Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis parengė atitinkamą įstatymo pataisą.

„Rugsėjo 17 dieną Sovietų Sąjunga pagal Molotovo ir Ribentropo paktą suokalbyje su nacių Vokietija užpuolė Lenkiją. Tai buvo puolimas prieš Europą. Ta diena primins, kad tuo metu komunizmas ir naciai buvo vienoje pusėje“, – BNS sakė L. Kasčiūnas.

„Reikia suvokti, kad Europoje nėra vietos švęsti Pergalės dieną. Kai kas nors bando tai paversti savo nacionaline švente, turi labai aiškiai prisiminti, kad tai buvo puolimas prieš Europą ir buvo sudarytos sąlygos naciams pradėti šeimininkauti Europoje“, – tvirtino Seimo narys.

Konservatoriai teigia taip pat norintys atkreipti Lietuvos, Europos, pasaulio tautų ir Rusijos visuomenės dėmesį į Rusijos valdančiųjų kuriamą bei pasaulyje skleidžiamą prieštaringą istorinį pasakojimą apie išskirtinai pozityvų SSRS vaidmenį bei pergalę Antrajame pasauliniame kare.

„Analizuojant šiuolaikinį SSRS vaidmens Antrajame pasauliniame kare vertinimą, atkreiptinas dėmesys į Vladimiro Putino režimo vykdomą Ribentropo-Molotovo pakto reabilitacijos kampaniją. Pabrėžtina, jog būtent šio pakto pasirašymas faktiškai leido Adolfui Hitleriui pradėti karą“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

1939 metų rugpjūčio 23 dieną naciai ir sovietai slaptu paktu pasidalijo Rytų Europą. Šis susitarimas nulėmė Baltijos šalių okupaciją.