Projektą inicijavusi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkė, Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė sako, kad tai yra itin reikalingas įstatymas pandemijos metu, kad slaugomi ligoniai, praėjus 120 dienų, nebūtų išmesti į gatvę.

„Iki šiol slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėje asmeniui išbuvus 120 dienų per metus, jei jo sveikatos būklė nereikalauja nuolatinės medicininės priežiūros, jis nebegali ilgiau likti slaugos ligoninėje, nei apmokant paslaugas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, nei iš savo ar artimųjų. Dalis šių asmenų negali grįžti į savo ar artimųjų namus. Apgyvendinti jų socialinės globos įstaigose taip pat neleidžiama, nes priėmimas į šias įstaigas, valstybei paskelbus ekstremaliąją situaciją, yra sustabdytas. Džiaugiuosi, kad mūsų komitetui pasitarimo metu pavyko rasti kompromisus, o šiai iniciatyvai pritarė ir valdantieji, ir opozicija. Nuo šiol į 120 dienų nebus įskaičiuotos Vyriausybės paskelbtos karantino dienos, pacientai galės likti ligoninėse, o paslaugos bus apmokėtos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo“, – sako „socialdarbietė“ R. Šalaševičiūtė.

Ji apgailestauja, kad sunkiems ligoniams tenka girdėti raginimus iki gegužės 20 d. susimokėti už slaugos paslaugas.

„Girdžiu, kad kai kur skubos tvarka reikalaujama apmokėti už daugiau negu 120 dienų suteiktas paslaugas. Tokio dalyko būti negali, ir mūsų priimtas sprendimas leis to išvengti. Ekstremali situacija buvo paskelbta nuo kovo 16 d., tad karantino laikas bus išskaičiuotas iš 120 dienų slaugos ligoninėse“, – teigia SRDK pirmininkė R. Šalaševičiūtė.

Pacientų, kuriems reikia palaikomojo gydymo paslaugų ligoninėse, yra apie 1700, o vidutinė jiems teikiamų paslaugų kaina – 34,80 euro per dieną.

„Ši pataisa priminė seną problemą, kad mes, valstybė, apmokame tiktai už keturis slaugos mėnesius, ir toliau žmonės patys turi mokėti. Tačiau dauguma jų ne iš gero gyvenimo ten guli, nes neturi kas jais namuose rūpinasi. Tūkstančio eurų, kuriuos mažiausiai reikia mokėti už vieną mėnesį, jie tiesiog neturi. Norėčiau, kad šį svarstymą išgirstų geriatrijos centrų vadovai ir neskubintų nuo gegužės 1 dienos susimokėti už gegužės mėnesį, nes nuo kovo 16 dienos iki karantino pabaigos nėra skaičiuojamos 120 dienų“, – pritarti įstatymo pataisų projektui ragino Seimo narys „valstietis“ Stasys Tumėnas.

Antradienį už įstatymo pataisas vieningai balsavo 122 Seimo nariai. Šiuo metu galiojančiame įstatyme nustatyta, kad slaugos ir socialinės paslaugos bei patarnavimai palaikomojo gydymo paslaugos slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse teikiami ne ilgiau kaip 120 dienų per kalendorinius metus. Įsigaliojus antradienį priimtiems pakeitimams, į 120 dienų per kalendorinius metus terminą nebus įskaičiuojamas Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino laikotarpis.