Ketvirtadienį dešimčiai dienų suimto N. Valatkos advokatas, buvęs FNTT direktoriaus pavaduotojas Šarūnas Rameikis LNK Žinių žurnalistams rodė padėkos rašto kopiją.

„Už nepriekaištingą tarnybą ir nepriekaištingą pareigų atlikimą“, – citavo gynėjas.

Tuo metu FNTT direktorius A. Mikulskis ketvirtadienį per spaudos konferenciją tvirtino, kad medžiagą apie įtartinus minėto pareigūno veiksmus dar pernai perdavė STT.

„FNTT dar praeitais metais kreipėsi į STT dėl to pareigūno ir pateikė atitinkamą informaciją. Nuo to momento FNTT kartu su STT ir Generaline prokuratūra dalyvavo tyrime“, – teigė A. Mikulskis.

Tuo metu LNK Žinių teigimu, pernai, kai pareigūnai skelbia jau vykdę tyrimą, N. Valatka gavo padėkas ir iš vidaus reikalų ministro, ir generalinio prokuroro.

„Aš įsivaizduoju, kad institucijų vadovams, kuriems pateikti duomenys dėl jo apdovanojimo, turėjo būti pateikta informacija, ar jo atžvilgiu atliekamas tarnybinis patikrinimas, ar atliekamas koks nors tyrimas“, – LNK Žinioms teigė Š. Rameikis.

Šiuo metu teisėsauga atlieka ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, papirkimo, piktnaudžiavimo ir kyšininkavimo. Jame įtarimai, be FNTT pareigūno N. Valatkos, pateikti prokurorams Nerijui Marcinkevičiui, Donatui Puzinui, Ugniui Vyčinui, advokatui Šarūnui Mickevičiui ir dar septyniems fiziniams asmenims.

Tyrimas pradėtas gavus duomenų, kad Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai N. Marcinkevičius ir U. Vyčinas, Kauno apygardos prokuratūros 2-ojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras D. Puzinas bei FNTT Vilniaus apygardos valdybos Nusikalstamų veikų tyrimo skyriaus vyriausiasis tyrėjas N. Valatka, veikdami nepriklausomai vienas nuo kito, neformaliai susitikinėja su Kaune praktikuojančiu advokatu Š. Mickevičiumi ir aptaria jų žinioje esančių finansinių-ūkinių ikiteisminių tyrimų eigą, neviešintinus duomenis bei galimybes priimti proceso sprendimus, kuriais suinteresuoti šio advokato neoficialiai atstovaujami privatūs asmenys.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis sakė, jog „tokie veiksmai galėjo būti atlikti ypatingai didelę reikšmę turinčiose bylose dėl turto iššvaistymo Ūkio banke, Kreditų unijos bylose“.