G. Paluckas teigia, kad socialdemokratai prezidento siūlymus palaikys, tačiau akcentuoja, kad politinės partijos turi tvirtai sutarti, jog gyventojų pajamų mokestis (GMP) būtų sumažintas tik iki sausio 1 dienos.

„Šie pasiūlymai jau yra koreguoti, pirminiams pasiūlymams galbūt trūko socialinio teisingumo aspekto, nes 5 procentų GPM mažinimas, net ir išlaikant progresinį tarifą aukštesnėse pajamose, iš tiesų žmonėms, uždirbantiems padorias pajamas, 4 tūkst. eurų, tikrai davė didžiausią naudą, lyginant su mažiausias pajamas uždirbančiais“, – Eltai teigė G. Paluckas.

„Patikslinimas dėl GPM mažinimo lubų ir NPD papildomo įvedimo šiek tiek suplokština gaunamą naudą. Tai yra asmenys, kurie daug uždirba, gauna šiek tiek mažiau naudos iš pakeitimų, o mažai uždirbantys gauna daugiau, tai yra labai gerai“, – pridūrė jis.

LSDP lyderis taip pat akcentuoja prezidento pasiūlytų vienkartinių socialinių išmokų svarbą šeimoms su vaikais, nes, pasak politiko, vaikus auginančios šeimos yra viena efektyviausiai pinigus leidžiančių žmonių grupių.

Visgi G. Paluckas teigia, kad esminė problema, jog niekas negali užtikrinti, kad ekonomikos skatinimui skirtos lėšos pateks į apyvartą ir bus panaudotos tikslingai.

„Niekas negali užtikrinti, kad žmonės iš tikrųjų tuos pinigus išleis ekonomikoje. Vieni pataupys, kiti gal užsienyje kažką nusipirks. Kad tie pinigai tikrai pakliūtų į vidaus vartojimą, į ekonomiką, tokio užtikrinimo tikrai nėra“, – sakė G. Paluckas.

LSDP pirmininkas mano, kad Prezidentūrai ir Vyriausybei reikėjo apsvarstyti kai kurių ekonomistų siūlomą terminuotų čekių idėją, kurie galiotų iki sausio 1 dienos ir galėtų būtų skirti konkrečioms prekių ar paslaugų grupėms.

„Tokiu atveju pinigai privalėtų papulti į ekonomiką ir išleisti turėtų skatinimo efektą. O dabar, kiek pinigų bus išleista, kiek pataupyta, pasidėta juodesnei dienai, neaišku. Todėl ekonomikos gaivinimo efektyvumas neapibrėžtas arba ribotas“, – teigė jis.

G. Paluckas taip pat įžvelgia grėsmę, kad GPM sumažinimas gali užsitęsti ne iki sausio 1 dienos, kaip planuojama, o, pasak politiko, gerokai ilgiau.

„Yra grėsmė, kad naujai susirinkęs Seimas ar nauja Vyriausybė nuspręs, kad gal ir taip gerai, bet tada jau bus blogai valstybei. Nes valstybės galimybės teikti kokybiškas, visiems prieinamas paslaugas remiasi į biudžeto galimybes“, – sakė G. Paluckas, akcentuodamas, kad GPM neatkūrus iki sausio 1 dienos, atėjus kitai panašiai krizei, valstybė bus nepajėgi užtikrinti socialinės visuomenės apsaugos.

G. Paluckas teigia, kad socialdemokratai prezidento siūlymus palaikys, tačiau akcentuoja, jog norės išgirsti patikinimą iš kitų partijų, kad GPM bus sumažintas tik iki sausio 1 dienos.

„Taip, siūlymus palaikysime, tik labai norėsiu išgirsti kitų politinių partijų lyderių poziciją, kad susitarimas, jog GPM sumažinimas iki naujų metų bus tvirtas ir nebus paskui atsitraukinėjama nuo šitų žodžių ir nuo šio įsipareigojimo, nes šios partijos bus atsakingos ir už naujo Seimo frakcijų veiklą ir už Vyriausybės formavimą ir opoziciją“, – akcentavo LSDP pirmininkas.

ELTA primena, kad šalies vadovas siūlys Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.
Taip pat G. Nausėda teiks įstatymo pataisą, kuria siūloma laikinai – iki metų pabaigos – sumažinti standartinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą nuo 20 proc. iki 15 proc., taikant jį visų darbuotojų pajamoms iki 3 vidutinių darbo užmokesčių (VDU) lygio (iki 4000 eurų bruto).
Siekdamas papildomai padidinti mažiausiai uždirbančiųjų pajamas, šalies vadovas taip pat siūlys ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio (NPD) padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Anot prezidento, tokiu būdu mažiausiai pajamų gaunančias šeimas parama pasiektų trimis kanalais – laikinai mažinant pajamų mokesčius dirbantiesiems, didinant NPD ir skiriant papildomas vienkartines išmokas vaikams. Bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.