Sienas pravėrė Lietuva ir Lenkija

Nuo pirmadienio Lietuva ir Lenkija atvėrė valstybių sienas vykstantiems darbo, verslo, studijų reikalais.

Vykstant į Lenkiją bus būtina turėti savo kelionės tikslą patvirtinantį dokumentą – darbo sutartį, verslo liudijimą, įmonės dokumentą, pažymą iš Lenkijos švietimo įstaigos apie mokymąsi joje ir pan.

Šiuos įrodymus reikės pateikti Lenkijos pasieniečiams, jie ir priims galutinį sprendimą dėl įleidimo į savo šalies teritoriją.

Abiejų šalių vyriausybėms sutarus, tokiems keliautojams nebus taikoma privaloma 14 dienų izoliacija.

Daugiau sienos kirtimo punktų, vairavimo ir užsienio kalbų egzaminai

Pirmadienį Lietuvos ir Lenkijos pasienyje pradės dirbti daugiau sienos kirtimo punktų.
Į Lietuvą jos piliečiai lengvaisiais automobiliais iš Lenkijos galės grįžti ir per Lazdijų–Aradninkų pasienio kontrolės punktą, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba.

Iki šiol grįžti į Lietuvą buvo galima tik per Kalvarijos punktą.

Iki pirmadienio į Lenkiją užsieniečiai nebuvo įleidžiami.

Pagal trečiadienį priimtą Lietuvos Vyriausybės nutarimą, nuo gegužės 11 dienos šalyje leidžiama rengti užsienio kalbos lygio mokėjimo egzaminus stojantiems į užsienio universitetus, ribojant žmonių skaičių ir užtikrinant socialinę distanciją. Taip pat leidžiama atnaujinti mokymus vairuoti.

Nuo penktadienio – laisvas judėjimas Baltijos šalyse

Nuo penktadienio judėjimas tarp Baltijos šalių – Lietuvos, Latvijos ir Estijos – bus laisvas, po kelionės nereikės 14 dienų privalomos saviizoliacijos.

Nuo kito pirmadienio – dar daugiau laisvių

Karantino sąlygos dar švelnės ir nuo kito pirmadienio, gegužės 18 dienos.

Nuo šios dienos bus leidžiamos individualios treniruotės sporto klubuose bei grupinės treniruotės iki 6 asmenų. Žinoma, būtinos visos anksčiau nurodytos apsaugos ir higienos priemonės. Tai įsigalioti turėtų gegužės 18 dieną.

Atsižvelgiant į tai, kad virusui plisti lauke rizika daug mažesnė nei viduje, nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) bus leidžiama rengti iki 30 dalyvių renginius atvirose erdvėse.

Jie galėtų vykti tik tuo atveju, jei bus užtikrintas ne mažesnis kaip 10 kv. m plotas, tenkantis vienam asmeniui, ne mažesnis nei 2 m atstumas tarp asmenų ir užtikrintos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, darbuotojų ir apsilankiusiųjų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

O nuo gegužės 30 dienos siūloma tokią nuostatą taikyti ir uždarose erdvėse, dalyvių turėtų būti ne daugiau nei 30.

Nuo gegužės 18 dienos bus atnaujintas ikimokyklinis ir priešmokyklinis ugdymas, vaikų ir žmonių su negalia dienos ir užimtumo centrų veikla, teikiamos kontaktinės socialinės paslaugos.

Taip pat nuo gegužės 18 dienos bus leista pradėti teikti odontologines paslaugas. Šios paslaugos, kaip ir bet kurios kitos sveikatos priežiūros paslaugos, galės būti teikiamos patvirtinus infekcijų kontrolės etapinio atnaujinimo ir teikimo įstaigoje planą ir jį pateikus Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui prie Sveikatos apsaugos ministerijos.

Bus keičiamas ir nuo pat karantino pradžios galiojęs draudimas lankyti pacientus, išskyrus terminalinės būklės ligonius ir vaikus iki 14 metų, leidus gydančiam gydytojui. Nuo gegužės 18 dienos (kito pirmadienio) bus leidžiama lankyti pacientus gydančio gydytojo leidimu ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo nustatyta tvarka.

Nuo kito pirmadienio bus leista teikti visas grožio paslaugas su sąlyga, kad bus ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas. Grožio paslaugų teikėjai turės užtikrinti būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Nuo gegužės 18 dienos numatoma, kad darbas viešajame sektoriuje būtų organizuojamas ir klientai aptarnaujami užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas arba nuotoliniu būdu.

Delfi primena, kad karantinas Lietuvoje pratęstas iki gegužės 31 dienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (232)