Pagal priimtąjį įstatymą šiemet rugpjūtį vienkartines 200 Eur išmokas per „Sodrą“ gaus visi Lietuvos pensininkai. Valdantieji teigia, kad vienkartinės išmokos paskatins vartojimą ir sumažins skurdą, bet priimtas įstatymas sulaukė ir nemažai kritikos. Kritikų teigimu, taip valdžia siekia įsiteikti rinkėjams prieš Seimo rinkimus spalį.

Vis dėlto ne visiems aišku, ar išdalintos išmokos dar labiau nepablogins skurdą patiriančių senolių padėties.

„Ar nepadarė valdžia meškos paslaugos pensininkams, skirdama vienkartinę 200 eurų išmoką? Kodėl? Buvo nemažai atvejų, kai mažas pajamas gaunantys gyventojai gaudavo kažkokių papildomų pajamų ir tuomet iš karto netekdavo teisės į kompensaciją už šildymą, karštą, šaltą vandenį ir pan.“, – klausė su „Delfi“ susisiekęs vyras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Ineta Nedveckė teigė, kad rengiant įstatymą, kuriuo remiantis senatvės pensininkai, neįgalieji ir dar 12-os įvairių rūšių pensijų bei išmokų gavėjai rugpjūtį gaus vienkartinę 200 eurų išmoką, buvo labai svarbu užtikrinti, kad gavę šią išmoką jie toliau gautų visas kitas jiems priklausančias išmokas.

„Dėl to Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatyme numatyta, kad ši vienkartinė išmoka neturės įtakos kitoms asmeniui mokamoms išmokoms ar kompensacijoms, skiriamai piniginei socialinei paramai ar apmokėjimui už socialines paslaugas“

Ji taip pat nurodė, kur galima perskaityti Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą.

Prezidentas pritarė pasiūlymui

Prezidentas Gitanas Nausėda praėjusį penktadienį Kaune pranešė, kad pasirašė 200 eurų vienkartinę išmoką pensininkams numatantį įstatymą, o pats Seimui ketina teikti pataisas, kurios pakeistų nuo atlyginimo mokamus mokesčius.

G. Nausėda pridūrė, kad tuo pat metu, kai buvo pasirašytas šitas įstatymas, suderino pozicijas su valdančiąja koalicija ir kai kuriomis kitomis partijomis dėl paramos pasiūlymams, kurie papildys šių minėtų priemonių poveikį.

„Teiksime Seimui įstatymų pataisas, numatančias 200 eurų vienkartinę išmoką nepasiturinčioms, daugiavaikėms arba neįgalų vaiką auginančioms šeimoms. Taip pat teiksime pasiūlymą – 120 eurų vienkartinė išmoka kitiems vaikučiams. Tai yra praktiškai dabartiniai mėnesiniai vaiko pinigai, padauginti iš dviejų“, – spaudos konferencijoje pasakojo jis.

Jis taip pat nurodė, kad dėl kito pasiūlymo kompromiso nerado, bet vis tiek teiks Seimui, nes taip atsiras galimybė įvairialypei diskusijai.

„T. y. gyventojų pajamų mokesčio tarifo sumažinimas nuo 20 iki 15 proc., kuris galios nuo liepos 1 dienos iki metų pabaigos. Šis tarifo sumažinimas bus taikomas iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (apie 4 tūkst. eurų „popieriuje“ – „Delfi“). Kitoms pajamoms, viršijančioms šią sumą tebebus taikomas 20 proc. tarifas, o didelėms pajamoms yra taikomas dar didesnis tarifas. Šie tarifai nesikeičia. Įgyvendinus šį pasiūlymą, turėtume kažką panašaus į trijų pakopų progresinę mokesčių sistemą.

Kitas mūsų pasiūlymas – kad anksčiau numatytas neapmokestinamojo pajamų dydžio pakėlimas 50 eurų įsigaliotų nuo šių metų, o ne nuo kitų metų pradžios. Tai teigiamai atsilieps mažiausias darbo pajamas gaunantiems žmonėms“, – sakė prezidentas.