Viruso plitimas. Per parą patvirtinti penki nauji koronaviruso atvejai, tarp jų – Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės darbuotojai ir Utenos apskrityje esančių Aknystos socialinės globos namų slaugytojai. Koronaviruso židiniu tapusioje Kartenos slaugos ligoninėje užsikrėtė dar viena pacientė ir vieno iš darbuotojų artimasis. Kitame židinyje – Klaipėdos hospise – nuo koronaviruso pasveiko 12 globotinių, tarp jų – 94 metų moteris. Paskelbti detalūs išplėstinio testavimo rezultatai parodė , kad virusas visuomenėje nėra plačiai paplitęs – ilgąjį savaitgalį ištyrus daugiau kaip 3700 atsitiktinai atrinktų žmonių, COVID-19 infekcija nustatyta tik vienam iš jų. Lietuvoje ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 82 asmenys, 12 iš jų – reanimacijoje. Šį savaitgalį numatoma tirti vaistininkus, pareigūnus, darželio auklėtojus.

Seimo sprendimai. Parlamentarai priėmė įstatymus papildomai paremti verslą ir gyventojus krizės metu:

* Pensininkai ir įvairių kitų socialinių išmokų gavėjai rugpjūtį gaus vienkartines 200 eurų išmokas. Valdantieji teigia, kad tai paskatins vartojimą ir mažins skurdą, o anksčiau nei rugpjūtį išmokėti pinigų negalima dėl techninių problemų. Opozicija įtaria, kad šį laiką valdžia pasirinko, siekdama įsiteikti rinkėjams prieš spalio mėnesio Seimo rinkimus. Vienkartines išmokas gaus daugiau kaip 910 tūkst. tūkst. gyventojų.

* Savarankiškai dirbantiems gyventojams 257 eurų valstybės subsidija bus mokama ne tik per karantiną, bet ir du mėnesius po jo.

* Pirmus du mėnesius valstybė padengs prastovoje esančio darbuotojo algos dalį, neviršijančią minimalios algos (437 eurų į rankas), vėliau du mėnesius subsidija sieks 50 proc., dar du mėnesius – 30 proc. Šia priemone gali pasinaudoti per 200 tūkst. žmonių. Kritikai sako, kad dėl mažų subsidijų daliai žmonių labiau apsimokės gauti bedarbio pašalpą.

* Daugiau šeimų galės gauti maksimalią 100 eurų išmoką už vaiką, jei per krizę neteko daug pajamų – nuo vienų metų iki trijų mėnesių sutrumpintas laikotarpis, kurio metu gautos pajamos vertinamos nustatant vaiko pinigus.

* Daugiau nepasiturinčių gyventojų galės laikinai gauti socialinę paramą – per karantiną ir pusmetį po jo nebus vertinamas turimas turtas.

Įstatymai įsigalios, kai juos pasirašys prezidentas Gitanas Nausėda.

Parama žiniasklaidai. Minint žurnalistų profesinę šventę – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną – Vyriausybė paskelbė , kad skirs milijoną eurų padėti žiniasklaidai – po pusę milijono numatoma visuomenės švietimo projektams ir su koronavirusu susijusių naujienų viešinimui. Naujienų portalai teigia, kad sumenkus reklamos rinkai jų pajamos kovą-balandį smuko 30-50 proc., dar didesnį smūgį patyrė radijai ir spauda. Savo pasiūlymus pateikti svarsto ir G. Nausėda – jis valstybės paramą žiniasklaidai telekonferencijoje aptarė su daugiau kaip 20 žiniasklaidos atstovų.

Sekmadienio mišios. Lietuvos vyskupų konferencija nusprendė atnaujinti sekmadienio pamaldas Lietuvos katalikų bažnyčiose.

Konsultacija verslui. Nuo ketvirtadienio vakaro pradeda veikti konsultacijų telefonu linija verslui numeriu 1824. Projektą koordinuoja įstaiga „Versli Lietuva“, esant poreikiui numeriu konsultacijas teiks Mokesčių inspekcijos, Užimtumo tarnybos specialistai.

Vaikų priežiūra. Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis paskelbė, kad nepaisant karantino švelninimo kol kas nėra svarstoma atšaukti galimybės tėvams prižiūrėti vaikus namie gaunant ligos išmoką.

Didesnės vestuvės. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius atšaukė nurodymą, kad registruojant santuokas gali dalyvauti ne daugiau kaip penki žmonės. Konkrečius apribojimus nusistatys patys civilinės metrikacijos skyriai, jie įpareigoti užtikrinti saugų atstumą tarp žmonių.

Daugiau maršrutų. Keleivių vežimo bendrovės „Kautra“ ir „Tolimojo keleivinio transporto kompanija“ („Toks“) šią savaitę atnaujina daugiau tarpmiestinių autobusų reisų. Didžiuosius miestus lengviau bus pasiekti Skuodo, Plungės, Naujosios Akmenės, Lazdijų, Anykščių, Kybartų, Tauragės, Mažeikių, Biržų gyventojams. „Lietuvos geležinkeliai“ dėl karantino uždarytus vietinių traukinių reisus grąžina kitą savaitę.

Krizė NT rinkoje. Šiemet balandį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, įregistruotų nekilnojamo turto sandorių skaičius sumažėjo 29 procentais, paskelbė Registrų centras. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas pranešė , kad karantino metu naujų būsto paskolų išdavimas krito 30 proc.

Diskusija dėl pajamų mokesčio. Lietuvos verslo konfederacija ir profesinės sąjungos išsakė paramą G. Nausėdos iniciatyvai laikinai mažinti gyventojų pajamų mokestį. Šiuo metu pagrindinis pajamų mokesčio tarifas yra 20 procentų, Prezidentūra svarsto siūlyti jį mažinti iki 15 proc. Finansų ministerija tokią idėja vertina atsargiai.

Biudžeto peržiūra. Seimo Teisės departamentas perspėjo, kad valstybei krizės metu skiriant papildomą finansavimą įvairioms sritimis parlamentas turėtų tikslinti šių metų valstybės biudžetą. S. Skvernelis teigia, kad tokios būtinybės kol kas nėra. „Kiek teisininkų, tiek nuomonių“, – Seime pareiškė premjeras.

Vakcinos paieškos. Lietuvos Vyriausybė nusprendė skirti 100 tūkst. eurų Europos Komisijos iniciatyvai sutelkti finansavimą vakcinos nuo COVID-19 sukūrimui ir jos prieinamumo visame pasaulyje užtikrinimui.

Užsienyje:

* Pasaulyje pranešta apie daugiau kaip 263 tūkst. mirčių nuo koronaviruso. JAV patvirtintos 73 tūkst. mirčių, Britanijoje – 30 tūkst., Italijoje – 29 tūkst. Ispanijoje – 26 tūkst., Prancūzijoje – 25 tūkst.

* Lenkija dėl koronaviruso pandemijos atšaukė sekmadienį planuotus prezidento rinkimus. Europos Komisija pasveikino šį sprendimą, tačiau teigė, kad nerimas dėl rinkimų proceso išlieka.

* Rusija pranešė apie rekordinį susirgimų skaičių – per parą nustatyta daugiau kaip 11 tūkst. atvejų. Baltarusijoje per dieną patvirtinta 913 atvejų.

* Latvija per parą patvirtino devynis naujus viruso atvejus ir vieną mirtį. Latvijos Vyriausybė nusprendė, kad prastovų periodas baigsis birželio 30 dieną.

* Estija pranešė apie septynis naujus atvejus ir vieną mirtį. Paskelbti tyrimo rezultatai, kad pastaraisiais mėnesiais bazinį atlyginimą sumažino 25 proc. darbdavių.

* Aukų skaičius griežtų apribojimų neįvedusioje Švedijoje viršijo 3 tūkst.

* Pasaulio turizmo organizacija paskelbė prognozę, kad koronaviruso pandemija 2020 metais tarptautinių turistų srautus gali sumažinti nuo 60 iki 80 proc.

* Vokietija oficialiai paskelbė, kad futbolo Bundeslyga už uždarų durų bus atnaujinta gegužės 16 dieną.

* Vokietijos oro vežėja „Lufthansa“ patvirtino vedanti derybas, kad vyriausybė pasiūlytų 9 mlrd. eurų vertės paramą mainais į 25 proc. bendrovės akcijų dalį.

* Italijos vyriausybė leido atnaujinti katalikų pamaldas, krikštynas ir santuokas bažnyčiose nuo gegužės 18 dienos.

* JAV popmuzikos žvaigždė Madonna pripažino, kad persirgo COVID-19 infekcija ir būtent dėl šios priežasties turėjusi vasarį atšaukti koncertą Paryžiuje, bet dabar jau yra pasveikusi.