Apie tokias įregistruotas Seimo rinkimų įstatymo pataisas trečiadienį spaudos konferencijoje pranešęs Seimo pirmininko pavaduotojas Gediminas Kirkilas sako, kad tai būtų pliusas rinkėjų aktyvumui ir tam tikra garantija, kad rinkimai daugiamandatėje apygardoje įvyktų.

Įstatymo pataisas parengė Seimo nariai Juozas Bernatonis, Gediminas Kirkilas, Rimantas Sinkevičius, dalyvaujant buvusiam VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui.

Pasak G. Kirkilo, dėl internetinio balsavimo Lietuva jau ginčijasi 12 metų ir tai pasiūlė dar jo vadovaujama Vyriausybė. Politiko nuomone, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) turėtų būti pirmiausia suinteresuota įdiegti internetinį balsavimą.

Pasak Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Juozo Bernatonio, kad būtų įvestas internetinis balsavimas labiausiai priešinosi ir jį blokavo konservatoriai. "Jeigu ne konservatoriai, mes tokią galimybę turėtume",- sakė jis.

Paklaustas, ar dėl pandemijos būtų galimybė atidėti Seimo rinkimus, pavyzdžiui, pavasariui politikas atsakė, kad Seimas jau nebespėtų priimti Konstitucijos pataisų.

Pasak Seimo "socialdarbiečių" frakcijos seniūno Rimanto Sinkevičiaus, internetinis balsavimas būtų papildoma priemonė prie galiojančio mums įprasto balsavimo.

Jeigu Seimo rinkimų įstatymo pataisos būtų priimtos jau gegužę, jų iniciatoriai tikisi, kad jau rugpjūtį ar rugsėjį būtų galima testuoti internetinio balsavimo sistemą.

Rengiant Seimo rinkimų įstatymo pataisas atsižvelgta į Estijoje nuo 2005 metų sėkmingai vykdomo internetinio balsavimo patirtį. Taip pat vertinta ir kitų valstybių patirtis, sėkmė ir nesėkmės, rengiant internetinį balsavimą.