite jų: kokio š... laukiate?“ – tokiais žodžiais aprėkė aukštą užsienio reikalų ministerijos pareigūną populiarus televizijos laidos vedėjas Massimo Giletti.

„Aš manau, kad birželio pirmoje pusėje pavyks normalizuoti susisiekimą keleiviniu oro transportu“, – „Delfi“ žurnalistui aiškino Italijos susisiekimo ir infrastruktūros ministrė Paola De Micheli.

„Be abejo, bus taikomi griežti ir tikslūs saugumo, epideminės higienos protokolai, visiems atvykstantiems keleiviams matuosime temperatūrą. Atnaujinus tarptautinio turizmo srautus anksčiau privalomas karantino režimas atvykusiems nebus taikomas.“

Ministrė užsiminė ir apie privalomą kelionės maršruto deklaraciją: „Mūsų tikslas – kontroliuoti epidemiologinę situaciją, todėl atvykusiems į Italiją užduosime klausimus, kokiose vietovėse, miestuose ketina lankytis.“

Italijos susisiekimo ministrė taip pat atkreipė dėmesį į dvišalių susitarimų svarbą: „Skrydžius atnaujinsime pirmiausia su tomis valstybėmis, kuriose užsikrėtimų koronavirusu rodikliai stabilizavosi. Žinoma, epidemiologinę situaciją atidžiai stebėsime tiek mūsų šalies viduje, tiek šalyse, su kuriomis bus atnaujintas oro susisiekimas. Padidėjus užsikrėtimų skaičiui karantino režimas viename ar kitame regione gali būti vėl grąžintas.“

Šalis atsidaro, kelionių rebusai lieka

Lietuvos ambasadorius Italijoje Ričardas Šlepavičius pataria neskubėti vykti į Apeninus. Ypač daug neaiškumų kils keliaujantiems automobiliu: „Taip, birželio 3 dieną šalis atvers sienas, tačiau kaip fiziškai pasiekti Italiją? Šiuo metu pasirinkimas nedidelis. Greičiausiai tik lėktuvu per Frankfurtą. Nesu tikras, ar Vokietija ir Austrija leistų iš Kylio uosto vykti tranzitu automobiliu į Italiją be aiškios pateisinamos priežasties (grįžimas namo arba darbas). Tranzitas automobiliu turizmo tikslais kol kas vargu ar įmanomas.“

Ambasadorius siūlo įvertinti ne tik išvykimo, bet ir grįžimo į Lietuvą niuansus. Kas laukia grįžus į Lietuvą? Jei jūs esate Lietuvos pilietis arba užsienietis, turintis teisę nuolat gyventi Lietuvoje, grįžti į Lietuvą bus galima, tačiau teks 14 dienų izoliuotis.

Būtina pažymėti, kad Užsienio reikalų ministerija, atsižvelgdama į PSO paskelbtą koronaviruso pandemiją, didelį užsikrėtusiųjų skaičių užsienio valstybėse, valstybių taikomus judėjimo ir sienų kirtimo suvaržymus bei Lietuvoje paskelbtą karantiną, vis dar rekomenduoja atidėti keliones ir karantino laikotarpiu nevykti į užsienio valstybes. Išimtis taikoma vykstant į Latviją bei Estiją dėl mūsiškio „kelionių burbulo“.

Italija pratinasi gyventi įprastu ritmu

R. Šlepavičiaus nuomone, tikimybė, kad birželio 3 dieną Italijai atvėrus sienas ES piliečiams labai greitai turistai iš Lietuvos grįš į Italiją, nėra didelė: „Mano žiniomis, kol kas visos ES šalys taiko privalomo karantino reikalavimą iš Italijos atvykusiems asmenims.“

Lietuvos ambasadorius Italijoje primena ir apie kitą turizmo ekonomikos srautą – iš Italijos į Lietuvą: „Nuo pat darbo Romoje pradžios turizmo į Lietuvą skatinimą įvardijau kaip vieną iš savo veiklos prioritetų. 2019 metais Lietuvą aplankė 48,9 tūkst. turistų iš Italijos. Tai tikrai didelis skaičius. Palyginti su 2018 metais, italų turistų skaičius padidėjo 13,2 proc. Italija jau keletą metų yra dešimtoje vietoje pagal atvykstamojo turizmo rinką Lietuvoje. Be to, Italija yra viena iš mėgstamiausių ir labiausiai Lietuvos turistų lankomų valstybių.“

Viešbučių kainos liko aukštos

Kokia Italija pasitiks pirmuosius turistus, kurie atvyks šią vasarą į šalį po itin griežto karantino?

Teks būti kantriems ir iš anksto apgalvoti kiekvieną tolimesnį žingsnį. Atėjo pietų laikas, dairomės tinkamo restorano? Be išankstinės rezervacijos papietauti nepavyks! Restorano savininkas paprašys pateikti asmens dokumentą, mobiliojo telefono numerį – šie duomenys bus saugomi.

Itališkos mados gerbėjams ši vasara taps puiki proga papildyti garderobą. Visi mados salonai prekybą naujų kolekcijų drabužiais pradėjo taikydami didžiules nuolaidas. Romos merė Virginia Raggi paskelbė, kad šalies sostinėje įsigalios visus metus trunkantis išpardavimo sezonas, kuris anksčiau buvo leidžiamas tik du žiemos ir du vasaros mėnesius. Tiesa, drabužius rinktis, matuotis teks padedant prekybos asistentui – jis atidžiai seks kiekvieną žingsnį, atliks rūbų, avalynės dezinfekciją po kiekvieno pasimatavimo.

Italija pratinasi gyventi įprastu ritmu

Kino teatrai, muziejai, meno galerijos atsidarys pirmosiomis birželio dienomis. Tačiau iš anksto internetu neužsiregistravusieji ir bilieto neįsigijusieji lankytojai nebus įleidžiami. Milžiniškos turistų eilės prie Koliziejaus, Vatikano muziejų, Florencijos „Uffizi“ galerijos, Pompėjos griuvėsių, matyt, taps prisiminimu. Romos galerija „Villa Borghese“ įleis ne daugiau kaip 80 iš anksto užsiregistravusių lankytojų vienu metu, ribos lankymo laiką iki 120 minučių.

Viešbučiai jau pradėjo taikyti lanksčias rezervacijų sąlygas, siūlo galimybes be papildomų sankcijų perkelti viešnagės datą, nebereikalauja išankstinio apmokėjimo. Kainos šiek tiek sumažėjo, tačiau tradiciniuose turizmo centruose, kurortuose lieka gana aukštos. Pavyzdžiui, Kaprio saloje jau dabar sudėtinga liepos mėnesiui rasti kambarį, kuris kainuotų mažiau kaip 150–200 eurų nakčiai.

Kambarys Romos centre, privačiame bute netoli Koliziejaus, kainuoja maždaug 100–120 eurų, nuošalesniuose sostinės rajonuose galima apsistoti ir už 70–80 eurų nakčiai. Labiausiai šią vasarą vietinių ir užsienio turistų graibstomi nakvynės variantai yra atskiros vilos vienai ar kelioms šeimoms.