„Žmonės daro išvadą pagal pateikiamą informaciją. Su laiku, paaiškėjus situacijai, žmonės padarys savo išvadas. Aš esu tikras dėl savo nekaltumo, ir su laiku žmonės apie tai sužinos. O asmenys, kurie bando mane apšmeižti, irgi turės atsakyti.

Maža to, aš pasakysiu, kad aš žinau, kas ir dėl ko organizuoja šitą šmeižto kampaniją. Ir noriu jiems pasakyti: gerbiamieji, Lietuvos valdytojai, aš Jūsų nebijau, ir Jūs tuo manęs neišgąsdinsite. Aš toliau darysiu tą, ką manau, kad yra teisinga daryti“, - sakė J. Narkevičius.

Perklaustas, kas yra tie organizatoriai, ministras mįslingai klausimą nukreipė kita tema, ir siūlė pagalvoti, „kam buvo naudinga stabdyti auditą dėl viešųjų pirkimų geležinkeliuose“.

„Kur, akivaizdžiai matosi, kad pirkimo kaina yra beveik 100 mln. eurų didesnė nei buvo numatyta. Iki šiol vengiama pagrįsti, kodėl parinktas abejotinos reputacijos laimėtojas“, - kalbėjo J. Narkevičius.

Sako, kad atskleista ne visa informacija

LRT praėjusią savaitę pranešė, kad 2007–2008 metais aukštas pareigas Vilniaus miesto savivaldybės administracijoje ėjęs J. Narkevičius ir Trakų rajono savivaldybėje dirbusi jo sutuoktinė Irena Narkevič galėjo daryti įtaką statybų bendrovei „Sodžiaus būstas“ laimint Vilniaus ir Trakų darželių bei mokyklų remonto konkursus, o 10 proc. laimėtų sumų turėjo būti skiriama politiko namo Trakuose rekonstrukcijai, priminė BNS.

LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, „Sodžiaus būstas“ 2008–2012 metais laimėjo mažiausiai dešimt projektų Vilniaus mieste ir mažiausiai penkis – Trakų rajone. Bendra atliktų darbų vertė – daugiau kaip milijonas eurų (4 mln. 435 tūkst. litų).

Buvęs dabar jau bankrutavusios bendrovės „Sodžiaus būstas“ savininkas liudijo, kad jis rekonstravo ministro namą mainais už laimėtus darželių ir mokyklų renovacijos viešuosius konkursus.

Verslininkas Aleksandras Ribnikovas portalui 15min.lt teigė, kad dukros krikštatėvis J. Narkevičius jam pasiūlė tokią schemą, žadėdamas pinigus vėliau grąžinti, tačiau grąžino tik 8 tūkst. litų ir liko skolingas apie 400 tūkst. litų (116 tūkst. eurų).

J. Narkevičius antradienį Seime neigė kada nors „užmiršęs“ pažintis.

„Jeigu Jūs pacituotumėte klausimą, tai aš atsakiau, kad esu viešas asmuo, ir pažįstu daug asmenų, tačiau nesu įsitikinęs, kad kiti neviešieji asmenys nori, kad aš apie juos kalbėčiau. Kai buvau paklaustas apie jo pavardę, pasakiau, kad pažįstu, bet keista, kad LRT tyrimų solidi žurnalistė šito nepatalpino, taip pat kaip ir kitų dalykų“, - sakė J. Narkevičius.

Ministras patikino, kad šiuo metu nebendrauja su tuo asmeniu.

Buvęs „Sodžiaus būsto“ savininkas sakė informaciją pateikęs Generalinei prokuratūrai. Specialiųjų tyrimų tarnyba yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, tačiau kol kas įtarimai niekam nepateikti. 15min.lt teigimu, verslininkui tyrime suteiktas specialaus liudytojo statusas.

Ministras pateikė skundą Generalinei prokuratūrai dėl šmeižto.

„Visa tai, kas yra pasakyta, kiekvienas turi atsakyti už savo žodžius“, - sakė J. Narkevičius.

Tikino, kad turi dokumentus, patvirtinančius, kad už namo renovaciją sumokėta

Ministras aiškino, kad tas namas, apie kurį kalbama, jam „pradėjo priklausyti nuo 2016 m., o 2018 m. - jau tik man“.

„Tėvai, kartu ir man gyvenant, renovavo šitą namą 2008 m., 2010 metais. Tai yra tiesa, bet pakartosiu, kad tai buvo tėvų (kurie mirė: 2013 m. - mama, 2015 m. - tėvas) nuosavybė“, - sakė J. Narkevičius.

Jis taip pat sako, kad teiginiai, esą jo atsakomybėje buvo viešieji pirkimai, yra klaidinantys.

„Aš nebuvau nei vienos (…) viešųjų pirkimų komisijos nariu, nebuvau įstaigos arba organizacijos, kuri organizavo pirkimus, vadovu. Taigi niekaip negalėjau įtakoti, net, jeigu ir kas nors to norėtų“, - sakė J. Narkevičius.

Ministras tikino, kad turi dokumentus, kurie įrodo, kad už namo renovaciją buvo sumokėta. Jis sakė, kad renovaciją vykdė namo savininkai, tai yra jo tėvai. Ministras sakė, kad didžiąją dalį renovacijos kaštų mokėjo tėvai, tačiau prie to prisidėjo ir jis.

„Aš turiu įrodymo pagrindą, kad už renovavimo darbus buvo atsiskaityta. (…) Visą reikiamą informaciją perduodu teisėsaugai“, - sakė J. Narkevičius.

Ministras neatskleidė konkrečios renovacijos sumos. Į tokio pobūdžio klausimus J. Narkevičius įgaliojo atsakinėti savo advokatą.

Skvernelis laukia teisėsaugos sprendimo

Jaroslavas Narkevičius

Premjeras Saulius Skvernelis teigia laukiantis greito ir aiškaus teisėsaugos sprendimo dėl susisiekimo ministrui J. Narkevičiui mestų kaltinimų korupcija rekonstruojant nuosavą namą.

„Šiandien turime teisinį procesą – ikiteisminį tyrimą, ir tik teisėsauga šiuo atveju gali aiškiai pasakyti. Ir norisi, kad kuo greičiau būtų padaryti sprendimai“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas, kurį citavo BNS.

„Visi atsakymai, kuriuos kelia visuomenė, turi būti aiškiai atsakyti. Jeigu reikia, juos pakartoti. Kiek žinau, yra ministro kreipimasis į prokuratūrą penktadienį dėl šmeižto, tai irgi pasakymas, kad tai yra netiesa. Tą ministras privalo kartoti nuolatos ir atsakyti į klausimus, kurie kyla“, – tvirtino S. Skvernelis.

Anot jo, kai bus teisėsaugos sprendimai, nedelsiant savo žingsnius padarys ir Vyriausybė arba jis pats.

Vyriausybės vadovas teigė kalbėjęs su J. Narkevičiumi apie namo renovaciją ir galimą atsiskaitymą už tai parūpinant užsakymų viešajame sektoriuje.

„Visus klausimus, kurie man kyla, esu uždavęs, turiu atsakymus, turiu paneigimus – kad visa tai, kas paskleista, neatitinka tikrovės. Patikrinti pats tokių galimybių neturiu“, – sakė S. Skvernelis.

Karbauskis tiki Narkevičiumi

Saulis Skvernelis

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad Prokuratūra greitai pateiks atsakymus.

„Žmogus neigia kaltinimus, kreipėsi į Prokuratūrą dėl šmeižto, kuo greičiau Prokuratūra ir kitos institucijos atliks savo darbą, tuo greičiau visi kaltinimai ministrui bus panaikinti, ir jis sėkmingai galės tęsti darbą“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas tiki, kad J. Narkevičius yra teisus.

„Kiek pažįstu šitą žmogų, ir, kiek suprantu situaciją, tai jis buvo jau keletą kartų neteisingai šmeižiamas, ir matyt dabar turime tęsinį“, – sakė R. Karbauskis.

Bandys kviesti ministrą į Seimo tribūną

Ramūnas Karbauskis

Antradienį opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) ir Liberalų sąjūdžio frakcijos kvietė J. Narkevičių į posėdį, tačiau ministras jame nepasirodė.

TS-LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis yra įsitikinęs, kad ministro atsakymų į kylančius klausimus reikia.

„Berods praėjusią savaitę ir Jūs, ir Jūsų kolegos, uždavėte keletą labai paprastų klausimų ministrui – kas mokėjo už namą? Būdamas netoliese viena ausimi bandžiau išgirsti atsakymą, bet jo neišgirdau. (…) Atsakymai turi būti pateikti“, – teigė G. Landsbergis.

TS-LKD lyderis informavo, kad jo ir Liberalų sąjūdžio frakcijos kolegos renka parašus, kad įpareigotų ministrą iš Seimo tribūnos atsakyti į klausimus. Tačiau jis neatmetė, kad ministras gali ir neatvykti.

Partijos pirmininkas mato pagrindą ir interpeliacijai.

„Tačiau aš noriu priminti, kad interpeliacija pirmiausia yra atsakymų žanras – ministras atsako į klausimus, ir tada Seimas balsuoja, ar atsakymai yra tinkami. Seime dauguma priklauso „valstiečiams“. (…) Jiems, ko gero, jau ir dabar visi atsakymai yra aiškūs“, – tokios procedūros sėkme nebuvo linkęs tikėti G. Landsbergis.

TS-LKD pirmininko teigimu, į klausimą, ar jiems tinka toks žmogus šiame poste, pirmiausia, kyla premjerui S. Skverneliui ir prezidentui Gitanui Nausėdai.

„Jeigu mes prisimename anksčiau, R. Šalaševičiūtė pasitraukė iš ministrės posto po to, kai ji neatsargiai pasakė, kad ji prieš keletą metų yra davusi kažką panašaus į kyšį. Kilo šaršalas visuomenėje, ir ji buvo priversta trauktis. Tai standartai yra kur kas žemesni dabar, nei esame pripratę anksčiau juos matyti“, – sakė G. Landsbergis.

Kilo klausimų dėl konkursų aplinkybių