Naujienų portalas „Delfi“ iš šaltinių gavo preliminarų ir kol kas nepilną Lietuvos socialdemokratų partijos vienmandatininkų sąrašą, kuris dar nėra patvirtintas partijos Tarybos. Procedūra vyksta ir šiuo metu jau eina į pabaigą.

Šiame sąraše yra 51 pavardė. Ryškiausios jau dabar matomos naujovės – tai, kad su socialdemokratais į rinkimus eis parlamentaras Linas Balsys, kuris 2016 m. į Seimą pateko laimėjęs rinkimus Panerių apygardoje. Tuomet jį kandidatu kėlė Lietuvos žaliųjų partija. Šiuo metu jis jau dirba Seimo socialdemokratų frakcijoje, yra šios frakcijos seniūnės pavaduotojas. 2020 m. Seimo rinkimuose L. Balsys kandidatuos toje pačioje jam anksčiau sėkmingoje buvusioje rinkimų apygardoje.

Su socialdemokratais į rinkimus vienmandatėje Pilaitės-Karoliniškių apygardoje kandidatuos ekonomistas Vaidas Navickas. Toje pačioje apygardoje Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) kelia parlamentarės Radvilės Morkūnaitės-Mikulėnienės kandidatūrą.

Jau anksčiau buvo skelbta, kad su socialdemokratais į rinkimus eina etiketo specialistas Giedrius Drukteinis. Jis kandidatuos Karšuvos apygardoje, kuri apima Jurbarką, Pagėgius, dalį Tauragės rajono.

Prieš Ingridą Šimonytę sostinės Antakalnio mikrorajone kandidatuos jaunas politologas Liutauras Gudžinskas.

Partijos pirmininkas kandidatuos Utenoje

Įdomu, kad LSDP pirmininko Gintauto Palucko kandidatūra keliama Utenos vienmandatėje apygardoje. TS-LKD šioje apygardoje išsikėlė parlamentaro Edmundo Pupinio kandidatūrą.

Kiti aktyvūs Seimo socialdemokratai – Dovilė Šakalienė kandidatuos Vilniuje, Senamiesčio-Žvėryno apygardoje, Rasa Budbergytė – Šeškinės-Šnipiškių apygardoje, Julius Sabatauskas – Alytuje, Algirdas Sysas – Molėtų Širvintų apygardoje.

Su preliminariu kandidatų sąrašu galima susipažinti publikacijos pabaigoje pateikiamoje lentelėje.

„Delfi“ žiniomis, partijos Vilniaus skyrius siūlo ir buvusio Specialiųjų tyrimų tarnybos direktoriaus, kuris šiuo metu dirba Seimo narės D. Šakalienės padėjėju Seime, Žimanto Pacevičiaus kandidatūrą į vieną iš Vilniaus vienmandačių. Tačiau dėl jo kandidatūros dar neapsispręsta.

„Delfi“ žiniomis, Ž. Pacevičius nusprendė rinkimuose nekandidatuoti.

Pastebi, kad partijos sąrašas atsinaujino

Mažvydas Jastramskis

Rinkėjų elgseną ir jos kaitą tyrinėjantis Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) doc. dr. Mažvydas Jastramskis, peržvelgęs sąrašą konstatavo, kad pirmas dalykas, kuris krenta į akis – atsinaujinimas ir atsijauninimas iš partijos vidaus. Tai yra tai, ką iš dalies TS-LKD darė per praėjusius rinkimus.

„Tas atsinaujinimas – ne per tai, kad kažkokių žinomų legionierių būtų prisodinę, ko nereikėtų tikėtis iš gana senos ir institucionalizuotos partijos, bet atsivertus sąrašą iškart pamatai, kad tarkime Antakalnyje eina L. Gudžinskas, Akmenėje – Tomas Martinaitis, jaunas žmogus iš savivaldos, Aukštaitijos apygardoje – Modesta Petrauskaitė. Matosi nemažai jaunų partijos aktyvistų iš vidaus“, – pastebėjo M. Jastramskis.

Kartu mokslininkas pastebėjo, kad LSDP vienmandačių sąraše nesimato tokių pavardžių kaip Rimantas Sinkevičius.

„Šiame sąraše nėra nei vieno žmogaus, kuris būtų su LSDP laimėjęs vienmandatę praėjusiuose rinkimuose. Kiti žmonės – tokie kaip Andrius Palionis, Antanas Vinkus, jau yra nebe su jų partija“, – sakė M. Jastramskis.

Pasak VU TSPMI dėstytojo, bus įdomu stebėti, kaip suveiks sąraše esančių politikų patirties trūkumas.

„Kai kalbame apie vienmandates, tai (sėkmę lemia) ir asmenybės, ir partijos sąrašas“, – sakė M. Jastramskis.

Geri signalai - per savivaldos rinkimus

Pažvelgus giliau nėra taip nuostabu, kad partijos pirmininkas kandidatuoja Utenoje.

„Anksčiau ten kandidatuodavo Milda Petrauskienė. Ji tikriausiai išeina į politinę pensiją, ir G. Paluckas, galbūt nusivylęs rezultatais Žirmūnų apygardoje, parodo, kad orientuojasi į vidutinių miestų, rajonų rinkėją, ir bandys toje apygardoje, kuri iš vienos pusės socialdemokratams yra istoriškai sėkminga, iš kitos pusės – galvodamas, kad apskritai už jį daugiau balsuos regiono rinkėjas“, – sakė M. Jastramskis.

Bendrai, pasak mokslininko, 2004, 2008, 2012 m. buvo stebima, kad socialdemokratams ir konservatoriams vienmandatės apygardos buvo palankesnės. Naujos arba populistinės partijos daugiau laimėdavo per daugiamandatę.

„Tada Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjunga sumaišė kortas, ir praėjusiais rinkimais socialdemokratams labai prastai sekėsi, jie taip laimėjo vos keturis mandatus“, – priminė M. Jastramskis.

Tačiau jis atkreipė dėmesį į savivaldos rinkimus. Jų specifika skirtinga, tačiau šie rinkimai leidžia stebėti, kaip partijoms sekasi rajonuose.

„Praėję savivaldos rinkimai socialdemokratams buvo neblogi, jie liko antroje vietoje po konservatorių pagal balsus, bet merų laimėjo daugiausiai. Tas rodo, kad regionuose (išskyrus didžiuosius miestus) jiems sekasi neblogai, ir galbūt jie gali sulaukti netikėtos sėkmės“, – sakė M. Jastramskis.

Paluckas paaiškino savo pasirinkimą

Gintautas Paluckas

LSDP pirmininkas nemano, kad kandidatavimą Utenoje galima būtų laikyti saugiu pasirinkimu.

„Ten, man atrodo, buvo išrinktas konservatorius E. Pupinis, tai kuo ji saugi? Aš atvirai pasakysiu, aš judu į šiaurės rytų Lietuvą dėl paprastos priežasties – Lietuvoje, nori to, ar nenori, formuojasi dviejų su puse miesto struktūra. Tą R. Kuodis yra įvardijęs – kad yra Vilnius, dar pora ekonominių galios centrų – Kaunas su logistikos centrais, besiformuojančia gamybos pramone, ir uostamiestis.

Tuo tarpu Rytų Lietuvai reikia nacionalinio dėmesio, nes ji neturi tranzitinių ekonominių srautų. Taip pat ir ūkininkavimo galimybės ten yra apribotos, nes žemės yra labai nederlingos. Nepaisant to, kad jie labai stengiasi, visam šitam kampui – Utenai, Zarasams, Ignalinai, Visaginui, Rokiškiui, nacionalinio dėmesio labai trūksta“, – kalbėjo G. Paluckas.

Partijos pirmininkas sutiktų su vertinimais, kad sąrašas demonstruoja partijos atsinaujinimą.

„Akivaizdu, kad yra stiprus atsinaujinimas. Yra stiprių augančių regioninių lyderių. Daugelis jų yra užaugę iki nacionalinės politikos, (…) ir išmėginti realiu darbu. Taip pat į sąrašą jungiasi ir politikoje tiesiogiai nedalyvavę žmonės, kurie įneša savo matymą, naujumą iš akademijos“, – sakė G. Paluckas.

Su Jurbarku sieja praleistos vasaros

Giedrius Drukteinis

Viena iš šio sąrašo žvaigždžių G. Drukteinis jau anksčiau yra sakęs, kad šią partiją pasirinko sekdamas savo tėvo, kuris buvo ilgametis šios partijos narys, pėdomis.

„Mūsų šių metų rinkiminės programinės nuostatos pilnai atitinka tradicinės socialdemokratijos nuostatas – tai yra stipri, efektyvi, nemeluojanti, atvira ir atsakingai veikianti valstybė“, – kalbėjo G. Drukteinis.

Paklaustas, kuo jis susijęs su apygarda, kurioje kandidatuoja, į politikus kandidatuojąs ekspertas papasakojo, kad jo uošvė yra kilusi iš Jurbarko.

„Ten jos giminė yra išsaugojusi didelę sodybą. Jau daug metų nesu matęs gražesnės vietos už Jurbarką, ten praleidžiu visas vasaras. Tam regionui ir miestui jau seniai nesu svetimas, ir laikau jį savo antrąja tėviške“, – kalbėjo G. Drukteinis.