Kalbėdamas apie ES partnerystes trijų Baltijos šalių vardu, ministras pabrėžė Rytų partnerystės svarbą ir būtinumą artėjančio viršūnių susitikimo metu pareikšti Rytų partnerėms aiškią paramą bei priimti atitinkamą pareiškimą.

ES valstybių narių užsienio reikalų ministrai, kaip pažymima Užsienio reikalų ministerijos pranešime, daug dėmesio skyrė ES ir naujosios Izraelio vyriausybės, kurią numatoma prisaikdinti gegužės 17 dieną, bendradarbiavimo perspektyvoms, aptarė Artimųjų Rytų taikos procesą bei naujosios Izraelio vyriausybės ketinimus įtvirtini Izraelio suverenitetą Vakarų Kranto dalyse ir Rytų Jeruzalėje.

„ES turi palaikyti glaudžius ryšius su naująja Izraelio vyriausybe, ypač abipusio intereso srityse. Kartu turime palaikyti dialogą su svarbiausiais Artimųjų Rytų taikos proceso partneriais – JAV ir regiono šalimis, ypač Egiptu, Jordanija, Saudo Arabija ir aktyviau ieškoti būdų, kaip, taikant abipusio pasitikėjimo priemones, grąžinti Artimųjų Rytų konflikto puses prie taikos derybų“, – kalbėjo ministras L. Linkevičius.

ES skiria pagalbą nuo COVID-19 pandemijos nukentėjusioms ES Pietų kaimynystės ir Artimųjų Rytų regiono šalims, kurios dar iki pandemijos susidūrė su ekonomikos sunkumais, nestabilia politine situacija dėl besitęsiančių konfliktų, o šiuo metu yra labai sudėtinga padėtis dėl neplanuotų finansinių išlaidų kovai su COVID-19 plitimu.

„Lietuva solidarizuojasi su ES ir tarptautine bendruomene ir skiria paramą pandemijos padarinių žalos minimizavimui labiausiai nukentėjusioms valstybėms ES kaimynystėje. Politinės šios pandemijos pasekmės gali būti itin skaudžios, ypač šalyse, kuriose dėl vykstančių konfliktų, saugumo padėtis nestabili ir humanitarinė situacija yra kritinė“, – kalbėjo ministras L. Linkevičius.

Lietuva prisidėjo prie JT pastangų ir skyrė 50 000 eurų humanitarinę pagalbą Palestinos pabėgėliams kovoje su COVID.