„Dar kartą dėl medžioklės su lankais. Šiandien apie tai kalbėjausi su aplinkos ministru. Mano nuomonė nepasikeitė: tokia priemonė yra neišdiskutuota, nereikalinga ir nepriimtina. Tokia priemonė įsigalioti negali“, - rašė S. Skvernelis.

Karbauskis: LVŽS nepalaiko

Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymas 2022 m. įteisinti Lietuvoje medžioklę lankais neturi nieko bendro su Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos (LVŽS) partijos arba frakcijos pozicija šiuo klausimu, teigė partijos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Esu dėkingas visuomenei, kad taip aštriai sureagavo. Jeigu visuomenė būtų nesureagavusi, mes tikrai tai būtume pastebėję. Ir būtume padarę žingsnius, nes LVŽS partija ir frakcija turi negatyvų požiūrį į medžioklę lankais ir naktinio matymo priemonių naudojimą. Tą puikiai žino ministras“, – sakė R. Karbauskis.

Jis teigė nesigilinęs į sprendimų priėmimo niuansus, tačiau žada, kad į tai bus pasigilinta.

„Aš nesigilinau į sprendimų priėmimo niuansus, bet man vienas žurnalistas pasakė, kad gali būti, kad ministras ne pats tiesiogiai tą sprendimą priiminėjo. Jeigu taip yra, tas logiškai paaiškintų, nes jis puikiai žino, kad LVŽS frakcija yra nagrinėjusi tuos klausimus, ir turi absoliučiai negatyvų požiūrį“, – sakė R. Karbauskis.

Jis patikino, kad K. Mažeikos pasiūlymas tikrai nebus priimtas.

„Jeigu reikia priimti įstatymus, kad to nebūtų galima priiminėti jokiais ministrų nutarimais, tai mes priimsime įstatymus, bet tai tikrai neatsitiks, kol turėsime įtaką“, – sakė R. Karbauskis.

Pasiūlymas sukėlė pasipiktinimą

Aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymas 2022 metais įteisinti Lietuvoje medžioklę lankais sukėlė tikrą pasipiktinimo bangą. Pats ministras pirmadienį aiškino, kad jam tokią idėją pametėjo Medžioklės taryba. „Delfi“ paviešino pilną tarybos narių sąrašą. Jame matyti, kad pati taryba, glaudžiai siejasi su ministro aplinka, o jai vadovauja – viceministrė ir kita ministerijos tarnautoja. Plačiau apie tai galima skaityti čia.

Kaip rašė ELTA, reaguojant į visuomenėje nepasitenkinimą sukėlusį Medžioklės taisyklių pakeitimą, kuriuo įteisintas medžioklės įrankis – lankas, Seimo nariai konservatoriai Aistė Gedvilienė ir Mykolas Majauskas pirmadienį įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas.

Jie siūlo nustatyti, kad Aplinkos ministerija turi užtikrinti, jog medžioklė Lietuvos teritorijoje būtų vykdoma laikantis Medžioklės įstatyme nurodytų „etiškumo, racionalumo, gyvūnų apsaugos, saugumo ir sėkmės kriterijų“. Siūloma uždrausti vykdyti medžioklę tam prieštaraujančiais būdais ir/ar įrankiais (įskaitant medžioklę automatiniais ginklais, lankais, arbaletais, kitais templiniais ginklais ir/ar įrankiais).

ELTA primena, kad Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė pirmadienį įregistravo Medžioklės įstatymo pataisas, kurios neleistų aplinkos ministrui tvirtinti leidžiamų naudoti medžioklėje įrankių sąrašo.