Ši byla yra atskirta iš dar tebevykstančio didelės apimties ikiteisminio tyrimo dėl 2019 metų spalį Alytaus įmonėje „Ekologistika“ kilusio gaisro.

Pasak prokuratūros, dėl Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnų neveikimo nebuvo imtasi priemonių, galėjusių užkirsti kelią šiam gaisrui.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji nepriskyrė šios bendrovės tikrintinų objektų grupei ir neįtraukė jos į metinius planinius priešgaisrinių techninių patikrinimų planus.

„Taip nebuvo užtikrinta valstybinė priešgaisrinė priežiūra ir priešgaisrinis rėžimas nurodyto pastato dalyje, nebuvo imtasi teisinių ir techninių priemonių bei užkirstas kelias itin didelio masto gaisrui kilti 2019 metų spalį, nebuvo sudarytos sąlygos šį gaisrą identifikuoti/aptikti, lokalizuoti pirminėje gaisro stadijoje, užkirsti kelią jo plitimui“, – rašoma prokuratūros pranešime.

„Nuo 2016 metų gruodžio mėnesio kaltinamiesiems Algirdui Bautroniui ir Sauliui Mockevičiui buvo žinoma UAB „Ekologistika“ veikla – 25 tūkst. tonų naudotų padangų perdirbimas per metus pastate – Pramonės g. 1, Alytus, tačiau nebuvo imtasi jokių veiksmų, nedėta jokių pastangų, net minimalių, kad gaisras 2019 m. spalio 16 d. tame objekte neįvyktų arba, kad jų padariniai būtų minimalūs“, – pranešime cituojama ikiteisminį tyrimą vykdžiusi Kauno apygardos prokurorė Nomeda Urbonavičienė.

Anot prokuratūros, ikiteisminio tyrimo metu taip pat buvo nustatyta, kad įmonėje nuo 2012-ųjų buvo kilę devyni gaisrai, apie kuriuos Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai žinojo.

Gaisras Pramonės mikrorajone esančioje padangų perdirbimo gamykloje „Ekologistika“ kilo spalio 16-osios naktį, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Gaisro metu dėl oro užterštumo nedirbo ir aplink degusią gamyklą Alytaus mieste esančios įmonės, į Pramonės rajoną nekursavo viešasis transportas, taip pat kai kuriems Alytaus rajono ūkininkams buvo uždrausta tiekti pieną.

Dėl statinių, kuriuose yra potencialiai pavojingų įrenginių ar atliekami potencialiai pavojingi darbai, priežiūros ar naudojimo taisyklių pažeidimo, taip pat dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo įtarimai pareikšti gamyklos direktoriui Juozui Cicėnui ir dar dviem darbuotojams.

Iš viso šiame ikiteisminiame tyrime įtarimai yra pareikšti penkiems asmenims.