Pagal pataisas, per Seimo rinkimus į apylinkių ir apygardų komisijas dirbti savo atstovus siųs ne tik daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos, bet ir turinčios frakciją Seime ar gaunančios biudžeto dotaciją. Siūloma, kad pakeitimai įsigaliotų nuo liepos.

Pagal šias pataisas, savo atstovus į rinkimų komisijas kartu su daugiamandatėje apygardoje mandatų laimėjusiomis partijomis dar galėtų Darbo partija, Centro partija „Gerovės Lietuva“, Lietuvos laisvės sąjunga (liberalai) ir Socialdemokratų darbo partija.

Konservatorius Jurgis Razma diskusijoje dėl pataisų teigė, kad galimybė dalyvauti sudarant komisijas turėtų būti numatyta tik partijoms, perkopusioms daugiamandatės barjerą rinkimuose, kaip iki šiol.

Parlamentaras teigė, kad dėl rinkimų skaidrumo užtikrinimo kitos partijos į vietos rinkimų komisijas gali deleguoti stebėtojus.

„Jau ne vieną dešimtmetį galioja tvarka, kai į komisijas savo atstovus turi teisę deleguoti tik tos partijos, kurios yra gavusios ganėtinai ryškų žmonių pasitikėjimą. Be abejo, ir mažesnėms partijoms gali rūpėti rinkimų skaidrumas ir noras prisidėti, kad viskas vyktų sąžiningiau, bet tam yra galimybė į komisijas deleguoti stebėtojus“, – kalbėjo J. Razma.

„Socialdarbietis“ Juozas Bernatonis tuo tarpu teigė, kad ir šiuo metu sudarant rinkimų komisijas trūksta žmonių, o jų gali reikėti dar daugiau, ypač, jei koronaviruso pandemijos metu organizuojant Seimo rinkimus bus sudaroma daugiau rinkimų apylinkių.

„Pagal įstatymu patvirtintą formuluotę nuolat trūksta žmonių rinkimų komisijoms ir kviečiami papildomi žmonės. Šioje situacijoje, jeigu norėsime užtikrinti normalius, demokratinius, laisvus rinkimus, turėsime didinti apylinkių skaičių didžiuosiuose miestuose ir prireiks dar daugiau komisijos narių. Norėtųsi, kad bent jau tie, kurie turi darbo patirties komisijose, būtų į jas pakviesti“, – sakė J. Bernatonis.

Pagal ligšiolinę įstatymo formuluotę, teisę siūlyti atstovus į rinkimų komisijas turi partija ar partijų koalicija, per paskutinius Seimo rinkimus gavusios Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje.