„Matome tam tikrus sprendimus, kurie yra subrendę. Tikiuosi, kad rytoj Vyriausybė pritars ir teatrų, koncertų, masinių renginių organizatoriai gaus grafiką – kada, kokiomis datomis, kokie renginiai (tiek viešose, tiek uždarose vietose), su kiek žiūrovų, (…) esant teigiamai epidemiologinei situacijai, galėtų vykti. Manau, kad tai svarbu planuojant darbus.

Pagal dabartinę situaciją manome, kad jau birželį, liepą, rugpjūtį masiniai renginiai – teatrai, koncertai – galėtų pradėti fukcionuoti. Bus taikomi tam tikri apribojimai, žiūrovų skaičius kol kas bus ribojamas“, – kalbėjo S. Skvernelis antradienį prieš Seimo posėdį.

Svarstys atnaujinti reguliarų skrydį į Norvegiją

Premjeras sukritikavo verslininkus, kurie pardavinėja bilietus skrydžiams, nors sprendimai dėl tų krypčių atnaujinimo dar nėra priimti.

„Kol nėra sprendimų, negalima sukelti lūkesčių žmonėms ir pardavinėti bilietų, o paskui, pardavus bilietus, tai naudoti kaip argumentą, neva žiūrėkite, mes jau pardavėme bilietą, duokite leidimą“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, svarstoma apie reguliarių skrydžių atnaujinimą. S. Skvernelis informavo, kad trečiadienį Vyriausybė svarstys dėl reguliaraus skrydžio su Norvegija.

„Tos kryptys, kurios arba jau atidarytos, arba artimiausiu metu gali būti atidarytos, yra žinomos. Tai – „Lufthansos“ krydis, „AirBaltic“ skrydžiai su Baltijos valstybėmis, pakeliui – (sprendimai dėl) LOT skrydžio į Varšuvą“, – sakė S. Skvernelis.

Skvernelis – apie keliones į Lenkiją: palaipsniui einama liberalizavimo keliu

Premjeras S. Skvernelis neatmetė, kad gana greitai galėtų būti priimti sprendimai ir dėl galimybės atnaujinti keliones į Lenkiją.

„Matome tolimesnius sprendimus dėl sienų užvėrimo. Tai gana ilgas laikotarpis, bet einama kitu keliu – dėl palaipsnio liberalizavimo. Pirmas žingsnis padarytas. Stebėsime situaciją, turime pasirinkti bendrus vardiklius, kokie rodikliai galėtų leisti tą padaryti“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras informavo, kad Lietuvos pasiūlymai pateikti, tačiau dar reikalinga ir Lenkijos iniciatyva.

„Diskusijos vyksta. Galėtume kalbėti apie gana greitą sprendimą“, – teigė S. Skvernelis.

Kaip yra rašęs BNS, Lenkija iki birželio 12 dienos pratęsė Europos Sąjungos vidaus sienų kontrolę su Lietuva, Vokietija, Čekija ir Slovakija.

„Tai reiškia, kad Lenkijos pareigūnai ir toliau tikrins į jų šalį atvykstančių asmenų dokumentus, o keliaujantiesiems į Lenkiją teks paisyti jos viduje galiojančių draudimų ir ribojimų“, – teigiama Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pranešime.

Anot jo, užsieniečių tranzitas per Lenkijos teritoriją ir toliau bus draudžiamas. Išimtis taikoma tik krovinius komerciniais reisais gabenantiems vairuotojams ir jų transporto priemonėms. VSAT primena, kad nuo gegužės 11-osios iš Lietuvos į Lenkiją galima vykti darbo, verslo ar studijų reikalais. Tokiems asmenims nėra taikoma 14 dienų izoliacija.

Dėl Suomijos kol kas daugiau aiškumo nėra

Premjeras kol kas negalėjo pateikti daugiau aiškumo, kada galėtų būti atnaujintos kelionės į Suomiją.

„Dėl Suomijos daugiau diskutuoja Estijos Ministras Pirmininkas. Per kitą Baltijos šalių Ministrų Pirmininkų susitikimą apie tai kalbėsime“, – informavo S. Skvernelis.

Lietuvos Vyriausybės vadovas sakė, kad kaimynai laukia rezultatų, kaip epidemiologinę situaciją paveikė sprendimas atverti Baltijos šalių sienas.

„Jeigu suvaldysime situaciją, neturėsime protrūkių, tai bus argumentas, kad galime toliau judėti ir taip palaipsniui grįžti į įprastą mums gyvenimą“, – sakė S. Skvernelis.

Skvernelis: pasibaigus karantinui, turės baigtis ir socialinės apsaugos priemonės

Šiuo metu karantinas Lietuvoje pratęstas iki gegužės 31 dienos. Vyriausybės vadovas sakė, kad sprendimai, ar tęsti karantiną toliau, remsis ekspertų rekomendacijomis.

„Tai – ekspertų išvadomis grįsti politiniai sprendimai. Jeigu turėsime galimybių tam tikrą mūsų visuomenės saugumą užtikrinti be šito režimo, tai, galimas variantas, kad gali likti ekstremali situacija. Bet mums reikia pažiūrėti, nes daug kas, kas šiandien susiję su tam tikros ūkinės veiklos ribojimais, yra pagrįsta Užkrečiamųjų ligų kontrolės įstatymu (...)“, – sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, kiek ilgai dar planuojama palikti galimybę gauti nedarbingumą vaikui prižiūrėti arba naudotis prastovų galimybėmis, premjeras atsakė, kad tai susiję su karantinu.

„Tie, kurie labai agituoja, kad kuo greičiau baigtume karantiną (turi suprasti, kad) pasibaigus karantinui tos socialinės apsaugos priemonės irgi turės baigtis. Čia mes taip pat turime susibalansuoti“, – sakė S. Skvernelis.

Pats Vyriausybės vadovas pasisako už tai, kad ir toliau, kiek įmanoma, būtų naudojamasi galimybėmis organizuoti darbą nuotoliniu būdu, kad būtų išlaikytos galimybės tėvams vaikus prižiūrėti ir namuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)