Didžiausią klausimą kėlė skaidrumo klausimai

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) partijos lyderis Gabrielius Landsbergis sureagavo į LVŽS vadovo Ramūno Karbauskio pasakymą, kad jie nėra matę jų pateikto ekonominio plano.

„Nepaisant to, kad Jūs sakėte, kad skaitėte. Agnė Širinskienė sakė, kad skaitė, bet R. Karbauskis sakė, kad negavo. Tai aš, Jums leidus, perduosiu, (…) kad turėtumėte ir su kolegomis pasidalintumėte“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Vyriausybės ataskaitą opozicinės partijos pirmininkas lygino su „meteorologo gyrimusi geru oru“.

„Pavyko pasiekti, kad šiandien šviečia saulė“, – ironizavo G. Landsbergis.

Jis teigė pasigendąs objektyvaus vertinimo ir įsivertinimo.

„Krizė, pandemija suteikia tam puikias galimybes pasakyti, kas buvo bandyta padaryti, bet ne iki galo pavyko. Premjere, Jums leidus, aš padėsiu: nebuvo atkreiptas dėmesys (…) apie skaidrumą. Čia buvo didysis Jūsų Vyriausybės iššūkis. Premjere, pasakykite, kas sutrukdė Jums ir Vyriausybei laikytis vakarietiškų skaidrumo standartų“, – klausė G. Landsbergis.

Savo ruožtu S. Skvernelis pasidžiaugė, kad gavo oponentų pasiūlymus dėl ekonomikos skatinimo. Jis teigė, kad iki šiol skaitė tik neoficialius variantus.

Jis sutiko, kad toks Vyriausybės ataskaitos žanras, kur Vyriausybė atkreipia dėmesį į pasiekimus, o opozicija ieško silpnybių, yra tradicinis.


„Dėl skaidrumo – noriu pasidžiaugti, kad ši Vyriausybė turbūt kaip niekada nepatyrė nė vieno korupcinio skandalo, nėra iškelta nė vienos bylos dėl korupcinių veiklų – nei Ministrų Kabinetui, nei valstybės įmonei“, – sakė S. Skvernelis.

Šapoka miega ramiai

Socialdemokratė Rasa Budbergytė kalbėjo apie įgyvendintą darbo jėgos apmokestinimo reformą.

„Buvo koreguotas Gyventojų pajamų, Socialinio draudimo mokesčiai, ko pasekoje buvo prarastas vienas procentas Bendrojo vidaus produkto pajamų. Norėčiau paklausti Finansų ministro: ar Jūs miegate ramiai šiandien, kai reikia galvoti apie tai, kaip sustabdyti ekonomikos nuosmukį, ir neleistų, kad ekonomika kristų, ir krizė ateitų į mūsų kiemą? Jūs kaip finansų ministras, ar pripažįstate, kad padarėte klaidą su savo reformomis, kai sakote, kad yra pinigų ir jų bus, bet kalbate tik apie skolintus pinigus, iš kurių finansuojate visas vienkartines ir kitas išmokas (…)?“, – klausė R. Budbergytė.

Finansų ministras Vilius Šapoka, padėkojęs už klausimą, atsakė, kad miega labai ramiai.

„Jeigu šituo momentu finansų ministras miegotų neramiai, neišsimiegotų, tai matyt ir sprendimai būtų labiau emociniai. Vertiname viską šaltu protu“, – sakė V. Šapoka.

Į kritiką mokestinei pertvarkai sureagavo filosofiškai, kad visuomet pozicijos ir opozicijos dėl reformų skirsis. Remdamasis Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Komisijos, Europos bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos vertinimais, jis teigė, kad reforma buvo teisingas žingsnis teisinga kryptimi.

Įsivėlė į skandalus?

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sureagavo į anksčiau premjero išsakytus žodžius, kad ši Vyriausybė neįsivėlė į jokį skandalą. Tai jai kėlė abejonių.

„Sakėte, kad nebuvo Vyriausybė įsivėlusi į korupcijos skandalą. Kaip jūs galėtumėte įvertinti neaiškiomis aplinkybės išsiasfaltavusį kelią prie jūsų namų, jūsų draugų valstiečių apygardose investicijos prie rinkimus. Ar pripažįstate, kad nomenklatūrinių tradicijų šitai Vyriausybei ir valdančiajai dauguma nepavyko išgyvendinti“, – kritikos premjerui pažėrė A. Armonaitė.


Premjeras S. Skvernelis atsakė į parlamentarės kritiką.

„Aš džiaugiuosi, kad mums pavyko išvengti nomenklatūrinių tradicijų. Ir svarbiausia – politinės korupcijos pavyzdžių, kurią atstovaujate jūsų buvusi partija, jūsų flangas. Kuris sukėlė milžinišką politinę krizę“, – apie buvusį Liberalų sąjūdžio pirmininko Eligijaus Masiulio skandalą prakalbo S. Skvernelis.

„O jei rūpi keliai, pasidomėkite, neskleiskite neteisybės ir melo. Nes klausantis jūsų atrodo, kad vienas art kitas kelias padarytas autostrada“, – tikino premjeras.

Ar pasiteisino profesionalų Vyriausybė?

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Andrius Mazuronis premjerui klausimą kėlė dėl ministrų personalijų. Ir ar pripažįsta, kad profesionalų Vyriausybė nepasiteisino.

„Situacija buvo su Roku Masiuliu ir Kęstučiu Navicku. (…) Ar sutinkate, kad jūsų profesionalų ministrų filosofija nepasiteisino. Ir tada jau kitą Vyriausybę, jei jai vadovausite, bus politikai“, – klausimą kėlė parlamentaras.

S. Skvernelis vardijo pliusus ir minusus.

„Tokiu principu suformuotas kabinetas leido pasiekti, kad mes galėtume lengvai priimti sprendimus. Kadangi buvau ministras praeitoje Vyriausybėje, prisimenu ne vieną posėdį, kada Vyriausybė balsuodama arba rengdamasi priimti nutarimą, atsistodavo politinės partijos atstovas ir pradėdavo skaityti partijos nutarimą, kaip reikia ministrams balsuoti.

Tokių „perliukų“ mes išvengėme. O dabar pliusai ir minusai – politinės Vyriausybės suformavimas duoda dar vieną labai gerą saugiklį – politinės atskaitomybė partijai, kuri delegavo. Pasirodo porą metų turėjome koalicinę Vyriausybę su Tėvynės sąjunga, nes viena tai tikrai buvo jų deleguotas. Kitas – irgi prijaučiantis. Bet tai irgi nebuvo blogiausias variantas“, – sakė premjeras.

Delfi primena, kad buvęs aplinkos ministras K. Navickas kartu su Tėvynės sąjunga dalyvaus artėjančiuose Seimo rinkimuose, su šia politine jėga siejamas ir buvęs susisiekimo ministras R. Masiulis.