„Prisikalbėta su „rizikos grupe“ pagal amžių. Šitam verslui akivaizdžiai dalies klientų nereikia“, pasidalinusi iškabos nuotrauka pastebėjo I. Vaišvilaitė.

Plakate pabrėžiama, jog į vidų neįleidžiami asmenys, nedėvintys apsauginių kaukių, taip pat garbaus amžiaus, sergantys ir saviizoliacijos nesilaikantys žmonės.

Komentatoriai netruko pabrėžti, kad šitaip tiesmukai suprantamos SAM kalbos apie į rizikos grupę papuolančius vyresnio amžiaus asmenis, nors toks skelbimas yra akivaizdi diskriminacija, dėl kurios galima būtų skųstis lygias galimybes ir teises prižiūrinčioms instancijoms.

Vadina nesąmone

Apie tai, kad dalis vyresnio amžiaus žmonių dėl tokių rekomendacijų gali pasijusti lyg raupsuotieji, „Delfi“ yra sakęs Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Kęstutis Girnius, pabrėžęs, kad SAM rekomendacijų laikytis nesirengia.

„Aš tikrai nesijaučiu ir kaip tik argumentuoju, kad kai kuriais atvejais reikia nepaisyti tokių drastiškų, kategoriškų Verygos ir kitų pasiūlymų. Pavyzdžiui, kalbama apie tai, kad reikia likti namie, neiti į parduotuvę, sako – nereikėtų bendrauti su vaikais ir anūkais ir taip toliau, ir tai gali ilgą laiką tęstis. Aš manau, kad tai yra nesąmonė“, – teigė K. Girnius.

Anot jo, žiūrint į dabartinę situaciją, atrodo, kad vyresnio amžiaus žmonės kitai visuomenės daliai kelia didelį pavojų, tačiau taip nėra. Priešingai – virusas gali turėti skaudesnes pasekmes jiems patiems, todėl, pasak pašnekovo, jie patys ir turi nuspręsti, kaip nori elgtis, kiek nori rizikuoti savo sveikata.

Paklaustas, kurių rekomendacijų iš visų A. Verygos išvardytų laikosi pats, K. Girnius tvirtino, kad nė vienos, kuri pritaikyta išskirtinai rizikos grupės asmenims.

„Nė vienos. Ne, aš dėviu kaukę, mūviu pirštines, bandau be reikalo neiti į parduotuvę, bet esu buvęs ir kirpykloje, ir pašte. Gyvename Antakalnyje, kur gamta graži, tai su žmona vis einame pasivaikščioti valandai ar pusvalandžiui.

Mano vaikai Amerikoje, tai negaliu jų lankyti. Bet jei jie gyventų čia, Lietuvoje, aš su jais susitaręs tikrai aplankyčiau. Vienas vyresnio amžiaus žmonių džiaugsmų yra anūkai ir vaikai. Ir, kai Veryga sako, kad senjorams rekomenduojama nebendrauti su vaikais ir anūkais, ir dar ilgą laiką, tai aš to nesuprantu. Manau, kad mes visi esame Lietuvos piliečiai, mes visi esame lygūs pagal įstatymą, ar aš esu 55 m., ar 65 m., ar truputį daugiau“, – savo požiūriu dalijosi politologas.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybė parengė dvejų metų Covid-19 valdymo strategiją. Joje vienas pagrindinių akcentų – „asmenų, priklausančių aukštam rizikos laipsniui, saugojimas“.

Asmenų priskyrimas aukštam rizikos laipsniui numatomas pagal asmeninės rizikos laipsnį ir socialinės rizikos laipsnį. Asmeninės rizikos laipsnis suprantamas kaip asmens rizika, susirgus virusu, neišgyventi arba turėti rimtų sveikatos problemų. Socialinės rizikos laipsnis priklauso nuo asmens kontaktavimo su aukšto asmeninės rizikos laipsnio asmenimis, taip pat su infekuotais ar galbūt infekuotais asmenimis, gausiais artimais kontaktais su daug žmonių. Visa tai sukelia riziką plisti virusui, rašoma strategijoje.