A. Monkevičius komitete priminė, kad dėl mokinių grįžimo ugdymo įstaigas trečiadienį spręs Vyriausybė. Jis pristatė scenarijų, kuris šiandien bus pristatytas ministrų kabinetui.

„Pirmiausia atsivertų ugdymo įstaigų durys pradinėms klasėms nuo gegužės 25 dienos. Bet tai nėra privaloma nuostata, tai yra teisė priimti ugdymui vaikus į mokyklą, derinant gyvą ugdymo procesą, su nuotoliniu. O nuo birželio 1–osios galėtų grįžti kitos klasės: 5–10 ir 11 klasės. Nuo gegužės 25 dienos siūlome gyvai ir nuotoliniu būdu derinti konsultacijas ir abiturientams. Nuo gegužės 25 dienos norėtume leisti neformaliojo švietimo įstaigoms, nuo birželio mėnesio vaikų vasaros poilsį organizuoti“, – sakė ministras.

Jis teigė, kad būtent mokinių vasaros poilsiui bus skirta pustrečio milijono eurų. Jos bus skirstomos savivaldybėms.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras dar kartą pabrėžė, kad mokiniams nėra būtina grįžti į ugdymo įstaigas.

„Tokio privalomo grąžinimo negali būti, tai būtų palaipsninis grįžimas, pasibandant, apgalvojus“, – kalbėjo jis.

A. Monkevičius tikino, kad visi šie žingsniai daromi ruošiantis naujiems mokslo metams.

„Rugsėjo 1–ąją situaciją bus labai panaši: reikės saugoti rizikos grupės asmenis, turėsime apgalvoti, kaip dirbti, bus labai nelengva. Reikės derinti nuotolinį ugdymą ir kontaktinį, ne visi mokytojai, mokiniai bus klasėse. Todėl mes galėtume apgalvoti, pasižiūrėti, kaip tai pavyks“, – apie kitų mokslo metų iššūkius kalbėjo ministras A. Monkevičius.

Klaipėdos ir Vilniaus savivaldybės paskelbė, kad šiemet mokiniai į ugdymo įstaigas nesugrįš. Ministras A. Monkevičius tikėjosi aiškiai susitarti pokalbyje su merais, kuris vyks ketvirtadienį. Ministras tikino, kad negali būti liepimo, tai situaciją padarytų tik dar sudėtingesne.

„Mes ryt su merais kalbėdami, bandysime kalbėtis kaip sąmoningi žmonės, turėdami atsakomybę. Ar įmanoma prievarta priversti visus? Manau, kad neįmanoma, nes tada turėtume labai daug priekaištų. (…) Aš nematau kito kelio, vieningas ir kietas nurodymas, kada pabaigti mokslo metus, kada vaikus grąžinti, tai sukeltų tokį chaosą ir tiek problemų. Savivaldybės turi svarstyti labai atsakingai. Suprantu Klaipėdos atvejį, ten ypatinga zona, bet tikiu, kad sugebės derinti mišrų būdą. Dėl kitų savivaldybių mes kalbėsime rytoj“, – sakė ministras.

„Bizūnas ir rimbas čia tikrai nepadės, tik atsakingumas“, – komiteto posėdyje kalbėjo A. Monkevičius.

Tikisi, kad į darželius grįš 60 proc. vaikų

Nuo pirmadienio duris atveria ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos – darželiai. A. Monkevičius Seimo Švietimo ir mokslo komiteto nariams sakė, kad šiuo metu darželiuose visoje šalyje yra apie 1000 žmonių. Iki gegužės 18 dienos, pirmadienio, į darželius vesti vaikus leidžiama tiems tėvams, kurie negali dirbti nuotoliniu būdu.

Ministras pristatė pagrindinius reikalavimus darželiams.

„Yra pateikti aiškūs sveikatos apsaugos ministro reikalavimai, privalu jį laikytis. Sakyčiau iš karto, kad skirtumas, nuo to, kas buvo iki šiol, nėra didelis – įstaigoms taikoma higienos norma, pagal kurią nėra ribojamas vaikų skaičius grupėse, bet reikalaujama, kad jos būtų izoliuotos, darbuotojai dirba tik vienoje grupėje, vaikai lanko tą pačią grupę, užtikrinamas vaikų sveikatos būklės.

Jei prasideda karščiavimas – jei 37,3 yra, ar viršutinių kvėpavimo infekcijų požymiai, jie negali būti priimami. Labai svarbi sąlyga – pedagogai, kurie tiesiogiai dirba su vaikais, jiems rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu, dirbti kontakte turėtų ne rizikos grupėje esantys žmonės“, – tikino jis.

A. Monkevičius teigė, kad tikimasi, kad į darželius nuo pirmadienio grįš apie 60 procentų visų vaikų.

„Vaikų skaičius pasieks 60 procentų visos apimties, pagal apklausas matome. Ir nemaža dalis vaikų liks šeimose, jiems bus aktuali pagalba. Yra tam tikras metodinių priemonių bankas kaupiamas. Toks mišrus būdas bus taikomas“, – kalbėjo A. Monkevičius.

Ministras tikėjosi, kad darželiai pirmadienį startuos „normaliai“.

„Tas startas turėtų būti normalus. (…) Nuo pirmadienio, jei ir išaugtų ženkliai vaikų skaičius, ikimokyklinės įstaigos ir steigėjai bus pasirengę“, – komiteto posėdyje kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (472)